Syrop glukozowo-fruktozowy może wywoływać choroby przewlekłe

Dodano: 26 lipiec 2016

Syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS) - substancja słodząca stosowana w wielu napojach owocowych i deserach - może być czynnikiem wywołującym choroby przewlekłe od alzheimera i ADHD, po cukrzycę i choroby serca.

Naukowcy z University of California w Los Angeles (USA) odkryli, że syrop glukozowo-fruktozowy wprowadza zmiany w zaledwie dwóch genach w mózgu, ale są to geny kluczowe, których modyfikacja doprowadza do reakcji łańcuchowej, obejmującej ponad 200 innych genów, odpowiedzialnych za kontrolę metabolizmu, komunikację międzykomórkową i powstawanie stanów zapalnych - a zmiany te mogą wywoływać przewlekłe problemy ze zdrowiem. Mutacje genetyczne mogą być nawet odpowiedzialne za choroby powiązane z mózgiem, takie jak depresja, parkinson czy zaburzenia afektywne dwubiegunowe.

Mutacja przebiega gwałtownie, prawdopodobnie już po sześciu tygodniach spożywania napojów dosładzanych syropem glukozowo-fruktozowym. Jednak na razie zmiany zostały zaobserwowane jedynie u szczurów.

Na szczęście badacze odkryli także antidotum na szkody wyrządzone przez syrop glukozowo-fruktozowy.

DHA (jeden z kwasów tłuszczowych wchodzący w skład grupy dobroczynnych kwasów omega-3) odwraca mutację i przywraca zdrowie komórkom mózgowym.

Bibliografia

  1. EbioMedicine, 2016; doi:10.1016/j.ebiom.2016.04.008

- DHA nie wpływa na 1-2 geny; prawdopodobnie przywraca do normy cały wzór genów, co jest niesamowite - uważa Xia Yang, prowesor nadzwyczajny wydziału integracji biologii i psychologii oraz członek zespołu badawczego.

DHA można znaleźć m. in. w mięsie łososia i innych ryb, rybim oleju, orzechach, siemieniu lnianym, owocach i warzywach. Amerykanie chętniej jednak sięgają po syrop glukozowo-fruktozowy - udowodniono, że przeciętny mieszkaniec Stanów Zjednoczonych spożywa ponad 12 kg substancji słodzących rocznie.

Syrop glukozowo-fruktozowy to płynny słodzik otrzymywany ze skrobi kukurydzianej i wykorzystywany przy produkcji napojów bezalkoholowych, syropów i deserów.

Polecamy

Zobacz także

Elektrosmog! Obroń się przed sztucznym polem elektromagnetycznym

Elektrosmog! Obroń się przed sztucznym polem elektromagnetycznym

Aby żyć w zgodzie ze swoim organizmem, nie musisz rezygnować z dotychczasowych przyzwyczajeń. Kilka prostych zmian w otoczeniu sprawi, że poczujesz się lepiej bez wyrzeczeń.

Immunoterapia: hit czy kit?

Immunoterapia: hit czy kit?

Immunoterapia to nowa nadzieja na leczenie nowotworów i innych chorób, jednakże przypadki zgonów mnożą pytania o bezpieczeństwo jej stosowania.

Chcesz poprawić wzrok? Zacznij się ruszać

Chcesz poprawić wzrok? Zacznij się ruszać

Zdaje się, że umiarkowana aktywność fizyczna taka jak bieganie lub jazda na rowerze może poprawić wzrok. Czy jednak jest to trwały efekt?

Serwatka: niezwykle ważne ogniwo dla naszego zdrowia

Serwatka: niezwykle ważne ogniwo dla naszego zdrowia

Serwatka to "woda mleczna", która powstaje po całkowitym ścięciu mleka. Przez długi czas uważano ją za odpad i wlewano do poideł zwierząt domowych. Nikt wówczas nie podejrzewał, że to właśnie serwatka ma tak pozytywny wpływ na stan zdrowia bydła.

Fenantren: od skażonych mórz do arytmii serca

Fenantren: od skażonych mórz do arytmii serca

Zdrowe oraz świadome odżywianie powinno pozytywnie wpływać na nasz organizm. Co jednak w przypadku, kiedy żywność jest skażona?

Leczenie raka piersi: mniej znaczy więcej

Leczenie raka piersi: mniej znaczy więcej

Rozważasz mastektomię? Kobiety, które zdecydowały się na terapię oszczędzającą, żyją dłużej.

Raport specjalny

Czas na detoks

Czas na detoks