Jedzenie czekolady zmniejsza ryzyko cukrzycy i chorób serca

Dodano: 22 lipiec 2016

Odrobina czekolady każdego dnia zmniejsza szanse rozwoju oporności insulinowej, co oznacza mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę i choroby serca.

Naukowcy wciąż nie są pewni, ile czekolady trzeba zjeść, by zmniejszyć ryzyko: niektórzy z badanych jedli 100 g dziennie, czyli równowartość 1 tabliczki, podczas gdy inni jedli tylko jedną lub kilka kostek, bądź też 25 g.

Kiedy badacze z Luksemburskiego Instytutu Zdrowia  przyjrzeli się nawykom zdrowotnym i żywieniowym 1153 ochotników w wieku 18-69 lat, okazało się, że ci, którzy jedli czekoladę (różne rodzaje), mieli niższy poziom insuliny, wyższy poziom enzymów wątrobowych i mniejsze ryzyko zapadnięcia na insulinooporność, która może prowadzić do cukrzycy typu 2 i do chorób serca.

Każda czekolada jest bogata w polifenole i to one mogą mieć dobroczynny wpływ na badanych, orzekli badacze.

Bibliografia

  1. Br J Nutr, 2016; Mar17: 1-8 (epub ahead of print)

Polecamy

Zobacz także

Warsztaty zdrowotne doktora Pokrywki

Warsztaty zdrowotne doktora Pokrywki

Jak zadbać o zdrowie i cieszyć się życiem aż do późnej starości? Jak dostarczyć organizmowi potrzebne składniki? Weekendowe Warsztaty Zdrowotne Doktora Jana Pokrywki pozwolą uzyskać odpowiedzi na te i wiele innych pytań.

Ser na serce!

Ser na serce!

Kwestia konieczności ograniczenia spożycia sodu przez osoby z nadciśnieniem tętniczym ostatnio budzi wiele wątpliwości. Na szczęście istnieje inny sposób zadbania o zdrowie serca: wystarczy wzbogacić dietę o nabiał, który reguluje poziom sodu we krwi.

Uprawa GMO okazała się porażką

Uprawa GMO okazała się porażką

Wielki eksperyment z genetycznie modyfikowanymi organizmami (GMO) nie spełnił pokładanych w nim nadziei. Nie przyczynił się do zwiększenia wydajności upraw i zmniejszenia ilości stosowanych pestycydów. A przecież takie były jego główne założenia.

Leki nasenne prowadzą do demencji?

Leki nasenne prowadzą do demencji?

Najnowsze badania sugerują, że sen jest jeszcze ważniejszym elementem procesu uczenia się, niż do tej pory podejrzewano. Niewykluczone, że w czasie odpoczynku mózg "kasuje" informacje, które uważa za nieistotne i w ten sposób ułatwia sobie dostęp do tych naprawdę ważnych. Czy zatem leki nasenne mogą oddziaływać na ten proces?

Układ pokarmowy dzieci nie trawi sztucznych słodzików!

Układ pokarmowy dzieci nie trawi sztucznych słodzików!

Dzieci, które piją dietetyczne wersje napojów gazowanych, mają dwa razy wyższy poziom cukrów we krwi, niż dorośli.

Wykluczenie glutenu z diety nie rozwiązuje problemów chorych na celiakię

Wykluczenie glutenu z diety nie rozwiązuje problemów chorych na celiakię

Celiakia to nie tylko problemy z glutenem. Jedna piąta chorych wciąż będzie cierpieć z powodu wyniszczania jelit, mimo przejścia na dietę bezglutenową - i to nawet dwa lata po jej rozpoczęciu!

Raport specjalny

Gluten

Gluten