Najwięcej składników odżywczych w sokach z wyciskarek

Dodano: 20 październik 2016

Owoce są zdecydowanie zdrowsze niż słodycze, jednak to, jak bardzo będą wartościowe dla naszego organizmu, zależy od sposobu, w jaki je przetworzymy.

W każdym soku znajdują się niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mikro- i makroelementy. Szklanka soku pomarańczowego dostarcza 70% zapotrzebowania na witaminę C, a taka sama ilość soku marchwiowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A.

Ilość substancji niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu zmienia się jednak w zależności od sposobu ich przetwarzania. To, co najcenniejsze w warzywach i owocach, bardzo łatwo ulega utlenieniu i szybko traci swe cenne walory. W jaki sposób sprawić, aby wszystko, co wyciśniemy z warzyw i owoców miało jak najwyższą wartość?

Esencja wyciśnięta z naturySok otrzymany za pomocą wyciskarek do owoców utrzymuje świeżość aż do 48 godzin.

Badania naukowe przeprowadzone przez Koreański Instytut Żywności potwierdzają, że sok otrzymany z pomocą  wyciskarki do soków zawiera 42% więcej witaminy C i aż do 60% więcej witaminy A w porównaniu do soków otrzymywanych za pomocą innych sprzętów.

Nie dość, że zawiera więcej składników odżywczych, to jeszcze dłużej utrzymuje świeżość. Choć najlepiej spożyć go od razu, to w szczelnym opakowaniu w lodówce możemy go trzymać nawet do 48 godzin.

Nowoczesne urządzenia pozwalają nam już na łatwą produkcję mleka roślinnego, sorbetów, koktajli, a nawet... formowanie makaronów!

Moda na wyciskarki

Wszyscy chcą być jak najdłużej młodzi, a świeżo wyciśnięty sok z owoców lub warzyw to najprostszy sposób na dostarczenie sobie powstrzymujących proces starzenia antyoksydantów i składników odżywczych w łatwo przyswajalnej postaci.

Ciężko zjeść sporą ilość warzyw, które nie przeszły obróbki termicznej. Ich strawienie też może być problematyczne. Wypicie płynu jest prostsze i mniej czasochłonne. Na szczęście nowoczesne urządzenia prześcigają się w funkcjach, które umożliwiają nam samodzielne zrobienie najwyższej jakości potraw i płynów.

Co może powstać dzięki dobrej jakości wyciskarce?

Co może powstać, dzięki dobrej jakości wyciskarce?Soki z wyciskarek czy z soki z kartonów?

Na rynku dostępnych jest wiele gotowych napojów owocowych. Niestety najpopularniejsze z nich produkowane są na bazie koncentratu owocowego, często dosładza się je dodatkową ilością cukru lub sztucznymi słodzikami. Ich skład pozostawia wiele do życzenia.

Większą ilość wartościowych składników odżywczych zawierają soki jednodniowe. Choć ich cena w porównaniu do soków z kartonów jest wyższa, to jednak dzięki krótkiej przydatności do spożycia zdąży się w nich utlenić mniej witamin.

Żaden sok z kartonu nie zawiera takiej ilości składników odżywczych, co ten uzyskany za pomocą wyciskarek.

Nic nie jest jednak w stanie konkurować z sokami, które zrobimy we własnych domach z pomocą dobrej wyciskarki. Im lepszej wartości sprzęt posiadamy, tym więcej cennych składników może przedostać się do płynu.

Nie bez powodu świat oszalał ostatnio na punkcie zielonych soków. Gwiazdy i celebryci zaczynają każdy dzień od świeżo wyciśniętych soków z jarmużu, szpinaku czy awokado.

Dobry sprzęt wyposażony w wałki ślimakowe (np. SANA EUJ-707) umożliwia obróbkę świeżych ziół, zawierających wiele enzymów roślinnych, a dzięki zawartych w nich antyoksydantom w naszych mitochondriach komórkowych nie dochodzi do mikrouszkodzeń odpowiedzialnych za proces starzenia organizmu.

Przepis na zdrowy, zielony sok:

 

 

 

 

 

Polecamy

Zobacz także

Halitoza? Zbadaj serce!

Halitoza? Zbadaj serce!

Przykry zapach z ust może być ostrzeżeniem przed poważniejszymi schorzeniami. Osoby z nieleczonymi chorobami jamy ustnej są prawie trzy razy bardziej narażone na problemy z układem krążenia.

Ajurweda przeciwko cukrzycy i chorobom serca

Ajurweda przeciwko cukrzycy i chorobom serca

Wystarczy tydzień, aby obniżyć wskaźniki stanu zapalnego we krwi - twierdzą hinduscy naukowcy i przekonują, że życie zgodnie z zasadami ajurwedy uchroni nas przed wieloma chorobami.

Nonkonformizm czy choroba psychiczna?

Nonkonformizm czy choroba psychiczna?

Nadmierna kreatywność, nonkonformizm lub kwestionowanie autorytetów to - według najnowszego wydania "Biblii" psychiatrów - definicje zaburzeń psychicznych.

Witamina D zmniejsza ryzyko ostrego ataku astmy

Witamina D zmniejsza ryzyko ostrego ataku astmy

Witamina D może o połowę zmniejszyć ryzyko wystąpienia ostrego ataku astmy, tak więc przyjmowanie suplementów lub przebywanie na słońcu w letnich miesiącach zdaje się być ważnym elementem terapii tej choroby.

Wizyta kontrolna u dentysty: jak często odwiedzać gabinet?

Wizyta kontrolna u dentysty: jak często odwiedzać gabinet?

Rutynowy przegląd jamy ustnej co sześć miesięcy jest zbyteczny, twierdzi Główny Dentysta Wielkiej Brytanii. Niewykluczone, że osoby cieszące się dobrym stanem uzębienia powinny odwiedzać lekarza tylko raz na dwa lata.

Im dłużej żyją rodzice, tym mniejsze ryzyko zawału u dzieci

Im dłużej żyją rodzice, tym mniejsze ryzyko zawału u dzieci

Naukowcy wskazali długość życia rodziców jako czynnik wpływający na ryzyko zachorowania na nowotwór i wystąpienia zawału u następnego pokolenia.

Raport specjalny

Gluten

Gluten