Gotuj w domu - zmniejszysz ryzyko cukrzycy

Dodano: 27 listopad 2016

Osoby, które w domu przygotowują posiłki do pracy, obniżają u siebie o 15% ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w porównaniu z osobami, które zamawiają dania na wynos lub też są częstymi bywalcami barów szybkiej obsługi.

Badacze z Harvard T.H. Chan School of Public Health (USA) przeanalizowali dietę pracowników służby zdrowia o podobnym statusie społeczno-ekonomicznym pod kątem powiązania między możliwością rozwoju cukrzycy a tym, co ochotnicy jedli. Ci z badanych, którzy nie przygotowywali sobie posiłków w domu, jedli dania na wynos lub w restauracjach typu fast-food.

Przygotowywanie w domu posiłków 5-7 razy w tygodniu w większym stopniu zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, niż gotowanie dwa razy w tygodniu lub rzadziej.

Badacze odkryli też, że przygotowywanie posiłków w domu korzystnie wpływa na wagę i może zapobiegać otyłości. Sugerują, że na równi z aktywnością fizyczną i dietą, gotowanie w domu powinno być uwzględnione jako wskaźnik prawdopodobieństwa rozwoju cukrzycy.

Niestety, w badaniu nie uwzględniono kryteriów oceniania poszczególnych pokarmów stanowiących składniki dań.

Źródło: PloS Med, 2016; 13: e1002052

Polecamy

Zobacz także

5 faktów o cukrzycy typu 2

5 faktów o cukrzycy typu 2

Jak uchronić się przed cukrzycą typu 2? Co wpływa na ryzyko zachorowania? Jakie szkody w organizmie może wyrządzić cukrzyca? Oto kilka faktów na temat jednej z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych.

Warsztaty zdrowotne doktora Pokrywki

Warsztaty zdrowotne doktora Pokrywki

Jak zadbać o zdrowie i cieszyć się życiem aż do późnej starości? Jak dostarczyć organizmowi potrzebne składniki? Weekendowe Warsztaty Zdrowotne Doktora Jana Pokrywki pozwolą uzyskać odpowiedzi na te i wiele innych pytań.

Ser na serce!

Ser na serce!

Kwestia konieczności ograniczenia spożycia sodu przez osoby z nadciśnieniem tętniczym ostatnio budzi wiele wątpliwości. Na szczęście istnieje inny sposób zadbania o zdrowie serca: wystarczy wzbogacić dietę o nabiał, który reguluje poziom sodu we krwi.

Uprawa GMO okazała się porażką

Uprawa GMO okazała się porażką

Wielki eksperyment z genetycznie modyfikowanymi organizmami (GMO) nie spełnił pokładanych w nim nadziei. Nie przyczynił się do zwiększenia wydajności upraw i zmniejszenia ilości stosowanych pestycydów. A przecież takie były jego główne założenia.

Leki nasenne prowadzą do demencji?

Leki nasenne prowadzą do demencji?

Najnowsze badania sugerują, że sen jest jeszcze ważniejszym elementem procesu uczenia się, niż do tej pory podejrzewano. Niewykluczone, że w czasie odpoczynku mózg "kasuje" informacje, które uważa za nieistotne i w ten sposób ułatwia sobie dostęp do tych naprawdę ważnych. Czy zatem leki nasenne mogą oddziaływać na ten proces?

Układ pokarmowy dzieci nie trawi sztucznych słodzików!

Układ pokarmowy dzieci nie trawi sztucznych słodzików!

Dzieci, które piją dietetyczne wersje napojów gazowanych, mają dwa razy wyższy poziom cukrów we krwi, niż dorośli.

Raport specjalny

Gluten

Gluten