Zakażenia chronią przed reumatoidalnym zapaleniem stawów?

Dodano: 7 styczeń 2017

Szwedzkie studia wskazują na zależność między pewnymi infekcjami a niższym ryzykiem zachorowania na reumatoidalne zapalenie stawów.

Czy zakażenia układu pokarmowego i dróg moczowych mogą być sprzymierzeńcem organizmu? Szwedzkie badanie powiązało je z niższym ryzykiem zachorowania na reumatoidalne zapalenie stawów.

Analiza, opublikowana w Annals of the Rheumatoic Diseases, opiera się na danych 2 831 Szwedów cierpiących z powodu RZS, dobranych pod kątem wieku, płci i innych kryteriów oraz 3 570 ochotników z grupy kontrolnej.

Zadaniem uczestników było poinformowanie zespołu o tym, czy w ciągu dwóch lat przed rozpoczęciem badania przechodzili nieżyt żołądka i jelit lub infekcje: dróg moczowych, okolic intymnych, gruczołu krokowego, zatok, migdałków bądź też zapalenie płuc.

Wśród badanych, którzy zgłosili problemy z układem pokarmowym, ryzyko wystąpienia zapalenia stawów było o 29% niższe. W przypadku infekcji dróg moczowych prawdopodobieństwo zachorowania spadało o 22 procent. Nie odnotowano znaczącego wpływu innych zakażeń na ryzyko rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów.

Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25656683

Polecamy

Zobacz także

Leki na osteoporozę osłabiają kości?

Leki na osteoporozę osłabiają kości?

Bisfosfoniany stosowane standardowo w terapii osteoporozy wcale nie wpływają korzystnie na kościec - zdaniem naukowców zwiększają ryzyko złamania.

Seniorzy, pijcie herbatę

Seniorzy, pijcie herbatę

Już jedna filiżanka herbaty dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na alzheimera.

Chroń organizm z witaminą B

Chroń organizm z witaminą B

Suplementacja witaminą B może chronić organizm przed szkodliwymi skutkami zanieczyszczenia powietrza. WHO alarmuje, że aż 90% naszej planety jest narażone na kontakt ze smogiem.

Od farbowania włosów do raka piersi

Od farbowania włosów do raka piersi

Antykoncepcja hormonalna w postaci wkładki wewnątrzmacicznej zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi o 52%, a farbowanie włosów o 23%. Niebezpieczeństwo dotyczy kobiet w okresie pomenopauzalnym.

Borówki poprawiają pamięć

Borówki poprawiają pamięć

Osoby powyżej 65 r.ż. pijące codziennie szklankę soku z borówek wykazują się lepszymi funkcjami kognitywnymi.

Wydobyć moc kurkuminy... Nic trudnego!

Wydobyć moc kurkuminy... Nic trudnego!

Popularność zdrowotnych wartości kurkuminy w ostatnim czasie przybiera na sile. Już dawno przestała być ona znana tylko i wyłącznie jako barwnik wykorzystywany w przemyśle spożywczym oraz jako przyprawa w kuchni indyjskiej. Obecnie zainteresowanie naukowców i badaczy ta substancja wzrasta, a plany zastosowania jej jako "leku" w przypadku wielu chorób nie są już czymś abstrakcyjnym i odległym, lecz stanowią całkiem realną koncepcję.

Raport specjalny

Choroba Parkinsona

Choroba Parkinsona