Specjalny chleb żytni dla chorych na IBS

Dodano: 26 listopad 2016

Dobra wiadomość dla chorych na zespół jelita drażliwego (IBS): możecie jeść specjalne pieczywo żytnie i nie cierpieć z powodu objawów choroby!

Osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego, które spożywają pieczywo żytnie o obniżonej zawartości tzw. FODAP (cukrów i alkoholi polihydroksylowych, które przyczyniają się do zaostrzenia objawów zespołu jelita drażliwego), doświadczają rzadszych i mniej bolesnych objawów choroby, takich jak ból brzucha, biegunka czy zaparcie.

Badacze z Uniwersytetu w Helsinkach (Finlandia) podawali dwa rodzaje pieczywa żytniego - zwykły chleb oraz wersję z obniżoną zawartością FODAP - 87 ochotnikom cierpiącym na zespół jelita drażliwego przez cztery tygodnie. Następnie zarządzili czterotygodniową przerwę w eksperymencie, po czym zamienili grupy: ta, która wcześniej spożywała zwykły chleb, dostała pieczywo o obniżonej zawartości FODAP i na odwrót. Drugi eksperyment również trwał cztery tygodnie.

Kiedy badani byli na diecie opartej na zwykłym pieczywie żytnim, występowały u nich wszystkie objawy towarzyszące chorobie. Symptomy traciły za to wyraźnie na sile u osób stosujących dietę ze specjalnym pieczywem. Badacze uważają, że w celu pełnego uwolnienia się od objawów zespołu jelita drażliwego, chorzy powinni dokonać większych zmian w żywieniu, m.in. wykluczyć owoce i zboża.

Jednak błonnik jest ważnym elementem diety każdego z nas - a chorzy na zespół jelita drażliwego już i tak stanowczo za mało go spożywają. Dlatego nowy chleb żytni może odegrać ważną rolę w sposobie żywienia osób cierpiących na IBS.

Źródło: Aliment Pharmacol Ther, 2016; 44: 460-70

Polecamy

Zobacz także

Warsztaty zdrowotne doktora Pokrywki

Warsztaty zdrowotne doktora Pokrywki

Jak zadbać o zdrowie i cieszyć się życiem aż do późnej starości? Jak dostarczyć organizmowi potrzebne składniki? Weekendowe Warsztaty Zdrowotne Doktora Jana Pokrywki pozwolą uzyskać odpowiedzi na te i wiele innych pytań.

Ser na serce!

Ser na serce!

Kwestia konieczności ograniczenia spożycia sodu przez osoby z nadciśnieniem tętniczym ostatnio budzi wiele wątpliwości. Na szczęście istnieje inny sposób zadbania o zdrowie serca: wystarczy wzbogacić dietę o nabiał, który reguluje poziom sodu we krwi.

Uprawa GMO okazała się porażką

Uprawa GMO okazała się porażką

Wielki eksperyment z genetycznie modyfikowanymi organizmami (GMO) nie spełnił pokładanych w nim nadziei. Nie przyczynił się do zwiększenia wydajności upraw i zmniejszenia ilości stosowanych pestycydów. A przecież takie były jego główne założenia.

Leki nasenne prowadzą do demencji?

Leki nasenne prowadzą do demencji?

Najnowsze badania sugerują, że sen jest jeszcze ważniejszym elementem procesu uczenia się, niż do tej pory podejrzewano. Niewykluczone, że w czasie odpoczynku mózg "kasuje" informacje, które uważa za nieistotne i w ten sposób ułatwia sobie dostęp do tych naprawdę ważnych. Czy zatem leki nasenne mogą oddziaływać na ten proces?

Układ pokarmowy dzieci nie trawi sztucznych słodzików!

Układ pokarmowy dzieci nie trawi sztucznych słodzików!

Dzieci, które piją dietetyczne wersje napojów gazowanych, mają dwa razy wyższy poziom cukrów we krwi, niż dorośli.

Wykluczenie glutenu z diety nie rozwiązuje problemów chorych na celiakię

Wykluczenie glutenu z diety nie rozwiązuje problemów chorych na celiakię

Celiakia to nie tylko problemy z glutenem. Jedna piąta chorych wciąż będzie cierpieć z powodu wyniszczania jelit, mimo przejścia na dietę bezglutenową - i to nawet dwa lata po jej rozpoczęciu!

Raport specjalny

Gluten

Gluten