Uprawa GMO okazała się porażką

Dodano: 16 luty 2017

Wielki eksperyment z genetycznie modyfikowanymi organizmami (GMO) nie spełnił pokładanych w nim nadziei. Nie przyczynił się do zwiększenia wydajności upraw i zmniejszenia ilości stosowanych pestycydów. A przecież takie były jego główne założenia.

Uprawy GMO promowano jako silniejsze i odporniejsze na środki chwastobójcze. Obecnie, po 20 latach od rozpoczęcia uprawy genetycznie modyfikowanych roślin na kontynencie północnoamerykańskim, konieczne jest stosowanie dokładnie takiej samej ilości pestycydów, co na farmach europejskich, gdzie wciąż królują niemodyfikowane rośliny.

Ale amerykańscy rolnicy nie poprzestają na tym - stosują jeszcze więcej trujących środków chemicznych niż ich konkurenci z Europy. Dane zebrane przez ONZ nie wykazują znaczącej różnicy w korzyściach płynących z upraw modyfikowanej i niemodyfikowanej żywności.

Odkąd w Ameryce Północnej zaczęto uprawiać modyfikowaną kukurydzę, bawełnę i soję, zużycie trujących substancji insekto- i grzybobójczych spadło o jedną trzecią, ale ilość stosowanych środków chwastobójczych urosła o 21%. Dla porównania we Francji zużycie tych chemikaliów spadło kolejno o 65 i 36 procent.

Okazuje się, że opinia publiczna przede wszystkim obawia się wpływu samej genetycznie modyfikowanej żywności na organizm człowieka, ale prawdziwe zagrożenie stanowią pestycydy stosowane przy jej uprawie. A tych, mimo licznych obietnic twórców programu, nie ubywa.

Źródło: www.nytimes.com/2016/10/30/business/gmo-promise-falls-short.html?_r=0

Polecamy

Zobacz także

Obniżanie ciśnienia: jak jest naprawdę?

Obniżanie ciśnienia: jak jest naprawdę?

Większość specjalistów jest zdania, że im niżej zbije się wysokie ciśnienie, tym lepiej. Tymczasem istnieją granice, których przekroczenie nie poprawia już sytuacji pacjenta.

Triklosan sprzymierzeńcem bakterii? Uwaga na antybakteryjne mydła!

Triklosan sprzymierzeńcem bakterii? Uwaga na antybakteryjne mydła!

W przypadku walki z bakteriami lepsze może być wrogiem dobrego. Okazuje się, że antybakteryjne składniki mydła i środków czyszczących przyczyniają się do oporności gronkowca złocistego i innych drobnoustrojów.

Jak bezpiecznie usunąć kleszcza?

Jak bezpiecznie usunąć kleszcza?

Wokół tych drobnych, ale niebezpiecznych pajęczaków narosło wiele mitów. Przyjrzyjmy się zatem bliżej kleszczom i sposobom walki z nimi.

Skrzypienie kolan może być objawem artretyzmu

Skrzypienie kolan może być objawem artretyzmu

Skrzypienie i trzeszczenie kolan może wskazywać na wczesne stadium artretyzmu. Nawet jeśli kolano nie boli.

Glifosat na cenzurowanym. Całkowity zakaz stosowania

Glifosat na cenzurowanym. Całkowity zakaz stosowania "bezpiecznego" pestycydu?

Ponad 30% pieczywa produkowanego na masową skalę powstaje ze zbóż nawożonych glifosatem - "bezpiecznym" herbicydem, którego powiązano już z rakiem i chorobami wątroby. Powstała inicjatywa mająca na celu całkowity zakaz jego stosowania na terenie Unii Europejskiej.

Rak trzustki: które pierwiastki śladowe mają wpływ na rozwój choroby?

Rak trzustki: które pierwiastki śladowe mają wpływ na rozwój choroby?

Wysoki poziom pierwiastków śladowych takich jak nikiel i selen może obniżać ryzyko zachorowania na raka trzustki. Natomiast arsen, kadm i ołów zdają się zwiększać prawdopodobieństwo nowotworu.

Raport specjalny

Wszystko o skórze

Wszystko o skórze