Odkryto nowy smak!

Dodano: 31 lipiec 2015

Naukowcom udało się ustalić, że człowiek może wyczuwać jeszcze jeden smak. Okazuje się, że nasze receptory są w stanie wyraźnie odróżnić smak tłuszczu.

Międzynarodowa grupa ekspertów pod kierownictwem Russella Keasta z Uniwersytetu Deakin w Australii potwierdziła, że ludzki organizm może wyodrębnić z jedzenia smak kwasów tłuszczowych. Opublikowane na łamach British Journal of Nutrition odkrycie może doprowadzić do przełomu w walce z nadwagą. Dlaczego?

Badania naukowe potwierdzają, że ludzki organizm jest w stanie wyodrębnić z pożywienia tłusty smak.

Jemy za dużo tłuszczu, dlatego nasze receptory są obojętne na jego smak

Fast food (a właściwie fat food) nie tylko zupełnie zmieniło nasze zwyczaje żywieniowe, ale także mogło doprowadzić do zmian zmysłu smaku.

W obecnych czasach spożycie tłuszczu w naszej codziennej diecie jest tak duże, że może doprowadzić do zaniku umiejętności odczuwania tłustego smaku. Konsekwencją tego jest nadmierne przejadanie się i brak kontroli nad ilością tłuszczu w pokarmach, które zjadamy.

Jeśli nasze receptory nie odróżniają w prawidłowy sposób tłustego smaku, nie jesteśmy świadomi tego, że nasz organizm zgromadził już wystarczającą ilość tłuszczu i powinniśmy zwyczajnie przestać go jeść.

Badania naukowe potwierdziły, że osoby, które potrafią wyraźnie odróżnić tłusty smak od innych, jedzą zdecydowanie mniej tłustych pokarmów. Można też zauważyć, że ich współczynnik masy ciała (BMI) jest dużo niższy niż u tych, którzy nie wyczuwają tłuszczu i z tego powodu spożywają jego nadmierną ilość.

Jak smakuje umami?

Do tej pory do kanonu podstawowych smaków wchodził słodki, słony, kwaśny i gorzki. Stosunkowo niedawno, bo na początku XXI wieku, dołączył do nich kolejny - umami.

Odkrył go japoński profesor chemii Kikunae Ikeda z Uniwersytetu w Tokio. W składzie potraw o smaku umami znajduje się kwas glutaminowy.

Podobny smak nadaje żywności także popularny glutaminian sodu. W odróżnieniu od kwasu glutaminowego, który jest organicznym aminokwasem, ten popularny dodatek do żywności jest niestety niezdrowy i może doprowadzić do niestrawności, zespołu jelita drażliwego, chorób serca oraz nowotworów.

Badacze z Uniwersytetu w Miami już 15 lat temu potwierdzili, że na naszym języku istnieją receptory wykrywające jego specyficzny smak.

W języku japońskim termin umami oznacza dosłownie: pyszny. Najczęściej opisuje się go jako pełny lub mięsisty. Powstaje pod wpływem fermentacji białek, dlatego mieszkańcy spoza Azji określają go nierzadko jako białkowy. Potrawy smakujące w ten sposób to: sos sojowy, keczup, kawior lub dojrzały parmezan.

Umami from GRFK RYTM on Vimeo. Executive Creative Director : FCB San Francisco

Tekst: Monika Piorun

Polecamy

Zobacz także

Elektrosmog! Obroń się przed sztucznym polem elektromagnetycznym

Elektrosmog! Obroń się przed sztucznym polem elektromagnetycznym

Aby żyć w zgodzie ze swoim organizmem, nie musisz rezygnować z dotychczasowych przyzwyczajeń. Kilka prostych zmian w otoczeniu sprawi, że poczujesz się lepiej bez wyrzeczeń.

Immunoterapia: hit czy kit?

Immunoterapia: hit czy kit?

Immunoterapia to nowa nadzieja na leczenie nowotworów i innych chorób, jednakże przypadki zgonów mnożą pytania o bezpieczeństwo jej stosowania.

Chcesz poprawić wzrok? Zacznij się ruszać

Chcesz poprawić wzrok? Zacznij się ruszać

Zdaje się, że umiarkowana aktywność fizyczna taka jak bieganie lub jazda na rowerze może poprawić wzrok. Czy jednak jest to trwały efekt?

Serwatka: niezwykle ważne ogniwo dla naszego zdrowia

Serwatka: niezwykle ważne ogniwo dla naszego zdrowia

Serwatka to "woda mleczna", która powstaje po całkowitym ścięciu mleka. Przez długi czas uważano ją za odpad i wlewano do poideł zwierząt domowych. Nikt wówczas nie podejrzewał, że to właśnie serwatka ma tak pozytywny wpływ na stan zdrowia bydła.

Fenantren: od skażonych mórz do arytmii serca

Fenantren: od skażonych mórz do arytmii serca

Zdrowe oraz świadome odżywianie powinno pozytywnie wpływać na nasz organizm. Co jednak w przypadku, kiedy żywność jest skażona?

Leczenie raka piersi: mniej znaczy więcej

Leczenie raka piersi: mniej znaczy więcej

Rozważasz mastektomię? Kobiety, które zdecydowały się na terapię oszczędzającą, żyją dłużej.

Raport specjalny

Czas na detoks

Czas na detoks