Ser na serce!

Dodano: 17 luty 2017

Kwestia konieczności ograniczenia spożycia sodu przez osoby z nadciśnieniem tętniczym ostatnio budzi wiele wątpliwości. Na szczęście istnieje inny sposób zadbania o zdrowie serca: wystarczy wzbogacić dietę o nabiał, który reguluje poziom sodu we krwi.

Zdaniem ekspertów z Penn State University mimo że sery są słone, to ich obecność w diecie pozytywnie wpływa na poziom sodu w organizmie. Według Lacy Alexander, która współuczestniczyła w badaniu, to może tłumaczyć, dlaczego osoby spożywające dużo nabiału mają niższe ciśnienie krwi.

Swoje wnioski badacze oparli na obserwacji zmian dotyczących stanu zdrowia ochotników, którzy w swoją dietę włączyli nabiał, ser z soi lub precle. Mimo tego, że wszystkie te produkty zawierają takie samo stężenie sodu, tylko nabiał wywarł pozytywny wpływ na układ krążenia uczestników badania.

Naukowcy uważają, że białka i składniki odżywcze obecne w serach mogą chronić naczynia krwionośne przed niektórymi negatywnymi skutkami zbyt wysokiego stężenia sodu w organizmie.

Źródło: Br J Nutr, 2016; 116: 658-65

Polecamy

Zobacz także

Wątpliwe publikacje i sponsorowane badania naukowe

Wątpliwe publikacje i sponsorowane badania naukowe

Ogromna większość "badań" naukowych potwierdzających skuteczność farmakoterapii to dzieło wynajętych przez producentów leków PR-owców.

Choroba Parkinsona zaczyna się w jelitach?

Choroba Parkinsona zaczyna się w jelitach?

Czy przerwanie połączenia między mózgiem a układem pokarmowym zapobiega wystąpieniu choroby Parkinsona?

Czy amerykańskim szpitalom grozi zamknięcie?

Czy amerykańskim szpitalom grozi zamknięcie?

Chirurdzy odraczają zaplanowane operacje, onkolodzy przerywają chemioterapię pacjentów. Lekarze rozkładają ręce wobec przypadków zatruć metanolem. Wszystko z powodu braku sody oczyszczonej.

Leki na osteoporozę osłabiają kości?

Leki na osteoporozę osłabiają kości?

Bisfosfoniany stosowane standardowo w terapii osteoporozy wcale nie wpływają korzystnie na kościec - zdaniem naukowców zwiększają ryzyko złamania.

Seniorzy, pijcie herbatę

Seniorzy, pijcie herbatę

Już jedna filiżanka herbaty dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na alzheimera.

Chroń organizm z witaminą B

Chroń organizm z witaminą B

Suplementacja witaminą B może chronić organizm przed szkodliwymi skutkami zanieczyszczenia powietrza. WHO alarmuje, że aż 90% naszej planety jest narażone na kontakt ze smogiem.

Raport specjalny

Choroba Parkinsona

Choroba Parkinsona