Syrop glukozowo-fruktozowy może wywoływać choroby przewlekłe

Dodano: 26 lipiec 2016

Syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS) - substancja słodząca stosowana w wielu napojach owocowych i deserach - może być czynnikiem wywołującym choroby przewlekłe od alzheimera i ADHD, po cukrzycę i choroby serca.

Naukowcy z University of California w Los Angeles (USA) odkryli, że syrop glukozowo-fruktozowy wprowadza zmiany w zaledwie dwóch genach w mózgu, ale są to geny kluczowe, których modyfikacja doprowadza do reakcji łańcuchowej, obejmującej ponad 200 innych genów, odpowiedzialnych za kontrolę metabolizmu, komunikację międzykomórkową i powstawanie stanów zapalnych - a zmiany te mogą wywoływać przewlekłe problemy ze zdrowiem. Mutacje genetyczne mogą być nawet odpowiedzialne za choroby powiązane z mózgiem, takie jak depresja, parkinson czy zaburzenia afektywne dwubiegunowe.

Mutacja przebiega gwałtownie, prawdopodobnie już po sześciu tygodniach spożywania napojów dosładzanych syropem glukozowo-fruktozowym. Jednak na razie zmiany zostały zaobserwowane jedynie u szczurów.

Na szczęście badacze odkryli także antidotum na szkody wyrządzone przez syrop glukozowo-fruktozowy.

DHA (jeden z kwasów tłuszczowych wchodzący w skład grupy dobroczynnych kwasów omega-3) odwraca mutację i przywraca zdrowie komórkom mózgowym.

Bibliografia

  1. EbioMedicine, 2016; doi:10.1016/j.ebiom.2016.04.008

- DHA nie wpływa na 1-2 geny; prawdopodobnie przywraca do normy cały wzór genów, co jest niesamowite - uważa Xia Yang, prowesor nadzwyczajny wydziału integracji biologii i psychologii oraz członek zespołu badawczego.

DHA można znaleźć m. in. w mięsie łososia i innych ryb, rybim oleju, orzechach, siemieniu lnianym, owocach i warzywach. Amerykanie chętniej jednak sięgają po syrop glukozowo-fruktozowy - udowodniono, że przeciętny mieszkaniec Stanów Zjednoczonych spożywa ponad 12 kg substancji słodzących rocznie.

Syrop glukozowo-fruktozowy to płynny słodzik otrzymywany ze skrobi kukurydzianej i wykorzystywany przy produkcji napojów bezalkoholowych, syropów i deserów.

Polecamy

Zobacz także

Na studiach tyjemy

Na studiach tyjemy

Dobrze wiemy, że studenci odżywiają się nieprawidłowo. Udowodniono, że w okresie studiów młodzież może przytyć średnio o 4 kg.

Niebezpieczne drożdżaki

Niebezpieczne drożdżaki

Grzyby mogą być kolejnym potężnym wrogiem medycyny. Pewien szczep Candida okazał się niewrażliwy na trzy najważniejsze leki przeciwgrzybicze.

Zdrowie dzięki wodzie

Zdrowie dzięki wodzie

Czy cudowne ozdrowienia dzięki wodzie ze świętych źródeł to fakt? Pytanie o wpływ wody na zdrowie ciągle nurtuje naukowców.

Choroba Leśniowskiego-Crohna? Przejdź na dietę paleo!

Choroba Leśniowskiego-Crohna? Przejdź na dietę paleo!

Objawy choroby Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejącego zapalenia jelita grubego można powstrzymać, a sam rozwój choroby nawet odwrócić dzięki zastosowaniu diety opartej na paleo.

Pozbądź się okularów - wszystko, co musisz wiedzieć o laserowej korekcji wad wzroku

Pozbądź się okularów - wszystko, co musisz wiedzieć o laserowej korekcji wad wzroku

Masz dość okularów? Męczy cię zakładanie soczewek kontaktowych? Dowiedz się, jak skutecznie możesz pozbyć się wady wzroku. Dziś kliniki okulistyczne proponują swoim pacjentom nowoczesne zabiegi, które w mniej niż minutę pozwalają odzyskać ostrość widzenia. Sprawdź, która metoda jest dla Ciebie najlepsza. Dla naszych czytelników mamy bezpłatne zaproszenia na konsultację w klinice okulistycznej!

Antydepresanty i alzheimer: niebezpieczny związek!

Antydepresanty i alzheimer: niebezpieczny związek!

Pacjenci cierpiący na chorobę Alzheimera często przyjmują antydepresanty. Okazuje się, że leki przeciwdepresyjne zwiększają ryzyko upadku i złamania biodra.