Porady

Detektyw medyczny

Dieta na raka

Dieta na raka

Pytanie:

Co prawda w najbliższej rodzinie nie było przypadków śmierci z powodu nowotworu, ale obawiam się bardzo tej choroby. Wiem, że odpowiednia dieta może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka. Co powinnam jeść ja i moi bliscy?

Odpowiedź:

Poniższe pokarmy, napoje, zioła i przyprawy hamują rozwój komórek rakowych, a nawet je zabijają.

Współczesna nauka wcale nie jest blisko odnalezienia lekarstwa na raka, a w odwiecznej walce z tą chorobą idzie nam wręcz coraz gorzej. Jak wynika z danych brytyjskiej organizacji charytatywnej Macmillan Cancer Support, na nowotwory zapada coraz więcej ludzi - szacuje się, że prędzej czy później rak rozwinie się u 40% z nas.

Medycyna konwencjonalna nie oferuje może w pełni zadowalających metod terapii, ale na szczęście możemy sami się chronić, wzmacniając swój układ odpornościowy przede wszystkim dzięki właściwemu odżywianiu i prowadzeniu zdrowego trybu życia.

Moje wskazówki: jak żyć, by uniknąć raka

• Podgrzewaj jedzenie w szklanych lub ceramicznych brytfankach, a nie w pojemnikach ze styropianu, polistyrenu czy PCW.

• Do mycia łazienki, kuchni i innych powierzchni używaj soku z cytryny, białego octu lub sody oczyszczonej; unikaj sztucznych mleczek i innych środków czystości zawierających alkilofenole, np. alkilofenole długołańcuchowe (LCAP), krezole lub ksylenole.

• Do odświeżania szaf i odstraszania moli używaj lawendy i kory cedru; zrezygnuj z naftalenu i kamfory.

• Unikaj perfum i środków do pielęgnacji włosów zawierających ftalany (obecne niestety w większości produktów).

• Nigdy nie używaj patelni ani garnków pokrytych teflonem, zamiast tego wybieraj te ze stali nierdzewnej.

• Jedz mięso organiczne pochodzące od zwierząt karmionych trawą, wybieraj też organiczne mleko i jego przetwory.

• Zamiast typowej diety zachodniej stosuj dietę opartą na śródziemnomorskich bądź orientalnych składnikach i sposobach przyrządzania potraw.

• Włącz do jadłospisu oliwę oraz naturalne zamienniki cukru, np. ksylitol czy syrop z agawy.

Wymienione poniżej pokarmy, napoje, zioła i przyprawy znacząco pomagają w walce z nowotworem - niezależnie od tego, czy chcemy się przed nim uchronić, czy też już się z nim zmagamy. Produkty te zapobiegają rozprzestrzenianiu się komórek rakowych, a niektóre mają nawet zdolność ich zabijania, dlatego też warto wprowadzić je do naszej codziennej diety.

Zielona herbata zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy oraz antyrakowych polifenoli, które spowalniają rozrost nowych naczyń krwionośnych niezbędnych komórkom nowotworowym do przetrwania i dalszego rozwoju1.

Ciemna czekolada (o co najmniej 70% zawartości kakao) również bogata jest w przeciwutleniacze i polifenole hamujące rozwój komórek rakowych. Jedna kostka zawiera ich tyle samo co filiżanka zielonej herbaty2.

Grzyby, w tym enoki (płomiennica zimowa), maitake (żagwica listkowata), boczniak ostrygowaty, shiitake (twardnik japoński), huba różnobarwna czy wiele odmian pieczarek, pobudzają powielanie się i czynność komórek odpornościowych3.

Rośliny czosnkowe, a więc czosnek, szczypiorek, por, cebula i szalotka wzmagają apoptozę (naturalną śmierć komórek) w nowotworach piersi, okrężnicy, płuc oraz prostaty4.

Korzeń imbiru starty na surowo do dań smażonych na patelni lub jako napar (pokrojony w plasterki i zalany wrzątkiem) wykazuje silne działanie przeciwrakowe i zapobiega powielaniu się komórek nowotworowych5.

Astragalus membranaceus (Huang Qi, traganek błoniasty) to roślina stosowana w tradycyjnej medycynie chińskiej o udowodnionej skuteczności w leczeniu infekcji wirusowych i raka. Blisko spokrewniony z nią Astragalus oxyphysus również wykazuje obiecujące działanie antynowotworowe, a poza tym zapobiega przerzutom czerniaka u myszy (nie zbadano jeszcze efektów jego działania u ludzi). Przeszczepione myszom ludzkie komórki czerniaka pod wpływem Astragalusa także rozwijały się wolniej6.

W rodzinie tej występują też rośliny trujące dla ludzi, dlatego wybierajmy tylko suplementy od renomowanych producentów (często reklamuje się je jako suplementy aktywujące telomerazę).

Kurkuma (ostryż długi) to przyprawa bogata w przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne, która przyspiesza obumieranie komórek rakowych i spowalnia rozrost guza7. Najlepiej przyjmować kurkumę wymieszaną z czarnym pieprzem oraz oliwą bądź olejem z pestek dyni.

Harald Gaier

Harald GaierJeden z czołowych brytyjskich ekspertów medycyny alternatywnej, zarejestrowany osteopata, naturopata, akupunkturzysta, homeopata i zielarz. Pracuje w Klinice Żywienia i Alergii w Londynie. Strona internetowa: Dr Gaier.

Owoce i warzywa zawierające likopen. Morele, buraki, dynia, marchew, pataty, ziemniaki, arbuz oraz wszelkie kolorowe (nie zielone) warzywa stanowią doskonałe źródło karotenoidów (np. likopenu) i witaminy A. Substancje te hamują rozwój agresywnych nowotworów (prostaty, płuc, odbytu, trzustki, przełyku, szyjki macicy, piersi i żołądka)8.

Warzywa kapustowate, czyli kapusta, kalafior, rzepa, rukiew wodna, brokuły, rzodkiew, kapusta chińska, brukselka, jarmuż czy brukiew zawierają składniki o silnym działaniu przeciwrakowym. Ich cenne właściwości giną w procesie obróbki termicznej, dlatego należy szybko je przesmażać lub krótko gotować na parze9.

Owoce cytrusowe, a więc grejpfruty, cytryny, limonki, pomarańcze, mandarynki, tangelo i pomelo zawierają liczne flawonoidy stymulujące proces oczyszczania wątroby z substancji kancerogennych10.

Zioła i przyprawy, a zwłaszcza bazylia, majeranek, mięta, oregano, rozmaryn i tymianek zawierają olejki terpentynowe, które blokują komórkom rakowym dostęp do enzymów niezbędnych do zajmowania kolejnych tkanek i w ten sposób spowalniają rozwój raka (chociaż do tej pory udowodniono to jedynie w badaniach na zwierzętach)11.

Bibliografia

  1. 14-26; ClinCancerRes, 2004; 10: 4865-732
  2. http://goo.gl/37Lmfs; http://goo.gl/tKPmxZ
  3. WDDTY, 2000; vol 11 no 7: 6-7
  4. Cytotechnology, 2008; 56: 179-85
  5. AnticancerRes, 1997; 17: 873-8; CancerRes, 1996; 56: 1023-30
  6. ChinMedJ, 1990; 103: 304-7; CancerRes, 1988; 48: 1410-5; CancerRes, 1990; 50: 1867-72
  7. ClinCancerRes, 2008; 14: 4491-9
  8. JnatlCancerInst, 1999; 91: 317-31; Jnutr, 2005; 135: 2037S-9S
  9. Lancet, 2005; 366: 1558-60; Jnutr, 2001; 131 [11Suppl]: 3027S-33S10
  10. Carcinogenesis, 1998; 19: 425-31
  11. JnutrBiochem, 2008; 19: 347-61

Polecamy

Zobacz także

Suchość pochwy - problem wielu kobiet

Suchość pochwy - problem wielu kobiet

Od pewnego czasu dokucza mi pieczenie w okolicach intymnych. Skóra tam jest stale podrażniona, a ostatnio zaczęła mnie urażać nawet bawełniana bielizna. Poza tym w czasie stosunku odczuwam ból i dyskomfort. Lekarz wykluczył infekcje intymne i grzybice. Mówi, że to może być suchość pochwy. Ale ja jeszcze nie mam menopauzy! Co zrobić, aby zlikwidować ten problem? Czy mogę temu jakoś przeciwdziałać?

Groźna osteoporoza

Groźna osteoporoza

U mojej matki zdiagnozowano niedawno osteoporozę. Z tego, co udało mi się wyczytać w internecie, wynika, że w jej wieku (67 lat) tak naprawdę nie da się już odbudować masy kostnej, a poważne złamanie kości udowej może być nawet śmiertelne! Czy naprawdę jest aż tak źle? I czy mnie czeka podobny scenariusz, skoro w rozwoju choroby dużą rolę odgrywają czynniki genetyczne?

Opuchnięte kostki u nóg. Jak zaradzić obrzękowi?

Opuchnięte kostki u nóg. Jak zaradzić obrzękowi?

Od jakiegoś czasu zauważyłam, że pod koniec dnia stale mam spuchnięte kostki. Mama mówi, że to spadek po niej i że jest to związane z niewydolnością żylną, na którą ona cierpi. Jednak obejrzałam dokładnie swoje nogi i nie widzę na nich śladu pajączków. Czy może być inna przyczyna tej opuchlizny? Moja córka np. zawsze jest opuchnięta przed miesiączką. Zastanawiam się więc, czy to możliwe, że mamy rodzinną skłonność do obrzęków?

Jak wzmocnić wzrok?

Jak wzmocnić wzrok?

Od dziecka noszę okulary (jestem krótkowidzem), ale dopiero niedawno zauważyłam, że mój wzrok dużo szybciej się męczy, pojawia się pieczenie i łzawienie oczu, a pod koniec dnia coraz trudniej jest mi czytać. Na co dzień pracuję przy komputerze, a w biurze powoli zaczynamy używać klimatyzacji, co pewnie ma jakiś związek z tymi objawami. Okulista mówi, że z wiekiem wada wzroku może się pogłębiać, ale ja wierzę, że da się temu przeciwdziałać. W jaki sposób mogę poprawić swój wzrok?

Wzmocnienie śledziony

Wzmocnienie śledziony

Przez ostatnie kilka tygodni odczuwałam silne bóle w lewym boku i w okolicy żołądka. Po jakimś czasie wykonałam badanie USG, które wykazało spore powiększenie (stan zapalny) śledziony. Za 3 tygodnie mam udać się na gastroskopię. Zaczęłam interesować się możliwymi przyczynami powiększenia śledziony. Przyznam, że bardziej niż ich ilość zaniepokoiła mnie perspektywa wycięcia narządu, stąd moje pytanie: czy taka operacja naprawdę jest konieczna? A jeśli nie, to w jaki sposób powinnam dbać o śledzionę, aby jej uniknąć?

Raport specjalny

Niebezpieczne kosmetyki

Niebezpieczne kosmetyki