Przetworzone mięso zwiększa ryzyko niewydolności serca

Dodano: 16 czerwiec 2014

Czerwone mięso i - w szczególności - przetwory mięsne zostały powiązane z niewydolnością serca oraz rakiem piersi u kobiet.

 

Istnieje silny związek pomiędzy spożywaniem przetworzonego mięsa, jak szynki, salami, kiełbaski, boczek i parówki, a niewydolnością serca u mężczyzn. Jedzenie codziennie 50 g przetworzonego mięsa (co odpowiada plasterkowi szynki) zwiększa ryzyko zgonu z powodu niewydolności serca o 38%.

Osoby, które jedzą duże ilości przetwarzanego mięsa, są dwukrotnie bardziej narażone na zgon z powodu niewydolności serca niż ci, którzy jedzą małe jego ilości codziennie.

Powyżej opisane zależności zostały odkryte w wyniku 12-letniej obserwacji stylu życia 37035 mężczyzn w wieku pomiędzy 45 a 79 rokiem życia. W czasie trwania badania u 2891 mężczyzn zdiagnozowano niewydolność serca, a 266 z nich niewydolność serca była przyczyną zgonu.

Nie stwierdzono zwiększonego ryzyka u mężczyzn, którzy jedli czerwone mięso, ale nie spożywali przetworzonych produktów mięsnych. Jednakże okazało się, że jest prawdopodobny związek między wystąpieniem nowotworu piersi u kobiet, które w młodości jadły bardzo dużo czerwonego mięsa.

Naukowcy z Harvardu obserwowali stan zdrowie 88803 kobiet w wieku między 23 a 49 rokiem życia. 2830 kobiety, u których rozwinął się nowotwór piersi, w porównaniu ze zdrowymi kobietami jadły dużo więcej czerwonego mięsa w młodości. Według badaczy zastąpienie czerwonego mięsa drobiem zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi o 17%. Z kolei dodanie do diety orzechów i ryb zmniejsza ryzyko zachorowania o 14%.

Źródło: heart disease: Circ Heart Fail, 2014; doi: 10.1161/Circheartfailure.113.000921; breast cancer: BMJ, 2014; 348: g3437

Tagi: rak piersi, serce

Polecamy

Zobacz także

Choroba Parkinsona zaczyna się w jelitach?

Choroba Parkinsona zaczyna się w jelitach?

Czy przerwanie połączenia między mózgiem a układem pokarmowym zapobiega wystąpieniu choroby Parkinsona?

Czy amerykańskim szpitalom grozi zamknięcie?

Czy amerykańskim szpitalom grozi zamknięcie?

Chirurdzy odraczają zaplanowane operacje, onkolodzy przerywają chemioterapię pacjentów. Lekarze rozkładają ręce wobec przypadków zatruć metanolem. Wszystko z powodu braku sody oczyszczonej.

Leki na osteoporozę osłabiają kości?

Leki na osteoporozę osłabiają kości?

Bisfosfoniany stosowane standardowo w terapii osteoporozy wcale nie wpływają korzystnie na kościec - zdaniem naukowców zwiększają ryzyko złamania.

Seniorzy, pijcie herbatę

Seniorzy, pijcie herbatę

Już jedna filiżanka herbaty dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na alzheimera.

Chroń organizm z witaminą B

Chroń organizm z witaminą B

Suplementacja witaminą B może chronić organizm przed szkodliwymi skutkami zanieczyszczenia powietrza. WHO alarmuje, że aż 90% naszej planety jest narażone na kontakt ze smogiem.

Od farbowania włosów do raka piersi

Od farbowania włosów do raka piersi

Antykoncepcja hormonalna w postaci wkładki wewnątrzmacicznej zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi o 52%, a farbowanie włosów o 23%. Niebezpieczeństwo dotyczy kobiet w okresie pomenopauzalnym.

Raport specjalny

Choroba Parkinsona

Choroba Parkinsona