Gotuj w domu - zmniejszysz ryzyko cukrzycy

Dodano: 27 listopad 2016

Osoby, które w domu przygotowują posiłki do pracy, obniżają u siebie o 15% ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w porównaniu z osobami, które zamawiają dania na wynos lub też są częstymi bywalcami barów szybkiej obsługi.

Badacze z Harvard T.H. Chan School of Public Health (USA) przeanalizowali dietę pracowników służby zdrowia o podobnym statusie społeczno-ekonomicznym pod kątem powiązania między możliwością rozwoju cukrzycy a tym, co ochotnicy jedli. Ci z badanych, którzy nie przygotowywali sobie posiłków w domu, jedli dania na wynos lub w restauracjach typu fast-food.

Przygotowywanie w domu posiłków 5-7 razy w tygodniu w większym stopniu zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, niż gotowanie dwa razy w tygodniu lub rzadziej.

Badacze odkryli też, że przygotowywanie posiłków w domu korzystnie wpływa na wagę i może zapobiegać otyłości. Sugerują, że na równi z aktywnością fizyczną i dietą, gotowanie w domu powinno być uwzględnione jako wskaźnik prawdopodobieństwa rozwoju cukrzycy.

Niestety, w badaniu nie uwzględniono kryteriów oceniania poszczególnych pokarmów stanowiących składniki dań.

Źródło: PloS Med, 2016; 13: e1002052

Polecamy

Zobacz także

Ajurweda przeciwko cukrzycy i chorobom serca

Ajurweda przeciwko cukrzycy i chorobom serca

Wystarczy tydzień, aby obniżyć wskaźniki stanu zapalnego we krwi - twierdzą hinduscy naukowcy i przekonują, że życie zgodnie z zasadami ajurwedy uchroni nas przed wieloma chorobami.

Nonkonformizm czy choroba psychiczna?

Nonkonformizm czy choroba psychiczna?

Nadmierna kreatywność, nonkonformizm lub kwestionowanie autorytetów to - według najnowszego wydania "Biblii" psychiatrów - definicje zaburzeń psychicznych.

Witamina D zmniejsza ryzyko ostrego ataku astmy

Witamina D zmniejsza ryzyko ostrego ataku astmy

Witamina D może o połowę zmniejszyć ryzyko wystąpienia ostrego ataku astmy, tak więc przyjmowanie suplementów lub przebywanie na słońcu w letnich miesiącach zdaje się być ważnym elementem terapii tej choroby.

Wizyta kontrolna u dentysty: jak często odwiedzać gabinet?

Wizyta kontrolna u dentysty: jak często odwiedzać gabinet?

Rutynowy przegląd jamy ustnej co sześć miesięcy jest zbyteczny, twierdzi Główny Dentysta Wielkiej Brytanii. Niewykluczone, że osoby cieszące się dobrym stanem uzębienia powinny odwiedzać lekarza tylko raz na dwa lata.

Im dłużej żyją rodzice, tym mniejsze ryzyko zawału u dzieci

Im dłużej żyją rodzice, tym mniejsze ryzyko zawału u dzieci

Naukowcy wskazali długość życia rodziców jako czynnik wpływający na ryzyko zachorowania na nowotwór i wystąpienia zawału u następnego pokolenia.

Choroba Leśniowskiego-Crohna: winne drożdżaki?

Choroba Leśniowskiego-Crohna: winne drożdżaki?

Badacze odkryli zależność między reakcją organizmu na pewien gatunek Candida a chorobą Leśniowskiego-Crohna.

Raport specjalny

Gluten

Gluten