Leczenie raka piersi: mniej znaczy więcej

Dodano: 14 maj 2017

Rozważasz mastektomię? Kobiety, które zdecydowały się na terapię oszczędzającą, żyją dłużej.

Pacjentki, które zdecydowały się na operację oszczędzającą pierś, nie tylko nie tracą poczucia atrakcyjności (co często ma miejsce przy usunięciu jej), ale mogą też żyć dłużej niż te po mastektomii.

Operacja oszczędzająca pierś zdaje się być najlepszym rozwiązaniem dla pacjentek z nowotworem typu T1-2NO-1MO we wczesnym stadium, czyli kiedy ten nie dał jeszcze przerzutów i nie wdrożono chemioterapii.

Zdaniem badaczy z Uniwersytetu Twente i z Instytutu Erasmus MC Cancer leczenie oszczędzające pierś może też pozytywnie wpływać na wskaźniki przeżywalności w przypadku starszych pacjentek.

Źródło: Prezentacja na Europejskim Kongresie Nowotworowym, 29 stycznia 2017 r., Amsterdam (Holandia).

Polecamy

Zobacz także

Leki na osteoporozę osłabiają kości?

Leki na osteoporozę osłabiają kości?

Bisfosfoniany stosowane standardowo w terapii osteoporozy wcale nie wpływają korzystnie na kościec - zdaniem naukowców zwiększają ryzyko złamania.

Seniorzy, pijcie herbatę

Seniorzy, pijcie herbatę

Już jedna filiżanka herbaty dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na alzheimera.

Chroń organizm z witaminą B

Chroń organizm z witaminą B

Suplementacja witaminą B może chronić organizm przed szkodliwymi skutkami zanieczyszczenia powietrza. WHO alarmuje, że aż 90% naszej planety jest narażone na kontakt ze smogiem.

Od farbowania włosów do raka piersi

Od farbowania włosów do raka piersi

Antykoncepcja hormonalna w postaci wkładki wewnątrzmacicznej zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi o 52%, a farbowanie włosów o 23%. Niebezpieczeństwo dotyczy kobiet w okresie pomenopauzalnym.

Borówki poprawiają pamięć

Borówki poprawiają pamięć

Osoby powyżej 65 r.ż. pijące codziennie szklankę soku z borówek wykazują się lepszymi funkcjami kognitywnymi.

Wydobyć moc kurkuminy... Nic trudnego!

Wydobyć moc kurkuminy... Nic trudnego!

Popularność zdrowotnych wartości kurkuminy w ostatnim czasie przybiera na sile. Już dawno przestała być ona znana tylko i wyłącznie jako barwnik wykorzystywany w przemyśle spożywczym oraz jako przyprawa w kuchni indyjskiej. Obecnie zainteresowanie naukowców i badaczy ta substancja wzrasta, a plany zastosowania jej jako "leku" w przypadku wielu chorób nie są już czymś abstrakcyjnym i odległym, lecz stanowią całkiem realną koncepcję.

Raport specjalny

Choroba Parkinsona

Choroba Parkinsona