Odkryto nowy smak!

Dodano: 31 lipiec 2015

Naukowcom udało się ustalić, że człowiek może wyczuwać jeszcze jeden smak. Okazuje się, że nasze receptory są w stanie wyraźnie odróżnić smak tłuszczu.

Międzynarodowa grupa ekspertów pod kierownictwem Russella Keasta z Uniwersytetu Deakin w Australii potwierdziła, że ludzki organizm może wyodrębnić z jedzenia smak kwasów tłuszczowych. Opublikowane na łamach British Journal of Nutrition odkrycie może doprowadzić do przełomu w walce z nadwagą. Dlaczego?

Badania naukowe potwierdzają, że ludzki organizm jest w stanie wyodrębnić z pożywienia tłusty smak.

Jemy za dużo tłuszczu, dlatego nasze receptory są obojętne na jego smak

Fast food (a właściwie fat food) nie tylko zupełnie zmieniło nasze zwyczaje żywieniowe, ale także mogło doprowadzić do zmian zmysłu smaku.

W obecnych czasach spożycie tłuszczu w naszej codziennej diecie jest tak duże, że może doprowadzić do zaniku umiejętności odczuwania tłustego smaku. Konsekwencją tego jest nadmierne przejadanie się i brak kontroli nad ilością tłuszczu w pokarmach, które zjadamy.

Jeśli nasze receptory nie odróżniają w prawidłowy sposób tłustego smaku, nie jesteśmy świadomi tego, że nasz organizm zgromadził już wystarczającą ilość tłuszczu i powinniśmy zwyczajnie przestać go jeść.

Badania naukowe potwierdziły, że osoby, które potrafią wyraźnie odróżnić tłusty smak od innych, jedzą zdecydowanie mniej tłustych pokarmów. Można też zauważyć, że ich współczynnik masy ciała (BMI) jest dużo niższy niż u tych, którzy nie wyczuwają tłuszczu i z tego powodu spożywają jego nadmierną ilość.

Jak smakuje umami?

Do tej pory do kanonu podstawowych smaków wchodził słodki, słony, kwaśny i gorzki. Stosunkowo niedawno, bo na początku XXI wieku, dołączył do nich kolejny - umami.

Odkrył go japoński profesor chemii Kikunae Ikeda z Uniwersytetu w Tokio. W składzie potraw o smaku umami znajduje się kwas glutaminowy.

Podobny smak nadaje żywności także popularny glutaminian sodu. W odróżnieniu od kwasu glutaminowego, który jest organicznym aminokwasem, ten popularny dodatek do żywności jest niestety niezdrowy i może doprowadzić do niestrawności, zespołu jelita drażliwego, chorób serca oraz nowotworów.

Badacze z Uniwersytetu w Miami już 15 lat temu potwierdzili, że na naszym języku istnieją receptory wykrywające jego specyficzny smak.

W języku japońskim termin umami oznacza dosłownie: pyszny. Najczęściej opisuje się go jako pełny lub mięsisty. Powstaje pod wpływem fermentacji białek, dlatego mieszkańcy spoza Azji określają go nierzadko jako białkowy. Potrawy smakujące w ten sposób to: sos sojowy, keczup, kawior lub dojrzały parmezan.

Umami from GRFK RYTM on Vimeo. Executive Creative Director : FCB San Francisco

Tekst: Monika Piorun

Polecamy

Zobacz także

Nonkonformizm czy choroba psychiczna?

Nonkonformizm czy choroba psychiczna?

Nadmierna kreatywność, nonkonformizm lub kwestionowanie autorytetów to - według najnowszego wydania "Biblii" psychiatrów - definicje zaburzeń psychicznych.

Witamina D zmniejsza ryzyko ostrego ataku astmy

Witamina D zmniejsza ryzyko ostrego ataku astmy

Witamina D może o połowę zmniejszyć ryzyko wystąpienia ostrego ataku astmy, tak więc przyjmowanie suplementów lub przebywanie na słońcu w letnich miesiącach zdaje się być ważnym elementem terapii tej choroby.

Wizyta kontrolna u dentysty: jak często odwiedzać gabinet?

Wizyta kontrolna u dentysty: jak często odwiedzać gabinet?

Rutynowy przegląd jamy ustnej co sześć miesięcy jest zbyteczny, twierdzi Główny Dentysta Wielkiej Brytanii. Niewykluczone, że osoby cieszące się dobrym stanem uzębienia powinny odwiedzać lekarza tylko raz na dwa lata.

Im dłużej żyją rodzice, tym mniejsze ryzyko zawału u dzieci

Im dłużej żyją rodzice, tym mniejsze ryzyko zawału u dzieci

Naukowcy wskazali długość życia rodziców jako czynnik wpływający na ryzyko zachorowania na nowotwór i wystąpienia zawału u następnego pokolenia.

Choroba Leśniowskiego-Crohna: winne drożdżaki?

Choroba Leśniowskiego-Crohna: winne drożdżaki?

Badacze odkryli zależność między reakcją organizmu na pewien gatunek Candida a chorobą Leśniowskiego-Crohna.

Autyzm? Zbyt mało witaminy D w czasie ciąży

Autyzm? Zbyt mało witaminy D w czasie ciąży

Dzieci poczęte w zimie częściej wykazują problemy w nauce. Niewykluczone, że przyczyną jest zbyt niski poziom witaminy D w organizmach ich matek.

Raport specjalny

Gluten

Gluten