Jedzenie czekolady zmniejsza ryzyko cukrzycy i chorób serca

Dodano: 22 lipiec 2016

Odrobina czekolady każdego dnia zmniejsza szanse rozwoju oporności insulinowej, co oznacza mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę i choroby serca.

Naukowcy wciąż nie są pewni, ile czekolady trzeba zjeść, by zmniejszyć ryzyko: niektórzy z badanych jedli 100 g dziennie, czyli równowartość 1 tabliczki, podczas gdy inni jedli tylko jedną lub kilka kostek, bądź też 25 g.

Kiedy badacze z Luksemburskiego Instytutu Zdrowia  przyjrzeli się nawykom zdrowotnym i żywieniowym 1153 ochotników w wieku 18-69 lat, okazało się, że ci, którzy jedli czekoladę (różne rodzaje), mieli niższy poziom insuliny, wyższy poziom enzymów wątrobowych i mniejsze ryzyko zapadnięcia na insulinooporność, która może prowadzić do cukrzycy typu 2 i do chorób serca.

Każda czekolada jest bogata w polifenole i to one mogą mieć dobroczynny wpływ na badanych, orzekli badacze.

Bibliografia

  1. Br J Nutr, 2016; Mar17: 1-8 (epub ahead of print)

Polecamy

Zobacz także

Wątpliwe publikacje i sponsorowane badania naukowe

Wątpliwe publikacje i sponsorowane badania naukowe

Ogromna większość "badań" naukowych potwierdzających skuteczność farmakoterapii to dzieło wynajętych przez producentów leków PR-owców.

Choroba Parkinsona zaczyna się w jelitach?

Choroba Parkinsona zaczyna się w jelitach?

Czy przerwanie połączenia między mózgiem a układem pokarmowym zapobiega wystąpieniu choroby Parkinsona?

Czy amerykańskim szpitalom grozi zamknięcie?

Czy amerykańskim szpitalom grozi zamknięcie?

Chirurdzy odraczają zaplanowane operacje, onkolodzy przerywają chemioterapię pacjentów. Lekarze rozkładają ręce wobec przypadków zatruć metanolem. Wszystko z powodu braku sody oczyszczonej.

Leki na osteoporozę osłabiają kości?

Leki na osteoporozę osłabiają kości?

Bisfosfoniany stosowane standardowo w terapii osteoporozy wcale nie wpływają korzystnie na kościec - zdaniem naukowców zwiększają ryzyko złamania.

Seniorzy, pijcie herbatę

Seniorzy, pijcie herbatę

Już jedna filiżanka herbaty dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na alzheimera.

Chroń organizm z witaminą B

Chroń organizm z witaminą B

Suplementacja witaminą B może chronić organizm przed szkodliwymi skutkami zanieczyszczenia powietrza. WHO alarmuje, że aż 90% naszej planety jest narażone na kontakt ze smogiem.

Raport specjalny

Choroba Parkinsona

Choroba Parkinsona