Statyny podwajają ryzyko cukrzycy

Dodano: 5 kwiecień 2016

Badania dowodzą, że obniżające poziom cholesterolu statyny niemal dwukrotnie zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy i towarzyszących im dolegliwości. Ich zażywanie może też prowadzić do otyłości.

Choć już wcześniejsze badania naukowe wykazywały związek pomiędzy cukrzycą a zażywaniem statyn, to lekarze do tej pory uważali, że w większości przypadków to nie leki, a niewykryta w porę choroba była przyczyną nasilenia się jej objawów wśród pacjentów.

Statyny niemal dwukrotnie zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy.Do najnowszych badań zostało zaangażowanych ponad 26 tysięcy osób, spośród których więcej niż 3 tysiące było całkowicie zdrowych i nie wykazywało żadnych objawów choroby niedokrwiennej serca. Wszystkim uczestnikom zalecono przyjmowanie popularnego leku zmniejszającego stężenie lipidów we krwi (Zocor), którego substancją czynną jest simwastatyna.

Dzięki trwającym 8 lat badaniom udało się udowodnić, że ryzyko rozwoju cukrzycy wśród zdrowych pacjentów przyjmujących po raz pierwszy statyny było niemal dwukrotnie (dokładnie - 1,87) wyższe niż w przypadku pozostałych uczestników. 2,5-krotnie wzrastało też ryzyko wystąpienia u nich powikłań cukrzycowych.

Kierujący badaniami dr Ishak Mansi ze Szkoły Medycznej Southwestern Uniwersytetu Teksańskiego nie kryje, że sam był zaskoczony, jak bardzo statyny wpłynęły na ryzyko rozwoju cukrzycy wśród zupełnie zdrowych ludzi. Nie można lekceważyć ich oddziaływania na chorych, ponieważ w tym przypadku tylko statyny były czynnikiem mającym decydujący wpływ na ich stan zdrowia.

Dr Mansi przekonuje, że zamiast statyn lepiej zalecać zmianę stylu życia, która może bardziej przysłużyć się zdrowiu pacjentów.

Pills from Petr Rodionov on Vimeo.

Źródło: J Gen Intern Med, 2015; 30:1599-610

Polecamy

Zobacz także

Warsztaty zdrowotne doktora Pokrywki

Warsztaty zdrowotne doktora Pokrywki

Jak zadbać o zdrowie i cieszyć się życiem aż do późnej starości? Jak dostarczyć organizmowi potrzebne składniki? Weekendowe Warsztaty Zdrowotne Doktora Jana Pokrywki pozwolą uzyskać odpowiedzi na te i wiele innych pytań.

Ser na serce!

Ser na serce!

Kwestia konieczności ograniczenia spożycia sodu przez osoby z nadciśnieniem tętniczym ostatnio budzi wiele wątpliwości. Na szczęście istnieje inny sposób zadbania o zdrowie serca: wystarczy wzbogacić dietę o nabiał, który reguluje poziom sodu we krwi.

Uprawa GMO okazała się porażką

Uprawa GMO okazała się porażką

Wielki eksperyment z genetycznie modyfikowanymi organizmami (GMO) nie spełnił pokładanych w nim nadziei. Nie przyczynił się do zwiększenia wydajności upraw i zmniejszenia ilości stosowanych pestycydów. A przecież takie były jego główne założenia.

Leki nasenne prowadzą do demencji?

Leki nasenne prowadzą do demencji?

Najnowsze badania sugerują, że sen jest jeszcze ważniejszym elementem procesu uczenia się, niż do tej pory podejrzewano. Niewykluczone, że w czasie odpoczynku mózg "kasuje" informacje, które uważa za nieistotne i w ten sposób ułatwia sobie dostęp do tych naprawdę ważnych. Czy zatem leki nasenne mogą oddziaływać na ten proces?

Układ pokarmowy dzieci nie trawi sztucznych słodzików!

Układ pokarmowy dzieci nie trawi sztucznych słodzików!

Dzieci, które piją dietetyczne wersje napojów gazowanych, mają dwa razy wyższy poziom cukrów we krwi, niż dorośli.

Wykluczenie glutenu z diety nie rozwiązuje problemów chorych na celiakię

Wykluczenie glutenu z diety nie rozwiązuje problemów chorych na celiakię

Celiakia to nie tylko problemy z glutenem. Jedna piąta chorych wciąż będzie cierpieć z powodu wyniszczania jelit, mimo przejścia na dietę bezglutenową - i to nawet dwa lata po jej rozpoczęciu!

Raport specjalny

Gluten

Gluten