Syrop glukozowo-fruktozowy może wywoływać choroby przewlekłe

Dodano: 26 lipiec 2016

Syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS) - substancja słodząca stosowana w wielu napojach owocowych i deserach - może być czynnikiem wywołującym choroby przewlekłe od alzheimera i ADHD, po cukrzycę i choroby serca.

Naukowcy z University of California w Los Angeles (USA) odkryli, że syrop glukozowo-fruktozowy wprowadza zmiany w zaledwie dwóch genach w mózgu, ale są to geny kluczowe, których modyfikacja doprowadza do reakcji łańcuchowej, obejmującej ponad 200 innych genów, odpowiedzialnych za kontrolę metabolizmu, komunikację międzykomórkową i powstawanie stanów zapalnych - a zmiany te mogą wywoływać przewlekłe problemy ze zdrowiem. Mutacje genetyczne mogą być nawet odpowiedzialne za choroby powiązane z mózgiem, takie jak depresja, parkinson czy zaburzenia afektywne dwubiegunowe.

Mutacja przebiega gwałtownie, prawdopodobnie już po sześciu tygodniach spożywania napojów dosładzanych syropem glukozowo-fruktozowym. Jednak na razie zmiany zostały zaobserwowane jedynie u szczurów.

Na szczęście badacze odkryli także antidotum na szkody wyrządzone przez syrop glukozowo-fruktozowy.

DHA (jeden z kwasów tłuszczowych wchodzący w skład grupy dobroczynnych kwasów omega-3) odwraca mutację i przywraca zdrowie komórkom mózgowym.

Bibliografia

  1. EbioMedicine, 2016; doi:10.1016/j.ebiom.2016.04.008

- DHA nie wpływa na 1-2 geny; prawdopodobnie przywraca do normy cały wzór genów, co jest niesamowite - uważa Xia Yang, prowesor nadzwyczajny wydziału integracji biologii i psychologii oraz członek zespołu badawczego.

DHA można znaleźć m. in. w mięsie łososia i innych ryb, rybim oleju, orzechach, siemieniu lnianym, owocach i warzywach. Amerykanie chętniej jednak sięgają po syrop glukozowo-fruktozowy - udowodniono, że przeciętny mieszkaniec Stanów Zjednoczonych spożywa ponad 12 kg substancji słodzących rocznie.

Syrop glukozowo-fruktozowy to płynny słodzik otrzymywany ze skrobi kukurydzianej i wykorzystywany przy produkcji napojów bezalkoholowych, syropów i deserów.

Polecamy

Zobacz także

Rodzice nie potrafią prawidłowo podawać płynnych lekarstw dziecku

Rodzice nie potrafią prawidłowo podawać płynnych lekarstw dziecku

Ponad 80% rodziców błędnie odmierza dawkę syropu i płynnego lekarstwa dla dziecka, a 21% podaje ilość płynu aż dwukrotnie większą niż przepisana.

Elektroakupunktura na zaparcia

Elektroakupunktura na zaparcia

Wkłuwanie w skórę brzucha pacjenta specjalnych igieł podłączonych do prądu pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit.

Tam dom twój, gdzie bakterie twoje

Tam dom twój, gdzie bakterie twoje

Wielu rzeczy zdarza się zapomnieć podczas przeprowadzki - ale możesz być pewien, że twoje bakterie zawsze będą z tobą.

Od ataku gniewu do dusznicy

Od ataku gniewu do dusznicy

Ataki gniewu zwiększają ryzyko arytmii serca, dusznicy, udaru i zawału serca.

Brak jednoznacznego stanowiska co do techniki mycia zębów

Brak jednoznacznego stanowiska co do techniki mycia zębów

Eksperci nie mogą dojść do porozumienia w kwestii tego, jak prawidłowo należy myć zęby.

Kawa i czerniak

Kawa i czerniak

Picie kawy przyczynia się do mniejszego ryzyka rozwoju nowotworów skóry.