Cena: 69,00 zł

Formaster

DAFI - domowa stacja uzdatniania wody - Formaster

Dla Twojego zdrowia

DAFI - domowa stacja uzdatniania wody

Kranówka do gotowania, butelkowa do picia. Taki podział od lat ugruntował się w naszych domach. Tymczasem są też inne opcje. Jak się nie dać nabić w butelkę?

Coraz więcej Polaków kupuje wodę butelkowaną. Jednak jej skład rzadko kiedy należy do decydujących czynników przy wyborze wody. Tymczasem ma on duże znaczenie. Gdy dokładniej się wczytasz w drobny druk na etykiecie, dowiesz się, że wiele wód poddawanych jest procesowi filtracji i napowietrzania (podobnie jak woda z kranu). I, co istotne z ekologicznego punktu widzenia, pozostają po nich tony odpadów pet.

Ponadto, o czym często zapominamy, wielu wód mineralnych nie należy gotować. Wysoka temperatura wytrąca sole nieprzyswajalne dla organizmu. Co więcej wodę butelkowaną należy spożyć w ciągu 24 godzin, w pozostawionej na dłużej mogą namnożyć się bakterie.

FILTRY TO DUŻA OSZCZĘDNOŚĆ

Jeden litr czystej, gotowej do spożycia wody kosztuje tylko 10 groszy. Dzięki filtracji rocznie w Twojej kieszeni zostaje nawet... 2000 zł.

Jeden litr czystej, gotowej do spożycia wody kosztuje tylko 10 groszy. Dzięki filtracji rocznie w Twojej kieszeni zostaje nawet... 2000 zł.

Bowiem miesięczny koszt wody butelkowanej dla czteroosobowej rodziny to około 195 zł, podczas gdy koszt filtra dającego taką samą ilość wody to wydatek rzędu 15 zł.

Od kilku lat coraz częściej słyszymy, że równie zdrowa, a nawet zdrowsza może być zwykła kranówka. Jej jakość podlega ścisłym i rygorystycznym normom zawartym w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 29 marca 2007 r. w sprawie jakości wody pitnej przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Dostarczana do domów musi być chemicznie i mikrobiologicznie stabilna, co m.in. gwarantuje chlorowanie.

Chlor niszczy chorobotwórcze szczepy bakterii, ale przy tym obniża smakowe walory wody. Ponadto kranówka niesie z sobą zanieczyszczenia wtórne pochodzące z rur, którymi jest doprowadzana do naszych domów.

Z tych powodów eksperci Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego uważają, że nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży, karmiące piersią, noworodki, dzieci, osoby w podeszłym wieku oraz z zaburzeniami układu odpornościowego.

Warto przy tym podkreślić, że sam proces gotowania nie wpływa na zmianę składu chemicznego wody - chlor pozostaje. Jednak można temu zaradzić, oczyszczając ją z zanieczyszczeń za pomocą dzbanków filtrujących.

Przefiltrowana w ten sposób woda doskonale nadaje się zarówno do gotowania (sprawia, że warzywa szybciej miękną, a z zup wydobywa się prawdziwy aromat), mrożenia (powstaną z niej krystalicznie czyste kostki lodu, podczas gdy lód ze zwykłej wody ma lekko białe zabarwienie), jak i do picia (można ją bez obaw podawać dzieciom powyżej 1. roku życia).

Częstą obawą przed stosowaniem filtrów jest przekonanie o tym, że całkowicie demineralizują wodę.

Niektóre filtry redukują jedynie nadmiar wapnia i magnezu, dzięki czemu na grzałce czajnika nie osadza się uporczywy kamień, a gotowanie trwa krócej.

Dafi - Taste Matters from MP Studios on Vimeo.

Można już kupić filtry, które nie tylko oczyszczą wodę z chloru i zanieczyszczeń, ale również wzbogacą Twoją kranówkę w magnez.

Jest to jeden z najistotniejszych dla ludzkiego organizmu pierwiastków, występuje we wszystkich naszych tkankach i płynach ustrojowych. Uczestniczy aktywnie w najważniejszych etapach wytwarzania i wykorzystywania energii niezbędnej do przemian metabolicznych oraz usprawnia funkcje komórek.

Można już kupić filtry, które nie tylko oczyszczą wodę z chloru i zanieczyszczeń, ale również wzbogacą Twoją kranówkę w magnez.Bierze też udział w syntezie białka, budowie kości i zębów. Odpowiada za przewodnictwo nerwowe, jak również kurczliwość mięśni. Zapobiega przedwczesnym porodom i poronieniom, sprzyja rozwojowi noworodka. Natomiast w okresie menopauzy magnez stabilizuje uwalnianie estrogenów oraz łagodzi okres przekwitania.

Pierwiastek czerpany jest z pożywienia w ok. 15-45%. Jednak jak dowodzą badania, jest także dobrze przyswajalny z wody, bowiem magnez występuje w niej w formie jonowej, co zwiększa jego biodostępność.

Marka Dafi opracowała filtry Mg+, które dostarczają około 20% dziennego zapotrzebowania na magnez. Badania laboratoryjne tychże filtrów potwierdzają skuteczność wzbogacania filtrowanej wody w ten pierwiastek średnio o 30 mg/l. Systematyczne picie takiej wody pozwoli ograniczyć niedobory mineralne i uniknąć wadliwej przemiany materii. Filtr ten podniesie również jakość wody. Dzięki niemu, za niespełna kilkanaście złotych miesięcznie, uzyskasz aż do 200 litrów smacznej wody do picia, parzenia i gotowania, a co więcej - zaoszczędzisz na zakupie zgrzewek wody butelkowanej.

Dzbanek filtrujący Astra Unimax LED + filtr Mg unimaxDzbanek filtrujący Astra Unimax LED + filtr Mg unimaxwww.formaster.com

Cena: 69,90 zł

Firma: Formaster

Polecamy

Raport specjalny

Wszystko o skórze

Wszystko o skórze

Nowości

Czy bakterie zwalczą raka?

Czy bakterie zwalczą raka?

23 lipiec 2017