Statyny podwajają ryzyko cukrzycy

Dodano: 5 kwiecień 2016

Badania dowodzą, że obniżające poziom cholesterolu statyny niemal dwukrotnie zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy i towarzyszących im dolegliwości. Ich zażywanie może też prowadzić do otyłości.

Choć już wcześniejsze badania naukowe wykazywały związek pomiędzy cukrzycą a zażywaniem statyn, to lekarze do tej pory uważali, że w większości przypadków to nie leki, a niewykryta w porę choroba była przyczyną nasilenia się jej objawów wśród pacjentów.

Statyny niemal dwukrotnie zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy.Do najnowszych badań zostało zaangażowanych ponad 26 tysięcy osób, spośród których więcej niż 3 tysiące było całkowicie zdrowych i nie wykazywało żadnych objawów choroby niedokrwiennej serca. Wszystkim uczestnikom zalecono przyjmowanie popularnego leku zmniejszającego stężenie lipidów we krwi (Zocor), którego substancją czynną jest simwastatyna.

Dzięki trwającym 8 lat badaniom udało się udowodnić, że ryzyko rozwoju cukrzycy wśród zdrowych pacjentów przyjmujących po raz pierwszy statyny było niemal dwukrotnie (dokładnie - 1,87) wyższe niż w przypadku pozostałych uczestników. 2,5-krotnie wzrastało też ryzyko wystąpienia u nich powikłań cukrzycowych.

Kierujący badaniami dr Ishak Mansi ze Szkoły Medycznej Southwestern Uniwersytetu Teksańskiego nie kryje, że sam był zaskoczony, jak bardzo statyny wpłynęły na ryzyko rozwoju cukrzycy wśród zupełnie zdrowych ludzi. Nie można lekceważyć ich oddziaływania na chorych, ponieważ w tym przypadku tylko statyny były czynnikiem mającym decydujący wpływ na ich stan zdrowia.

Dr Mansi przekonuje, że zamiast statyn lepiej zalecać zmianę stylu życia, która może bardziej przysłużyć się zdrowiu pacjentów.

Pills from Petr Rodionov on Vimeo.

Źródło: J Gen Intern Med, 2015; 30:1599-610

Zobacz też:

Polecamy

Zobacz także

Mleko niskotłuszczowe a choroba Parkinsona

Mleko niskotłuszczowe a choroba Parkinsona

Oto kolejny cios dla przemysłu niskotłuszczowego: picie kawy czy herbaty z mlekiem odtłuszczonym lub o niskiej zawartości tłuszczu może zwiększać ryzyko zachorowania na parkinsona.

Menopauza: fenkuł jak HTZ

Menopauza: fenkuł jak HTZ

Koper włoski (fenkuł) to naturalna hormonalna terapia zastępcza (HTZ). Do tego nie wywołuje działań niepożądanych - w odróżnieniu od standardowo przepisywanych tabletek.

Mitoceutyki są kluczem do zdrowia

Mitoceutyki są kluczem do zdrowia

Wśród wielu substancji istnieje pewna grupa, której obecność w naszych komórkach jest szczególnie istotna. Warunkują one prawidłową aktywność mitochondriom uczestnicząc w produkcji energii niezbędnej do niemal wszystkich procesów zachodzących w organizmie.

Demencja: witaminy, które zmniejszają ryzyko

Demencja: witaminy, które zmniejszają ryzyko

Chcesz cieszyć się dobrą pamięcią aż do późnej starości? Pamiętaj o uzupełnieniu diety o kwasy omega-3 oraz witaminy B, C, D i E.

Kto chce pogrążyć homeopatię?

Kto chce pogrążyć homeopatię?

W kolejnym przeglądzie badań stwierdzono, że homeopatia jest nieskuteczna. Ponownie wydaje się jednak, że doszło do naukowej manipulacji. Tym razem tematem zainteresował się nawet rzecznik praw obywatelskich.

Tatuaż zaburza gospodarkę wodną organizmu

Tatuaż zaburza gospodarkę wodną organizmu

Tusz pod skórą może trwale zmienić fizjologię skóry i zaburzyć procesy związanie z poceniem się.

Raport specjalny

Niebezpieczne kosmetyki

Niebezpieczne kosmetyki