Dieta z niską zawartością sodu może szkodzić sercu

Dodano: 14 czerwiec 2016

Nadciśnieniowcy często muszą ograniczyć spożycie soli. Jednak dieta nisko sodowa może sprzyjać rozwojowi chorób układu krążenia.

Naukowcy z McMaster University w Hamilton (Kanada) zapoznali się z wynikami badań grupy 133 118 osób poddanych obserwacji rok rocznie przez okres czterech lat. Pod lupę wzięto wyniki pomiaru ciśnienia krwi i stężenia sodu w moczu.

U 69 559 badanych, których ciśnienie było w normie, spożycie powyżej 7 g sodu dziennie nie spowodowało wzrostu ryzyka zachorowania lub śmierci. Dla odmiany, obserwowani, którzy przyjmowali poniżej 3 g sodu na dobę, byli o 26% bardziej narażeni na wystąpienie zawału lub innych chorób serca w porównaniu z grupą spożywającą 4-5 g sodu na dobę.

Aktualne zalecenia dla zdrowej osoby to nie więcej, niż 2,3 g sodu dziennie.

Bibliografia

  1. Lancet, 2016; doi: 10.1016/S0140-6736(16)30467-6

Polecamy

Zobacz także

Warsztaty zdrowotne doktora Pokrywki

Warsztaty zdrowotne doktora Pokrywki

Jak zadbać o zdrowie i cieszyć się życiem aż do późnej starości? Jak dostarczyć organizmowi potrzebne składniki? Weekendowe Warsztaty Zdrowotne Doktora Jana Pokrywki pozwolą uzyskać odpowiedzi na te i wiele innych pytań.

Ser na serce!

Ser na serce!

Kwestia konieczności ograniczenia spożycia sodu przez osoby z nadciśnieniem tętniczym ostatnio budzi wiele wątpliwości. Na szczęście istnieje inny sposób zadbania o zdrowie serca: wystarczy wzbogacić dietę o nabiał, który reguluje poziom sodu we krwi.

Uprawa GMO okazała się porażką

Uprawa GMO okazała się porażką

Wielki eksperyment z genetycznie modyfikowanymi organizmami (GMO) nie spełnił pokładanych w nim nadziei. Nie przyczynił się do zwiększenia wydajności upraw i zmniejszenia ilości stosowanych pestycydów. A przecież takie były jego główne założenia.

Leki nasenne prowadzą do demencji?

Leki nasenne prowadzą do demencji?

Najnowsze badania sugerują, że sen jest jeszcze ważniejszym elementem procesu uczenia się, niż do tej pory podejrzewano. Niewykluczone, że w czasie odpoczynku mózg "kasuje" informacje, które uważa za nieistotne i w ten sposób ułatwia sobie dostęp do tych naprawdę ważnych. Czy zatem leki nasenne mogą oddziaływać na ten proces?

Układ pokarmowy dzieci nie trawi sztucznych słodzików!

Układ pokarmowy dzieci nie trawi sztucznych słodzików!

Dzieci, które piją dietetyczne wersje napojów gazowanych, mają dwa razy wyższy poziom cukrów we krwi, niż dorośli.

Wykluczenie glutenu z diety nie rozwiązuje problemów chorych na celiakię

Wykluczenie glutenu z diety nie rozwiązuje problemów chorych na celiakię

Celiakia to nie tylko problemy z glutenem. Jedna piąta chorych wciąż będzie cierpieć z powodu wyniszczania jelit, mimo przejścia na dietę bezglutenową - i to nawet dwa lata po jej rozpoczęciu!

Raport specjalny

Gluten

Gluten