Uprawa GMO okazała się porażką

Dodano: 16 luty 2017

Wielki eksperyment z genetycznie modyfikowanymi organizmami (GMO) nie spełnił pokładanych w nim nadziei. Nie przyczynił się do zwiększenia wydajności upraw i zmniejszenia ilości stosowanych pestycydów. A przecież takie były jego główne założenia.

Uprawy GMO promowano jako silniejsze i odporniejsze na środki chwastobójcze. Obecnie, po 20 latach od rozpoczęcia uprawy genetycznie modyfikowanych roślin na kontynencie północnoamerykańskim, konieczne jest stosowanie dokładnie takiej samej ilości pestycydów, co na farmach europejskich, gdzie wciąż królują niemodyfikowane rośliny.

Ale amerykańscy rolnicy nie poprzestają na tym - stosują jeszcze więcej trujących środków chemicznych niż ich konkurenci z Europy. Dane zebrane przez ONZ nie wykazują znaczącej różnicy w korzyściach płynących z upraw modyfikowanej i niemodyfikowanej żywności.

Odkąd w Ameryce Północnej zaczęto uprawiać modyfikowaną kukurydzę, bawełnę i soję, zużycie trujących substancji insekto- i grzybobójczych spadło o jedną trzecią, ale ilość stosowanych środków chwastobójczych urosła o 21%. Dla porównania we Francji zużycie tych chemikaliów spadło kolejno o 65 i 36 procent.

Okazuje się, że opinia publiczna przede wszystkim obawia się wpływu samej genetycznie modyfikowanej żywności na organizm człowieka, ale prawdziwe zagrożenie stanowią pestycydy stosowane przy jej uprawie. A tych, mimo licznych obietnic twórców programu, nie ubywa.

Źródło: www.nytimes.com/2016/10/30/business/gmo-promise-falls-short.html?_r=0

Polecamy

Zobacz także

Urządzenia mobilne zdiagnozują chorobę

Urządzenia mobilne zdiagnozują chorobę

Już niedługo urządzenia mobilne będą informować nas o rozwoju choroby - i to nawet 3 dni przed pierwszymi typowymi objawami.

Krew cię odmłodzi

Krew cię odmłodzi

Niewykluczone, że w przyszłości będziemy spowalniać procesy starzenia organizmu poprzez transfuzję krwi od młodych dawców lub też przyjmowanie specjalnych leków opartych na ludzkim osoczu.

Na studiach tyjemy

Na studiach tyjemy

Dobrze wiemy, że studenci odżywiają się nieprawidłowo. Udowodniono, że w okresie studiów młodzież może przytyć średnio o 4 kg.

Niebezpieczne drożdżaki

Niebezpieczne drożdżaki

Grzyby mogą być kolejnym potężnym wrogiem medycyny. Pewien szczep Candida okazał się niewrażliwy na trzy najważniejsze leki przeciwgrzybicze.

Zdrowie dzięki wodzie

Zdrowie dzięki wodzie

Czy cudowne ozdrowienia dzięki wodzie ze świętych źródeł to fakt? Pytanie o wpływ wody na zdrowie ciągle nurtuje naukowców.

Choroba Leśniowskiego-Crohna? Przejdź na dietę paleo!

Choroba Leśniowskiego-Crohna? Przejdź na dietę paleo!

Objawy choroby Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejącego zapalenia jelita grubego można powstrzymać, a sam rozwój choroby nawet odwrócić dzięki zastosowaniu diety opartej na paleo.