Statyny podwajają ryzyko cukrzycy

Dodano: 5 kwiecień 2016

Badania dowodzą, że obniżające poziom cholesterolu statyny niemal dwukrotnie zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy i towarzyszących im dolegliwości. Ich zażywanie może też prowadzić do otyłości.

Choć już wcześniejsze badania naukowe wykazywały związek pomiędzy cukrzycą a zażywaniem statyn, to lekarze do tej pory uważali, że w większości przypadków to nie leki, a niewykryta w porę choroba była przyczyną nasilenia się jej objawów wśród pacjentów.

Statyny niemal dwukrotnie zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy.Do najnowszych badań zostało zaangażowanych ponad 26 tysięcy osób, spośród których więcej niż 3 tysiące było całkowicie zdrowych i nie wykazywało żadnych objawów choroby niedokrwiennej serca. Wszystkim uczestnikom zalecono przyjmowanie popularnego leku zmniejszającego stężenie lipidów we krwi (Zocor), którego substancją czynną jest simwastatyna.

Dzięki trwającym 8 lat badaniom udało się udowodnić, że ryzyko rozwoju cukrzycy wśród zdrowych pacjentów przyjmujących po raz pierwszy statyny było niemal dwukrotnie (dokładnie - 1,87) wyższe niż w przypadku pozostałych uczestników. 2,5-krotnie wzrastało też ryzyko wystąpienia u nich powikłań cukrzycowych.

Kierujący badaniami dr Ishak Mansi ze Szkoły Medycznej Southwestern Uniwersytetu Teksańskiego nie kryje, że sam był zaskoczony, jak bardzo statyny wpłynęły na ryzyko rozwoju cukrzycy wśród zupełnie zdrowych ludzi. Nie można lekceważyć ich oddziaływania na chorych, ponieważ w tym przypadku tylko statyny były czynnikiem mającym decydujący wpływ na ich stan zdrowia.

Dr Mansi przekonuje, że zamiast statyn lepiej zalecać zmianę stylu życia, która może bardziej przysłużyć się zdrowiu pacjentów.

Pills from Petr Rodionov on Vimeo.

Źródło: J Gen Intern Med, 2015; 30:1599-610

Polecamy

Zobacz także

Obniżanie ciśnienia: jak jest naprawdę?

Obniżanie ciśnienia: jak jest naprawdę?

Większość specjalistów jest zdania, że im niżej zbije się wysokie ciśnienie, tym lepiej. Tymczasem istnieją granice, których przekroczenie nie poprawia już sytuacji pacjenta.

Triklosan sprzymierzeńcem bakterii? Uwaga na antybakteryjne mydła!

Triklosan sprzymierzeńcem bakterii? Uwaga na antybakteryjne mydła!

W przypadku walki z bakteriami lepsze może być wrogiem dobrego. Okazuje się, że antybakteryjne składniki mydła i środków czyszczących przyczyniają się do oporności gronkowca złocistego i innych drobnoustrojów.

Jak bezpiecznie usunąć kleszcza?

Jak bezpiecznie usunąć kleszcza?

Wokół tych drobnych, ale niebezpiecznych pajęczaków narosło wiele mitów. Przyjrzyjmy się zatem bliżej kleszczom i sposobom walki z nimi.

Skrzypienie kolan może być objawem artretyzmu

Skrzypienie kolan może być objawem artretyzmu

Skrzypienie i trzeszczenie kolan może wskazywać na wczesne stadium artretyzmu. Nawet jeśli kolano nie boli.

Glifosat na cenzurowanym. Całkowity zakaz stosowania

Glifosat na cenzurowanym. Całkowity zakaz stosowania "bezpiecznego" pestycydu?

Ponad 30% pieczywa produkowanego na masową skalę powstaje ze zbóż nawożonych glifosatem - "bezpiecznym" herbicydem, którego powiązano już z rakiem i chorobami wątroby. Powstała inicjatywa mająca na celu całkowity zakaz jego stosowania na terenie Unii Europejskiej.

Rak trzustki: które pierwiastki śladowe mają wpływ na rozwój choroby?

Rak trzustki: które pierwiastki śladowe mają wpływ na rozwój choroby?

Wysoki poziom pierwiastków śladowych takich jak nikiel i selen może obniżać ryzyko zachorowania na raka trzustki. Natomiast arsen, kadm i ołów zdają się zwiększać prawdopodobieństwo nowotworu.

Raport specjalny

Wszystko o skórze

Wszystko o skórze