Zbyt wiele mięsa szkodzi kobiecemu sercu

Dodano: 2 marzec 2017

Kobiety, które chętniej sięgają po białko zwierzęce niż roślinne, częściej chorują na serce.

Panie, które spożywają dużo białka zwierzęcego, są bardziej narażone na choroby serca. Okazuje się, że prawidłowa dieta kobiet powinna być bogata w produkty roślinne.

Zdaniem badaczy z Memorial Hospital of Rhode Island (Stany Zjednoczone), dieta oparta na mięsie stanowi największe zagrożenie dla pań powyżej 50. roku życia oraz tych w okresie postmenopauzalnym.

Naukowcy oparli swoje wnioski na analizie danych dotyczących nawyków żywieniowych i stanu zdrowia blisko 104 000 kobiet w wieku 50-79 lat. W trakcie trwania badań u prawie 2000 pań rozwinęły się choroby serca. Kobiety, które spożywały więcej białka roślinnego, wykazywały o wiele niższe ryzyko zachorowania niż panie, które preferowały mięso.

Co ciekawe, nie tylko wiek, rasa i pochodzenie nie odgrywały tutaj roli, ale również wcześniej zdiagnozowane problemy zdrowotne, takie jak nadciśnienie, cukrzyca, choroba wieńcowa, anemia czy migotanie przedsionków.

Źródło: Prezentacja podczas sesji naukowej AHA (American Heart Assiociation), 14 listopada 2016 roku, Nowy Orlean, USA

Zobacz też:

Polecamy

Zobacz także

Mleko niskotłuszczowe a choroba Parkinsona

Mleko niskotłuszczowe a choroba Parkinsona

Oto kolejny cios dla przemysłu niskotłuszczowego: picie kawy czy herbaty z mlekiem odtłuszczonym lub o niskiej zawartości tłuszczu może zwiększać ryzyko zachorowania na parkinsona.

Menopauza: fenkuł jak HTZ

Menopauza: fenkuł jak HTZ

Koper włoski (fenkuł) to naturalna hormonalna terapia zastępcza (HTZ). Do tego nie wywołuje działań niepożądanych - w odróżnieniu od standardowo przepisywanych tabletek.

Mitoceutyki są kluczem do zdrowia

Mitoceutyki są kluczem do zdrowia

Wśród wielu substancji istnieje pewna grupa, której obecność w naszych komórkach jest szczególnie istotna. Warunkują one prawidłową aktywność mitochondriom uczestnicząc w produkcji energii niezbędnej do niemal wszystkich procesów zachodzących w organizmie.

Demencja: witaminy, które zmniejszają ryzyko

Demencja: witaminy, które zmniejszają ryzyko

Chcesz cieszyć się dobrą pamięcią aż do późnej starości? Pamiętaj o uzupełnieniu diety o kwasy omega-3 oraz witaminy B, C, D i E.

Kto chce pogrążyć homeopatię?

Kto chce pogrążyć homeopatię?

W kolejnym przeglądzie badań stwierdzono, że homeopatia jest nieskuteczna. Ponownie wydaje się jednak, że doszło do naukowej manipulacji. Tym razem tematem zainteresował się nawet rzecznik praw obywatelskich.

Tatuaż zaburza gospodarkę wodną organizmu

Tatuaż zaburza gospodarkę wodną organizmu

Tusz pod skórą może trwale zmienić fizjologię skóry i zaburzyć procesy związanie z poceniem się.

Raport specjalny

Niebezpieczne kosmetyki

Niebezpieczne kosmetyki