Syrop glukozowo-fruktozowy może wywoływać choroby przewlekłe

Dodano: 26 lipiec 2016

Syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS) - substancja słodząca stosowana w wielu napojach owocowych i deserach - może być czynnikiem wywołującym choroby przewlekłe od alzheimera i ADHD, po cukrzycę i choroby serca.

Naukowcy z University of California w Los Angeles (USA) odkryli, że syrop glukozowo-fruktozowy wprowadza zmiany w zaledwie dwóch genach w mózgu, ale są to geny kluczowe, których modyfikacja doprowadza do reakcji łańcuchowej, obejmującej ponad 200 innych genów, odpowiedzialnych za kontrolę metabolizmu, komunikację międzykomórkową i powstawanie stanów zapalnych - a zmiany te mogą wywoływać przewlekłe problemy ze zdrowiem. Mutacje genetyczne mogą być nawet odpowiedzialne za choroby powiązane z mózgiem, takie jak depresja, parkinson czy zaburzenia afektywne dwubiegunowe.

Mutacja przebiega gwałtownie, prawdopodobnie już po sześciu tygodniach spożywania napojów dosładzanych syropem glukozowo-fruktozowym. Jednak na razie zmiany zostały zaobserwowane jedynie u szczurów.

Na szczęście badacze odkryli także antidotum na szkody wyrządzone przez syrop glukozowo-fruktozowy.

DHA (jeden z kwasów tłuszczowych wchodzący w skład grupy dobroczynnych kwasów omega-3) odwraca mutację i przywraca zdrowie komórkom mózgowym.

Bibliografia

  1. EbioMedicine, 2016; doi:10.1016/j.ebiom.2016.04.008

- DHA nie wpływa na 1-2 geny; prawdopodobnie przywraca do normy cały wzór genów, co jest niesamowite - uważa Xia Yang, prowesor nadzwyczajny wydziału integracji biologii i psychologii oraz członek zespołu badawczego.

DHA można znaleźć m. in. w mięsie łososia i innych ryb, rybim oleju, orzechach, siemieniu lnianym, owocach i warzywach. Amerykanie chętniej jednak sięgają po syrop glukozowo-fruktozowy - udowodniono, że przeciętny mieszkaniec Stanów Zjednoczonych spożywa ponad 12 kg substancji słodzących rocznie.

Syrop glukozowo-fruktozowy to płynny słodzik otrzymywany ze skrobi kukurydzianej i wykorzystywany przy produkcji napojów bezalkoholowych, syropów i deserów.

Polecamy

Zobacz także

Ajurweda przeciwko cukrzycy i chorobom serca

Ajurweda przeciwko cukrzycy i chorobom serca

Wystarczy tydzień, aby obniżyć wskaźniki stanu zapalnego we krwi - twierdzą hinduscy naukowcy i przekonują, że życie zgodnie z zasadami ajurwedy uchroni nas przed wieloma chorobami.

Nonkonformizm czy choroba psychiczna?

Nonkonformizm czy choroba psychiczna?

Nadmierna kreatywność, nonkonformizm lub kwestionowanie autorytetów to - według najnowszego wydania "Biblii" psychiatrów - definicje zaburzeń psychicznych.

Witamina D zmniejsza ryzyko ostrego ataku astmy

Witamina D zmniejsza ryzyko ostrego ataku astmy

Witamina D może o połowę zmniejszyć ryzyko wystąpienia ostrego ataku astmy, tak więc przyjmowanie suplementów lub przebywanie na słońcu w letnich miesiącach zdaje się być ważnym elementem terapii tej choroby.

Wizyta kontrolna u dentysty: jak często odwiedzać gabinet?

Wizyta kontrolna u dentysty: jak często odwiedzać gabinet?

Rutynowy przegląd jamy ustnej co sześć miesięcy jest zbyteczny, twierdzi Główny Dentysta Wielkiej Brytanii. Niewykluczone, że osoby cieszące się dobrym stanem uzębienia powinny odwiedzać lekarza tylko raz na dwa lata.

Im dłużej żyją rodzice, tym mniejsze ryzyko zawału u dzieci

Im dłużej żyją rodzice, tym mniejsze ryzyko zawału u dzieci

Naukowcy wskazali długość życia rodziców jako czynnik wpływający na ryzyko zachorowania na nowotwór i wystąpienia zawału u następnego pokolenia.

Choroba Leśniowskiego-Crohna: winne drożdżaki?

Choroba Leśniowskiego-Crohna: winne drożdżaki?

Badacze odkryli zależność między reakcją organizmu na pewien gatunek Candida a chorobą Leśniowskiego-Crohna.

Raport specjalny

Gluten

Gluten