Najwięcej składników odżywczych w sokach z wyciskarek

Dodano: 20 październik 2016

Owoce są zdecydowanie zdrowsze niż słodycze, jednak to, jak bardzo będą wartościowe dla naszego organizmu, zależy od sposobu, w jaki je przetworzymy.

W każdym soku znajdują się niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mikro- i makroelementy. Szklanka soku pomarańczowego dostarcza 70% zapotrzebowania na witaminę C, a taka sama ilość soku marchwiowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A.

Ilość substancji niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu zmienia się jednak w zależności od sposobu ich przetwarzania. To, co najcenniejsze w warzywach i owocach, bardzo łatwo ulega utlenieniu i szybko traci swe cenne walory. W jaki sposób sprawić, aby wszystko, co wyciśniemy z warzyw i owoców miało jak najwyższą wartość?

Esencja wyciśnięta z naturySok otrzymany za pomocą wyciskarek do owoców utrzymuje świeżość aż do 48 godzin.

Badania naukowe przeprowadzone przez Koreański Instytut Żywności potwierdzają, że sok otrzymany z pomocą  wyciskarki do soków zawiera 42% więcej witaminy C i aż do 60% więcej witaminy A w porównaniu do soków otrzymywanych za pomocą innych sprzętów.

Nie dość, że zawiera więcej składników odżywczych, to jeszcze dłużej utrzymuje świeżość. Choć najlepiej spożyć go od razu, to w szczelnym opakowaniu w lodówce możemy go trzymać nawet do 48 godzin.

Nowoczesne urządzenia pozwalają nam już na łatwą produkcję mleka roślinnego, sorbetów, koktajli, a nawet... formowanie makaronów!

Moda na wyciskarki

Wszyscy chcą być jak najdłużej młodzi, a świeżo wyciśnięty sok z owoców lub warzyw to najprostszy sposób na dostarczenie sobie powstrzymujących proces starzenia antyoksydantów i składników odżywczych w łatwo przyswajalnej postaci.

Ciężko zjeść sporą ilość warzyw, które nie przeszły obróbki termicznej. Ich strawienie też może być problematyczne. Wypicie płynu jest prostsze i mniej czasochłonne. Na szczęście nowoczesne urządzenia prześcigają się w funkcjach, które umożliwiają nam samodzielne zrobienie najwyższej jakości potraw i płynów.

Co może powstać dzięki dobrej jakości wyciskarce?

Co może powstać, dzięki dobrej jakości wyciskarce?Soki z wyciskarek czy z soki z kartonów?

Na rynku dostępnych jest wiele gotowych napojów owocowych. Niestety najpopularniejsze z nich produkowane są na bazie koncentratu owocowego, często dosładza się je dodatkową ilością cukru lub sztucznymi słodzikami. Ich skład pozostawia wiele do życzenia.

Większą ilość wartościowych składników odżywczych zawierają soki jednodniowe. Choć ich cena w porównaniu do soków z kartonów jest wyższa, to jednak dzięki krótkiej przydatności do spożycia zdąży się w nich utlenić mniej witamin.

Żaden sok z kartonu nie zawiera takiej ilości składników odżywczych, co ten uzyskany za pomocą wyciskarek.

Nic nie jest jednak w stanie konkurować z sokami, które zrobimy we własnych domach z pomocą dobrej wyciskarki. Im lepszej wartości sprzęt posiadamy, tym więcej cennych składników może przedostać się do płynu.

Nie bez powodu świat oszalał ostatnio na punkcie zielonych soków. Gwiazdy i celebryci zaczynają każdy dzień od świeżo wyciśniętych soków z jarmużu, szpinaku czy awokado.

Dobry sprzęt wyposażony w wałki ślimakowe (np. SANA EUJ-707) umożliwia obróbkę świeżych ziół, zawierających wiele enzymów roślinnych, a dzięki zawartych w nich antyoksydantom w naszych mitochondriach komórkowych nie dochodzi do mikrouszkodzeń odpowiedzialnych za proces starzenia organizmu.

Przepis na zdrowy, zielony sok:

 

 

 

 

 

Polecamy

Zobacz także

Choroba Parkinsona zaczyna się w jelitach?

Choroba Parkinsona zaczyna się w jelitach?

Czy przerwanie połączenia między mózgiem a układem pokarmowym zapobiega wystąpieniu choroby Parkinsona?

Czy amerykańskim szpitalom grozi zamknięcie?

Czy amerykańskim szpitalom grozi zamknięcie?

Chirurdzy odraczają zaplanowane operacje, onkolodzy przerywają chemioterapię pacjentów. Lekarze rozkładają ręce wobec przypadków zatruć metanolem. Wszystko z powodu braku sody oczyszczonej.

Leki na osteoporozę osłabiają kości?

Leki na osteoporozę osłabiają kości?

Bisfosfoniany stosowane standardowo w terapii osteoporozy wcale nie wpływają korzystnie na kościec - zdaniem naukowców zwiększają ryzyko złamania.

Seniorzy, pijcie herbatę

Seniorzy, pijcie herbatę

Już jedna filiżanka herbaty dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na alzheimera.

Chroń organizm z witaminą B

Chroń organizm z witaminą B

Suplementacja witaminą B może chronić organizm przed szkodliwymi skutkami zanieczyszczenia powietrza. WHO alarmuje, że aż 90% naszej planety jest narażone na kontakt ze smogiem.

Od farbowania włosów do raka piersi

Od farbowania włosów do raka piersi

Antykoncepcja hormonalna w postaci wkładki wewnątrzmacicznej zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi o 52%, a farbowanie włosów o 23%. Niebezpieczeństwo dotyczy kobiet w okresie pomenopauzalnym.

Raport specjalny

Choroba Parkinsona

Choroba Parkinsona