Syrop glukozowo-fruktozowy może wywoływać choroby przewlekłe

Dodano: 26 lipiec 2016

Syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS) - substancja słodząca stosowana w wielu napojach owocowych i deserach - może być czynnikiem wywołującym choroby przewlekłe od alzheimera i ADHD, po cukrzycę i choroby serca.

Naukowcy z University of California w Los Angeles (USA) odkryli, że syrop glukozowo-fruktozowy wprowadza zmiany w zaledwie dwóch genach w mózgu, ale są to geny kluczowe, których modyfikacja doprowadza do reakcji łańcuchowej, obejmującej ponad 200 innych genów, odpowiedzialnych za kontrolę metabolizmu, komunikację międzykomórkową i powstawanie stanów zapalnych - a zmiany te mogą wywoływać przewlekłe problemy ze zdrowiem. Mutacje genetyczne mogą być nawet odpowiedzialne za choroby powiązane z mózgiem, takie jak depresja, parkinson czy zaburzenia afektywne dwubiegunowe.

Mutacja przebiega gwałtownie, prawdopodobnie już po sześciu tygodniach spożywania napojów dosładzanych syropem glukozowo-fruktozowym. Jednak na razie zmiany zostały zaobserwowane jedynie u szczurów.

Na szczęście badacze odkryli także antidotum na szkody wyrządzone przez syrop glukozowo-fruktozowy.

DHA (jeden z kwasów tłuszczowych wchodzący w skład grupy dobroczynnych kwasów omega-3) odwraca mutację i przywraca zdrowie komórkom mózgowym.

Bibliografia

  1. EbioMedicine, 2016; doi:10.1016/j.ebiom.2016.04.008

- DHA nie wpływa na 1-2 geny; prawdopodobnie przywraca do normy cały wzór genów, co jest niesamowite - uważa Xia Yang, prowesor nadzwyczajny wydziału integracji biologii i psychologii oraz członek zespołu badawczego.

DHA można znaleźć m. in. w mięsie łososia i innych ryb, rybim oleju, orzechach, siemieniu lnianym, owocach i warzywach. Amerykanie chętniej jednak sięgają po syrop glukozowo-fruktozowy - udowodniono, że przeciętny mieszkaniec Stanów Zjednoczonych spożywa ponad 12 kg substancji słodzących rocznie.

Syrop glukozowo-fruktozowy to płynny słodzik otrzymywany ze skrobi kukurydzianej i wykorzystywany przy produkcji napojów bezalkoholowych, syropów i deserów.

Polecamy

Zobacz także

5 faktów o cukrzycy typu 2

5 faktów o cukrzycy typu 2

Jak uchronić się przed cukrzycą typu 2? Co wpływa na ryzyko zachorowania? Jakie szkody w organizmie może wyrządzić cukrzyca? Oto kilka faktów na temat jednej z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych.

Warsztaty zdrowotne doktora Pokrywki

Warsztaty zdrowotne doktora Pokrywki

Jak zadbać o zdrowie i cieszyć się życiem aż do późnej starości? Jak dostarczyć organizmowi potrzebne składniki? Weekendowe Warsztaty Zdrowotne Doktora Jana Pokrywki pozwolą uzyskać odpowiedzi na te i wiele innych pytań.

Ser na serce!

Ser na serce!

Kwestia konieczności ograniczenia spożycia sodu przez osoby z nadciśnieniem tętniczym ostatnio budzi wiele wątpliwości. Na szczęście istnieje inny sposób zadbania o zdrowie serca: wystarczy wzbogacić dietę o nabiał, który reguluje poziom sodu we krwi.

Uprawa GMO okazała się porażką

Uprawa GMO okazała się porażką

Wielki eksperyment z genetycznie modyfikowanymi organizmami (GMO) nie spełnił pokładanych w nim nadziei. Nie przyczynił się do zwiększenia wydajności upraw i zmniejszenia ilości stosowanych pestycydów. A przecież takie były jego główne założenia.

Leki nasenne prowadzą do demencji?

Leki nasenne prowadzą do demencji?

Najnowsze badania sugerują, że sen jest jeszcze ważniejszym elementem procesu uczenia się, niż do tej pory podejrzewano. Niewykluczone, że w czasie odpoczynku mózg "kasuje" informacje, które uważa za nieistotne i w ten sposób ułatwia sobie dostęp do tych naprawdę ważnych. Czy zatem leki nasenne mogą oddziaływać na ten proces?

Układ pokarmowy dzieci nie trawi sztucznych słodzików!

Układ pokarmowy dzieci nie trawi sztucznych słodzików!

Dzieci, które piją dietetyczne wersje napojów gazowanych, mają dwa razy wyższy poziom cukrów we krwi, niż dorośli.

Raport specjalny

Gluten

Gluten