Odkryto nowy smak!

Dodano: 31 lipiec 2015

Naukowcom udało się ustalić, że człowiek może wyczuwać jeszcze jeden smak. Okazuje się, że nasze receptory są w stanie wyraźnie odróżnić smak tłuszczu.

Międzynarodowa grupa ekspertów pod kierownictwem Russella Keasta z Uniwersytetu Deakin w Australii potwierdziła, że ludzki organizm może wyodrębnić z jedzenia smak kwasów tłuszczowych. Opublikowane na łamach British Journal of Nutrition odkrycie może doprowadzić do przełomu w walce z nadwagą. Dlaczego?

Badania naukowe potwierdzają, że ludzki organizm jest w stanie wyodrębnić z pożywienia tłusty smak.

Jemy za dużo tłuszczu, dlatego nasze receptory są obojętne na jego smak

Fast food (a właściwie fat food) nie tylko zupełnie zmieniło nasze zwyczaje żywieniowe, ale także mogło doprowadzić do zmian zmysłu smaku.

W obecnych czasach spożycie tłuszczu w naszej codziennej diecie jest tak duże, że może doprowadzić do zaniku umiejętności odczuwania tłustego smaku. Konsekwencją tego jest nadmierne przejadanie się i brak kontroli nad ilością tłuszczu w pokarmach, które zjadamy.

Jeśli nasze receptory nie odróżniają w prawidłowy sposób tłustego smaku, nie jesteśmy świadomi tego, że nasz organizm zgromadził już wystarczającą ilość tłuszczu i powinniśmy zwyczajnie przestać go jeść.

Badania naukowe potwierdziły, że osoby, które potrafią wyraźnie odróżnić tłusty smak od innych, jedzą zdecydowanie mniej tłustych pokarmów. Można też zauważyć, że ich współczynnik masy ciała (BMI) jest dużo niższy niż u tych, którzy nie wyczuwają tłuszczu i z tego powodu spożywają jego nadmierną ilość.

Jak smakuje umami?

Do tej pory do kanonu podstawowych smaków wchodził słodki, słony, kwaśny i gorzki. Stosunkowo niedawno, bo na początku XXI wieku, dołączył do nich kolejny - umami.

Odkrył go japoński profesor chemii Kikunae Ikeda z Uniwersytetu w Tokio. W składzie potraw o smaku umami znajduje się kwas glutaminowy.

Podobny smak nadaje żywności także popularny glutaminian sodu. W odróżnieniu od kwasu glutaminowego, który jest organicznym aminokwasem, ten popularny dodatek do żywności jest niestety niezdrowy i może doprowadzić do niestrawności, zespołu jelita drażliwego, chorób serca oraz nowotworów.

Badacze z Uniwersytetu w Miami już 15 lat temu potwierdzili, że na naszym języku istnieją receptory wykrywające jego specyficzny smak.

W języku japońskim termin umami oznacza dosłownie: pyszny. Najczęściej opisuje się go jako pełny lub mięsisty. Powstaje pod wpływem fermentacji białek, dlatego mieszkańcy spoza Azji określają go nierzadko jako białkowy. Potrawy smakujące w ten sposób to: sos sojowy, keczup, kawior lub dojrzały parmezan.

Umami from GRFK RYTM on Vimeo. Executive Creative Director : FCB San Francisco

Tekst: Monika Piorun

Zobacz też:

Polecamy

Zobacz także

Mleko niskotłuszczowe a choroba Parkinsona

Mleko niskotłuszczowe a choroba Parkinsona

Oto kolejny cios dla przemysłu niskotłuszczowego: picie kawy czy herbaty z mlekiem odtłuszczonym lub o niskiej zawartości tłuszczu może zwiększać ryzyko zachorowania na parkinsona.

Menopauza: fenkuł jak HTZ

Menopauza: fenkuł jak HTZ

Koper włoski (fenkuł) to naturalna hormonalna terapia zastępcza (HTZ). Do tego nie wywołuje działań niepożądanych - w odróżnieniu od standardowo przepisywanych tabletek.

Mitoceutyki są kluczem do zdrowia

Mitoceutyki są kluczem do zdrowia

Wśród wielu substancji istnieje pewna grupa, której obecność w naszych komórkach jest szczególnie istotna. Warunkują one prawidłową aktywność mitochondriom uczestnicząc w produkcji energii niezbędnej do niemal wszystkich procesów zachodzących w organizmie.

Demencja: witaminy, które zmniejszają ryzyko

Demencja: witaminy, które zmniejszają ryzyko

Chcesz cieszyć się dobrą pamięcią aż do późnej starości? Pamiętaj o uzupełnieniu diety o kwasy omega-3 oraz witaminy B, C, D i E.

Kto chce pogrążyć homeopatię?

Kto chce pogrążyć homeopatię?

W kolejnym przeglądzie badań stwierdzono, że homeopatia jest nieskuteczna. Ponownie wydaje się jednak, że doszło do naukowej manipulacji. Tym razem tematem zainteresował się nawet rzecznik praw obywatelskich.

Tatuaż zaburza gospodarkę wodną organizmu

Tatuaż zaburza gospodarkę wodną organizmu

Tusz pod skórą może trwale zmienić fizjologię skóry i zaburzyć procesy związanie z poceniem się.

Raport specjalny

Niebezpieczne kosmetyki

Niebezpieczne kosmetyki