Przetworzone mięso zwiększa ryzyko niewydolności serca

Dodano: 16 czerwiec 2014

Czerwone mięso i - w szczególności - przetwory mięsne zostały powiązane z niewydolnością serca oraz rakiem piersi u kobiet.

 

Istnieje silny związek pomiędzy spożywaniem przetworzonego mięsa, jak szynki, salami, kiełbaski, boczek i parówki, a niewydolnością serca u mężczyzn. Jedzenie codziennie 50 g przetworzonego mięsa (co odpowiada plasterkowi szynki) zwiększa ryzyko zgonu z powodu niewydolności serca o 38%.

Osoby, które jedzą duże ilości przetwarzanego mięsa, są dwukrotnie bardziej narażone na zgon z powodu niewydolności serca niż ci, którzy jedzą małe jego ilości codziennie.

Powyżej opisane zależności zostały odkryte w wyniku 12-letniej obserwacji stylu życia 37035 mężczyzn w wieku pomiędzy 45 a 79 rokiem życia. W czasie trwania badania u 2891 mężczyzn zdiagnozowano niewydolność serca, a 266 z nich niewydolność serca była przyczyną zgonu.

Nie stwierdzono zwiększonego ryzyka u mężczyzn, którzy jedli czerwone mięso, ale nie spożywali przetworzonych produktów mięsnych. Jednakże okazało się, że jest prawdopodobny związek między wystąpieniem nowotworu piersi u kobiet, które w młodości jadły bardzo dużo czerwonego mięsa.

Naukowcy z Harvardu obserwowali stan zdrowie 88803 kobiet w wieku między 23 a 49 rokiem życia. 2830 kobiety, u których rozwinął się nowotwór piersi, w porównaniu ze zdrowymi kobietami jadły dużo więcej czerwonego mięsa w młodości. Według badaczy zastąpienie czerwonego mięsa drobiem zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi o 17%. Z kolei dodanie do diety orzechów i ryb zmniejsza ryzyko zachorowania o 14%.

Źródło: heart disease: Circ Heart Fail, 2014; doi: 10.1161/Circheartfailure.113.000921; breast cancer: BMJ, 2014; 348: g3437

Tagi: rak piersi, serce

Polecamy

Zobacz także

Glutation - prawdziwa gwiazda wśród antyoksydantów

Glutation - prawdziwa gwiazda wśród antyoksydantów

W rankingu najlepszych antyoksydantów stających na straży komórek w czołówce z pewnością znalazłyby się wszystkim dobrze znane witaminy A, E, C, a także selen. Mało kto by podejrzewał, że pierwsze miejsce należy się niezaprzeczalnie tak mało znanej substancji jaką jest glutation. To niezwykle interesujące białko ma mistrzowskie umiejętności obronne. Jako najsilniejszy przeciwutleniacz potrafi uporać się z naprawdę licznymi zagrożeniami i to w bardzo szybkim tempie.

Urządzenia mobilne zdiagnozują chorobę

Urządzenia mobilne zdiagnozują chorobę

Już niedługo urządzenia mobilne będą informować nas o rozwoju choroby - i to nawet 3 dni przed pierwszymi typowymi objawami.

Pozbądź się okularów - wszystko, co musisz wiedzieć o laserowej korekcji wad wzroku

Pozbądź się okularów - wszystko, co musisz wiedzieć o laserowej korekcji wad wzroku

Masz dość okularów? Męczy cię zakładanie soczewek kontaktowych? Dowiedz się, jak skutecznie możesz pozbyć się wady wzroku. Dziś kliniki okulistyczne proponują swoim pacjentom nowoczesne zabiegi, które w mniej niż minutę pozwalają odzyskać ostrość widzenia. Sprawdź, która metoda jest dla Ciebie najlepsza. Dla naszych czytelników mamy bezpłatne zaproszenia na konsultację w klinice okulistycznej!

Krew cię odmłodzi

Krew cię odmłodzi

Niewykluczone, że w przyszłości będziemy spowalniać procesy starzenia organizmu poprzez transfuzję krwi od młodych dawców lub też przyjmowanie specjalnych leków opartych na ludzkim osoczu.

Na studiach tyjemy

Na studiach tyjemy

Dobrze wiemy, że studenci odżywiają się nieprawidłowo. Udowodniono, że w okresie studiów młodzież może przytyć średnio o 4 kg.

Niebezpieczne drożdżaki

Niebezpieczne drożdżaki

Grzyby mogą być kolejnym potężnym wrogiem medycyny. Pewien szczep Candida okazał się niewrażliwy na trzy najważniejsze leki przeciwgrzybicze.