Porady

Detektyw medyczny

Nie tylko Candida. Problemy z jelitami

Nie tylko Candida. Problemy z jelitami

Pytanie:

Po posiłku często doskwierają mi zaparcia, gazy oraz wzdęcia. Rano budzę się zmęczona, a w ciągu dnia nie mogę się skoncentrować i mam problemy z pamięcią. Mam dopiero 36 lat, ale znacznie spadło mi libido. Coraz częściej męczą mnie nocne poty, a pod oczami pojawiły się cienie. Wszyscy eksperci, do których chodziłam, twierdzą, że to na pewno drożdżyca jelit, ale badania krwi i kału niezmiennie wykazują brak grzybów Candida w moim organizmie. Czy mogłabym prosić o pomoc i poradę, co z tym problemem zrobić? M.E., Bristol

Odpowiedź:

Mało kto zdaje sobie sprawę, że istnieje schorzenie o nazwie dysbakterioza jelitowa, które objawia się w bardzo podobny sposób do zakażenia Candidą. Drożdżyca powoduje, że cukry proste i złożone (znajdujące się m.in. w pszenicy, życie, jęczmieniu czy owsie) ulegają w jelicie procesowi fermentacji, który przekształca je w etanol oraz gaz (dwutlenek węgla, czyli "bąbelki" w piwie czy szampanie). Etanol zaś to nic innego, jak pospolity alkohol będący bazą piwa, wina czy wódki.

Z kolei w przypadku dysbakteriozy jelitowej pewne niepożądane szczepy bakterii osadzają się na błonie wyścielającej wnętrze jelita i tworzą na niej swego rodzaju kolonie. Antybiotyki, niesteroidowe leki przeciwzapalne (np. ibuprofen) oraz nadmierne spożycie alkoholu zabijają "dobre" bakterie jelitowe, a puste miejsce po nich zajmują skupiska "złych" bakterii.

Co więcej, badacze z Cedars-Sinai Medical Center w Los Angeles odkryli, że nadmierny rozrost bakterii jelitowych występuje u niemal 2/3 pacjentów z IBS (zespołem jelita drażliwego) cierpiących na przewlekłe biegunki oraz u prawie 1/3 wszystkich chorych na IBS1.

Przepis na zdrowe jelita

Wolno spożywać:

  • ananasy, mango, kiwi, papaję
  • maliny, jeżyny, jagody i inne owoce leśne, oprócz truskawek
  • wszelkie warzywa
  • mięso, owoce morza, ryby
  • migdały, orzeszki piniowe, orzechy nerkowca, kokosy
  • ziemniaki, ryż, kukurydzę
  • wszelkie oleje

Nie wolno spożywać:

  • wszelkich owoców, oprócz wymienionych wyżej
  • wszelkich cukrów
  • pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa
  • czarnej herbaty
  • suszonych przypraw
  • drożdży i grzybów w każdej postaci
  • przetworów mleka krowiego

Te niesprzyjające nam bakterie również wytwarzają gazy i alkohole, z tym że ich produkty są dla nas silnie toksyczne - są to np. metanol (trujący alkohol, który odpowiada za skażenie denaturatu) czy związki propylu i butylu. Na szczęście ilość toksycznych alkoholi jest na tyle niewielka, że nie zagraża życiu ani nie wyrządza trwałej szkody w organizmie, chociaż na wątrobę działa niekorzystnie. Opisany tu proces to fermentacja jelitowej flory bakteryjnej, a nie fermentacja drożdży, jak w przypadku Candida.

Powstałe w jelitach gazy są odpowiedzialne za pojawiające się po posiłku wzdęcia i flatulencję, natomiast niewielkie ilości toksycznych alkoholi powodują problemy ze snem, pamięcią i koncentracją, spadek popędu płciowego, pocenie się w nocy oraz cienie pod oczami. Zaburzają one również perystaltykę jelit (tzw. ruchy robaczkowe przesuwające zawartość jelita), gdyż alkohole te wykazują pewne działanie znieczulające, które upośledza pracę przewodu pokarmowego.

Chroniczne zaparcia przerywa często powracająca biegunka, czyli nic innego, jak desperacka próba pozbycia się niechcianych bakterii z organizmu. Tuż po gwałtownym wypróżnieniu jelita powracają zazwyczaj do spowolnionego trybu pracy.

Radzę Pani przede wszystkim znaleźć zarejestrowanego naturopatę, który przeprowadzi testy mające na celu stwierdzenie, czy w organizmie rzeczywiście zachodzi produkcja owych alkoholi. Badanie fermentacji jelitowej (ang. gut fermentation test) jest w stanie w naukowo udowodniony sposób precyzyjnie zdiagnozować, czy w jelicie faktycznie "warzy się" alkohol2. Jeśli wynik testu będzie pozytywny, warto poddać się leczeniu trwającemu 8-10 tygodni, a czasem i dłużej.

W okresie leczenia należy rygorystycznie przestrzegać wyznaczonej diety (podobnej do diety na drożdżaki, lecz nie aż tak restrykcyjnej). Ma ona na celu zapobiec sytuacji, w której usiłując pozbyć się "złych" bakterii, jednocześnie żywimy je sprzyjającymi im produktami (patrz ramka po prawej).

Oprócz tego polecam nalewkę ziołową z berberysu pospolitego (Berberis vulgaris) w dawce 1 łyżka stołowa 2 razy dziennie po posiłku. Pozwoli to oczyścić jelito ze "złych" bakterii, pozostawiając te "dobre" w nienaruszonym stanie. Do tego koniecznie trzeba przyjmować porządny probiotyk, aby flora bakteryjna jelita miała szansę poprawnie się zregenerować. W tym celu szczególnie polecam szczepy Lactobacillus, Bifidobacterium, Saccharomyces boulardii oraz niegroźne odmiany szczepów Escherichia coli i Streptococcus.

Bibliografia

  1. Dig Dis Sci, 2012; 57: 3213–8
  2. J Nutr Med, 1990, 1:338

Kolejnym przydatnym suplementem jest proszek z bentonitu, czyli koloidalna glinka krzemu znana z właściwości wspomagających oczyszczanie jelit. Ma ona zdolność wiązania licznych toksyn, endotoksyn oraz bakterii obecnych w przewodzie pokarmowym i usuwania ich z organizmu. Pomaga też naprawić uszkodzenia ścian jelita wyrządzone przez toksyczne alkohole, które nieustannie usiłują przeniknąć przez nie do krwiobiegu.

Bentonit należy przyjmować na pusty żołądek, rozpuszczony w wodzie, w dawce 1 łyżka stołowa 2 razy dziennie.

Polecam również porządny suplement multiwitaminowy wraz z olejami rybnymi, witaminą A i D oraz witaminami z grupy B, wszystkie te substancje wspomagają bowiem regenerację jelita.

Zdarza się to rzadko, jednak spotkałem w swojej praktyce pacjentów zakażonych jednocześnie grzybem drożdżakowatym Geotrichum. Jeżeli jest tak i w Pani przypadku, z diety trzeba wykluczyć również wszelkie zboża, w tym ryż i kukurydzę.

Harald Gaier

Polecamy

Zobacz także

Złodzieje składników odżywczych

Złodzieje składników odżywczych

Mój mąż niedawno przeszedł zawał. Lekarz przepisał mu statyny, po których mąż nie czuje się najlepiej (ciągle jest zmęczony). Ja stosuję tabletki antykoncepcyjne i leki na nadkwasotę - miewam bóle głowy i ataki depresji. Nie chcę sięgać po antydepresanty, ponieważ słyszałam, że wywołują jeszcze więcej skutków ubocznych. Co możemy zrobić, aby znów w pełni cieszyć się życiem?

Czy jajka podnoszą poziom cholesterolu? Medyczne mity

Czy jajka podnoszą poziom cholesterolu? Medyczne mity

Drogi Medyczny Detektywie, czy możesz mi coś wyjaśnić? Usłyszałam od mojego internisty/pielęgniarki, że...

Dieta na raka

Dieta na raka

Co prawda w najbliższej rodzinie nie było przypadków śmierci z powodu nowotworu, ale obawiam się bardzo tej choroby. Wiem, że odpowiednia dieta może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka. Co powinnam jeść ja i moi bliscy?

Zioła na trądzik

Zioła na trądzik

Mam 36 lat, a przez ostatnie 16 lat zmagam się z trądzikiem. Jako nastolatka nie miałam problemów skórnych, cera nagle pogorszyła mi się po 20. urodzinach. Lekarze wciąż przepisują mi same antybiotyki, które faktycznie łagodzą trądzik, jednak gdy tylko je odstawiałam, krostki natychmiast wracają. Nie pomagają mi również żadne zmiany w diecie. Oprócz tego mam młodszą siostrę, która cierpi z powodu bolesnych miesiączek i zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Z kolei moja druga siostra, 12 lat starsza ode mnie, bardzo źle znosi menopauzę. Czy mógłby Pan doradzić nam coś na nasze problemy?

Mięśniaki macicy - czy operacja zawsze jest konieczna?

Mięśniaki macicy - czy operacja zawsze jest konieczna?

Od okresu dojrzewania zmagam się z bolesnymi, obfitymi miesiączkami. Długo nie mogłam zajść w ciążę. Niedawno dowiedziałam się, że przyczyną tych problemów są mięśniaki macicy. Obawiam się operacji wycięcia macicy, ponieważ chciałabym jeszcze mieć dzieci. Czy histerektomia to jedyna możliwość walki z mięśniakami?

Raport specjalny

Gluten

Gluten