Antydepresanty i alzheimer: niebezpieczny związek!

Dodano: 20 kwiecień 2017

Pacjenci cierpiący na chorobę Alzheimera często przyjmują antydepresanty. Okazuje się, że leki przeciwdepresyjne zwiększają ryzyko upadku i złamania biodra.

Eksperci z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii przebadali wpływ terapii antydepresantami na zdrowie ponad 50 000 pacjentów cierpiących na chorobę Alzheimera w średnim wieku 80 lat i porównali wyniki z grupą kontrolną obejmującą 100 000 osób bez objawów demencji.

Trzy najpopularniejsze rodzaje antydepresantów:

  • SSRI (selektywne inhibitory zwrotnego wychwytu serotoniny)
  • mirtazapina
  • SNRI (inhibitory zwrotnego wychwytu serotoniny i noradrenaliny)

aż dwukrotnie zwiększają prawdopodobieństwo złamania u pacjentów z alzheimerem, przebywających w domu.

Antydepresanty często przepisywane są seniorom w terapii przewlekłego bólu, bezsenności, stanów lękowych i roztrzęsienia - typowych objawów choroby Alzheimera oraz depresji.

Źródło: Int J Geriatr Psychiatry, 2017; doi: 10.1002/gps4667

Polecamy

Zobacz także

Leki na osteoporozę osłabiają kości?

Leki na osteoporozę osłabiają kości?

Bisfosfoniany stosowane standardowo w terapii osteoporozy wcale nie wpływają korzystnie na kościec - zdaniem naukowców zwiększają ryzyko złamania.

Seniorzy, pijcie herbatę

Seniorzy, pijcie herbatę

Już jedna filiżanka herbaty dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na alzheimera.

Chroń organizm z witaminą B

Chroń organizm z witaminą B

Suplementacja witaminą B może chronić organizm przed szkodliwymi skutkami zanieczyszczenia powietrza. WHO alarmuje, że aż 90% naszej planety jest narażone na kontakt ze smogiem.

Od farbowania włosów do raka piersi

Od farbowania włosów do raka piersi

Antykoncepcja hormonalna w postaci wkładki wewnątrzmacicznej zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi o 52%, a farbowanie włosów o 23%. Niebezpieczeństwo dotyczy kobiet w okresie pomenopauzalnym.

Borówki poprawiają pamięć

Borówki poprawiają pamięć

Osoby powyżej 65 r.ż. pijące codziennie szklankę soku z borówek wykazują się lepszymi funkcjami kognitywnymi.

Wydobyć moc kurkuminy... Nic trudnego!

Wydobyć moc kurkuminy... Nic trudnego!

Popularność zdrowotnych wartości kurkuminy w ostatnim czasie przybiera na sile. Już dawno przestała być ona znana tylko i wyłącznie jako barwnik wykorzystywany w przemyśle spożywczym oraz jako przyprawa w kuchni indyjskiej. Obecnie zainteresowanie naukowców i badaczy ta substancja wzrasta, a plany zastosowania jej jako "leku" w przypadku wielu chorób nie są już czymś abstrakcyjnym i odległym, lecz stanowią całkiem realną koncepcję.

Raport specjalny

Choroba Parkinsona

Choroba Parkinsona