Porady

Z notatnika starego doktora

Stłuszczenie wątroby

Stłuszczenie wątroby

Pytanie:

Od jakiegoś czasu męczy mnie nieprzyjemne rozpieranie pod żebrami z prawej strony. Nie mogę zjeść nic cięższego, by nie przypłacić tego bólem. Cierpię z powodu wzdęć i zaparć. W dodatku mimo ograniczenia kaloryczności posiłków nie chudnę, jestem stale zmęczona, łapią mnie częste skurcze łydek i palców rąk. Ostatnio też pojawił się gorzki posmak w ustach. Czytałam, że to zwykle świadczy o kłopotach z wątrobą. Zastanawiam się, czy to możliwe w moim przypadku, bo ja nie piję alkoholu? Co robić?

Odpowiedź:

Opisane przez Ciebie objawy wskazują, że rzeczywiście możesz mieć problemy z wątrobą. I fakt, że nie pijesz alkoholu, nie ma z tym nic wspólnego.

Coraz częściej mamy do czynienia z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby, tymczasem alkoholizm jest odpowiedzialny jedynie za 15% przypadków marskości wątroby. Częstym winowajcą jest zakażenie WZW typu C. Warto też wspomnieć o tym, że marskości sprzyja również niewydolność prawej komory serca i cukrzyca.

Gdy rozkoszujesz się schabowym lub karkówką, Twoja wątroba ciężko pracuje. Do jej zadań należy trawienie tłuszczów i oczyszczanie organizmu z toksyn.

Do wątroby trafia wszystko: produkty przemiany materii; tabletki, które łykasz na ból głowy czy przy przeziębieniu (zwłaszcza mocno ją obciążają antybiotyki, leki przeciwzapalne oraz obniżające poziom cholesterolu); substancje smoliste, wydzielające się w czasie palenia; spreje i zawarte w kosmetykach chemikalia.

To jednak nie wszystko. Wątroba spełnia ok. 400 różnych funkcji w organizmie. Oczyszcza go z toksyn, produkuje żółć niezbędną do trawienia tłuszczy, glukozę przekształca w glikogen, który, podobnie jak witaminy A, D i B12, żelazo i miedź magazynuje na tzw. czarną godzinę.

Produkuje heparynę, enzym regulujący krzepliwość krwi oraz niektóre białka odpornościowe. A także dba o równowagę hormonalną w organizmie.

Wątroba to nasz największy narząd - waży ok. 1,5 kg i składa się z aż 300 miliardów komórek!

Jej olbrzymią zaletą jest zdolność do samoregeneracji. Dzięki temu stosunkowo łatwo będziesz mogła jej pomóc wrócić do formy.

Ostrożnie z alkoholem Wątroba musi sobie z nim radzić zupełnie sama. I robi to, zamieniając go w tłuszcz.

Jeśli ktoś nadużywa alkoholu, komórki jego wątroby wypełniają się kropelkami tłuszczu. Jeśli na tym etapie ograniczy picie alkoholu, po kilku tygodniach tłuszcz zniknie z wątroby i wszystko będzie jak dawniej. Jeśli zaś będzie pił dalej, w jej komórkach ruszą procesy zapalne - zaczną powoli obumierać, co prowadzi do marskości wątroby.

Sporo przemawia za tym, że picie kawy może przeciwdziałać szkodom wyrządzanym przez alkohol. Jedna filiżanka dziennie ma zmniejszać ryzyko marskości wątroby o 20%, cztery filiżanki - nawet o 80%. A w przypadku już uszkodzonej wątroby - spowalniać przebieg choroby.

Ogranicz tłuste jedzenie Badania przeprowadzone w Szwecji wykazały, że regularne jedzenie w fast foodach to prosta droga do chorób wątroby. Po miesiącu diety składającej się z frytek i hamburgerów u ochotników wyniki prób wątrobowych były takie, jak u alkoholików z długoletnim stażem.

Toksyny szkodzą wątrobie Kolorowe pleśnie wzbogacają smak niektórych serów, jednak te wyhodowane na chlebie, owocach lub dżemie są groźne dla wątroby. Zarodników pleśni nie zobaczysz gołym okiem. Nie wystarczy usunąć widocznej pleśni, gdyż cała potrawa jest poprzetykana jej cieniutkimi nitkami. Szkodliwe są dla nas wydzielane przez pleśń mikotoksyny. Nawet mała plamka pleśni może wyprodukować ich całkiem sporo, z tego względu trzeba wyrzucić każdy zaatakowany przez pleśń produkt.

Spożywanie nadpleśniałego jedzenia może wywołać mikotoksykozy. Niektóre ich postacie mogą prowadzić do zmian w kanalikach żółciowych, stłuszczenia wątroby, a nawet pierwotnego raka tego narządu.

Dieta na chorą wątrobę

Zasady są proste: wyeliminuj z jadłospisu nabiał, czerwone mięso, kawę, herbatę, alkohol, słodycze, grzyby oraz pieczywo pszenne. Możesz jeść czerstwy chleb, ryby, nasiona, owoce i warzywa.

Zwłaszcza te bogate w witaminy PP i z grupy B, takie jak brokuły, kapusta, kukurydza, sałata oraz marchewkę, buraki, pomidory, cebulę, czosnek, brukiew. Jednak pamiętaj, że wątroba woli gotowane jarzyny od surowych. Używaj majeranku, tymianku, oregano, jałowca, kminku, mięty - pobudzają wydzielanie soków żołądkowych i żółci, przez co ułatwiają trawienie. Poza tym smażenie zastąp pieczeniem lub gotowaniem na parze. Pomoże Ci też sok z żurawin.

Oczyszczanie wątroby

Sok z grejpfruta zmieszany z oliwą może pomóc oczyścić wątrobę.Sok z grejpfruta zmieszany z oliwą może pomóc oczyścić wątrobę.

Pomóż wątrobie oczyścić się z toksyn. Jeśli wątroba Ci nie dokucza, kurację przeprowadzaj raz w roku. Gdy chcesz wspomóc pracę wątroby, przez dziewięć dni pij wieczorem miksturę oczyszczającą: wyciśnij sok z grejpfruta i zmieszaj go z dwiema łyżkami oliwy.

Po wypiciu ułóż się wygodnie i przyłóż termofor. Możesz też zastosować kurację dr Huldy Clark. Będziesz potrzebować: 4 łyżek stołowych soli gorzkiej Epsom, 1–2 czerwonych grejpfrutów (tak, by otrzymać 2/3 do 3/4 szklanki soku), pół szklanki oliwy z oliwek. Kuracja trwa 2 dni. Zaplanuj ją w taki sposób, abyś mogła pozostać w domu drugiego dnia. Jedz i pij do godziny 14, unikając wszakże tłuszczu i wszelkich niepotrzebnych leków.

Potem już nic nie jedz i nie pij. Rozpuść 4 łyżki stołowe soli gorzkiej w 3 szklankach wody - w ten sposób uzyskasz 4 porcje roztworu soli do picia po 3/4 szklanki. Pierwszą porcję wypij o godzinie 18. Możesz przepłukać usta wodą lub sokiem z grejpfruta.

Przygotuj oliwę i grejpfruty, tak by miały temperaturę pokojową. Dwie godziny później (o 20) wypij drugą porcję soli. Pospaceruj po mieszkaniu. O 21.45 wlej 1/2 szklanki (125 ml) oliwy do słoiczka z pokrywką, dodaj doń 3/4 szklanki przecedzonego soku z czerwonych grejpfrutów. Zakręć pokrywkę i potrząsaj słoikiem, aż oba płyny dobrze się wymieszają. O godz. 22 przez słomkę wypij olej zmieszany z sokiem.

Po wypiciu natychmiast połóż się na plecach, ale tak, byś miała głowę wyżej na poduszce. Pozostań tak na 20 min. Potem ułóż się wygodnie do snu. Następnego dnia wypij trzecią porcję soli, nie rób tego jednak wcześniej niż po 6 rano.

Dwie godziny później wypij ostatnią, czwartą porcję rozpuszczonej soli 3/4 szklanki (180 ml). Po następnych 2 godzinach kuracja dobiega końca. Tłustego jedzenia wystrzegaj się do wieczora. Możesz pić sok z wyciśniętych pomarańczy, grejpfrutów i cytryn.

Co pomaga wątrobie?Ból wątroby może oznaczać, że zebrało się w niej zbyt dużo toksyn.

Stosuj z umiarem leki przeciwbólowe i antybiotyki. Zamiast suplementów diety jedz więcej warzyw, owoców, ryb oraz kasz. W ten sposób dostarczysz organizmowi naturalnych mikroelementów i witamin. Unikaj ryzykownych kontaktów seksualnych, wykonywania zabiegów przekłuwania uszu lub tatuażu w niesterylnych warunkach - to pozwoli zminimalizować ryzyko zarażenia WZW typu C. Ruszaj się. Gdy utrzymujesz prawidłową wagę, automatyczne zmniejszasz ryzyko stłuszczenia wątroby.

Ostropest plamisty

Roślina ta sprzyja wytwarzaniu nowych komórek wątrobowych. Jest też pomocna przy leczeniu marskości wątroby. Ostropest łagodzi schorzenia wątroby, wspomaga leczenie wirusowego zapalenia wątroby typu C. Jest też stosowany w rekonwalescencji po przyjmowaniu antybiotyków, chemioterapii, zatruciach pokarmowych.

Łyżeczkę zmielonych nasion zalej szklanką wrzącej wody, zaparz pod przykryciem 10-15 min. Pij 3 razy dziennie po przecedzeniu. Możesz też stosować proszek ze zmielonych nasion. Przyjmuj 2–3 razy dziennie po łyżeczce.

Karczoch

Badania potwierdzają, że działa ochronnie na komórki wątrobowe. Wspomaga regenerację i pracę wątroby oraz wspiera produkcję żółci, która odgrywa kluczową rolę w procesach trawienia. Ekstrakt z liści karczocha zmniejsza też ilość tłuszczu w wątrobie. Tabletki z wyciągiem z karczocha kupisz w aptece.

Sok z brzozy

Najlepszy jest świeży, zebrany wiosną, gdy brzoza puszcza pędy. Jednak nawet teraz, zimową porą możesz skorzystać z jego dobroczynnych właściwości.

Szczęśliwie bowiem gotowy sok z brzozy znajdziesz w zielarniach a nawet w supermarketach na półkach z żywnością ekologiczną. Sok z brzozy oczyszcza wątrobę i nerki. Pij go trzy razy dziennie po 1/4 szklanki przez 20 dni.

Syrop z czerwonych buraków

Umyj i ugotuj kilka średnich buraków razem ze skórką. Odczekaj, aż lekko przestygną i zetrzyj je na drobnej tarce i nadal gotuj w wywarze, aż uzyskasz konsystencję gęstego syropu. Pij 3 razy dziennie po szklance ciepłego płynu. Kuracja powinna trwać ok. 2 tygodnie.

Mniszek lekarski

Choć zielarze wskazują, że mniszek jest zdrowy w całości, to jednak, by wspomóc wątrobę, najlepiej wykorzystać lecznicze właściwości jego korzenia. Przygotuj herbatkę: jedną łyżeczkę korzenia mniszka zalej szklanką przegotowanej zimnej wody. Odstaw na 10-12 godzin. Rano zagotuj i odcedź. Pij po pół szklanki małymi łykami na pół godziny przed śniadaniem i po nim.

Bibliografia

  1. World J Gastroenterol. 2009 Jan 21; 15(3): 280–288
  2. www.medicalnewstoday.com
  3. www.lcgdbzz.org
  4. Clin Microbiol Rev. 2003 Jan; 16(1): 144–172. doi:10.1128/CMR.16.1.144-172.2003
  5. www.livestrong.com
  6. www.drclark.net
  7. Agency for Healthcare Research and Quality (US); 1998-2005
  8. www.onegreenplanet.org
  9. www.belseva.com
  10. Kerry Torrens BSc, DipION
  11. www.umm.edu
  12. www.nih.gov
  13. Dr Wighard Srehlow „Zdrowie z mądrości natury - Przewodnik po medycynie św. Hildegardy z Bingen”

Witamina E

Naukowcy z Virginia Commonwealth University w Stanach Zjednoczonych twierdzą, że witamina E może pomóc w leczeniu niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Jednak zaznaczają, że nie powinna być przyjmowana bez nadzoru lekarza.

Swoje wnioski oparli na badaniu, w którym uczestniczyło 247 osób w zaawansowanym stadium stłuszczenia wątroby. Pacjenci zostali losowo przydzieleni do jednej z trzech grup: pierwsza przyjmowała witaminę E, druga actos - lek na cukrzycę (wcześniej wykazano, że choroba może być związana z odpornością na insulinę), a trzecia placebo.

Po porównaniu wyników biopsji wykonanych na początku badania i po upływie dwóch lat naukowcy zauważyli, że stan wątroby uległ poprawie u 43% osób stosujących witaminę E, w porównaniu z 19% w grupie przyjmującej placebo. U osób zażywających lek na cukrzycę zaobserwowano przyrost wagi i znacznie mniejszą poprawę.

Eliksir z języcznika zwyczajnego

Asplenium scolopendrium zagotuj w winie, dodaj czysty miód i ponownie zagotuj.

Do uprzednio przyrządzonego wina dodaj pieprz długi i dwa razy tyle sproszkowanego cynamonu, po czym znów doprowadź do wrzenia, przecedź przez ściereczkę i przyrządź czysty napój.

Często pij go po jedzeniu i na czczo. Na początku pij po jednym kieliszku likierowym tylko po jedzeniu. Gdy przyzwyczaisz się do smaku, możesz zażywać kieliszek likierowy przed i po jedzeniu przez 4-6 tygodni.

Eliksir z morwy

50 g owoców morwy zagotuj z litrem czerwonego ekologicznego wina, dwoma łyżkami octu winnego oraz 150 g miodu. Gotuj przez 5 min, odcedź, przelej do sterylnych butelek i pij 3 razy dziennie po kieliszku likierowym przed jedzeniem.

Miód z jadalnymi kasztanami

Hildegarda z Bingen na kłopoty z wątrobą poleca miód z jadalnymi kasztanami. Należy je rozbić i zatopić w miodzie. O tej porze roku może to jednak być trudne. Dlatego zamiast kasztanów możesz użyć również 150 g mąki z kasztana jadalnego.

Zmieszaj ją z 500 g odszumowanego miodu i zażywaj 2 razy dziennie po łyżeczce przed południem i po południu między posiłkami przez 2-3 miesiące. Po tym czasie jedz po łyżeczce tego specyfiku. Mieszanka ta stosowana regularnie pozwala unormować poziom transaminaz (enzymów wątrobowych, które przy zapaleniu wątroby i jej stłuszczeniu występują we krwi w zwiększonych ilościach).

Wino lawendowe

Usuwa nie tylko bóle wątroby, ale też uczucie ucisku towarzyszące wątrobie zastoinowej. 3 łyżki kwiatów lawendy wąskolistnej (Lavendula spica) gotuj przez 3 min w litrze ekologicznego wina. Odcedź i przelej do sterylnych butelek. Trzy razy dziennie pij po 1–2 kieliszki likierowego tego specyfiku. Kuracja powinna trwać 2–4 cm. Jeśli nie możesz użyć alkoholu, ugotuj kwiaty lawendy w wodzie z miodem. Otrzymany ekstrakt popijaj przez cały dzień.

Kwiaty nagietka

Ugotowane płatki nagietka są najsilniejszym antidotum stosowanym w zatruciach pokarmowych. Najlepiej zagotować je w winie (3 łyżki kwiatów gotuj przez 3 min w litrze ekologicznego wina) i zamacerować. Pij 3 razy dziennie po kieliszku likierowym przed jedzeniem. Z kolei zagotowane w wodzie płatki nagietka po odcedzeniu warto położyć na brzuchu.

Polecamy

Zobacz także

Waga pod kontrolą

Waga pod kontrolą

Od wielu lat bezskutecznie usiłuję stracić na wadze. Stosowałam ćwiczenia i diety. Jednak zawsze potem cierpiałam z powodu efektu jo-jo. Ostatnio postanowiłam zacząć zażywać pigułki odchudzające, aby wreszcie na stałe pozbyć się nadwagi. Jednak przeczytałam artykuł mówiący, że środki tego typu nie działają. Zastanawiam się, czy to prawda? A jeśli tak, to czy istnieją jakieś potwierdzone sposoby na stałą redukcję masy ciała?

Uwaga na rotawirusy!

Uwaga na rotawirusy!

Odkąd moja czteroletnia wnuczka zaczęła chodzić do przedszkola, już 2 razy złapała tzw. grypę jelitową. Po kilku dniach jej przeszło, więc nawet nie byliśmy u lekarza, ale wodnista biegunka, wymioty, podwyższona temperatura i straszna niechęć do jedzenia były dla niej naprawdę męczące. Poza tym za drugim razem ja również zachorowałam na jelitówkę - przypuszczam, że zaraziłam się od wnuczki. Obawiam się, że te problemy będą się powtarzać i dlatego proszę o poradę: czy można im jakoś zapobiegać? A jeśli się pojawią, co robić, aby przebiegały łagodniej?

Chcę pokonać insulinooporność

Chcę pokonać insulinooporność

Od jakiegoś czasu stale odczuwam zmęczenie i bez względu na to, co jem, ciągle mam apetyt. A już najbardziej na słodkie. Mimo że się ograniczam i wbrew tym pragnieniom nie jem prawie wcale słodyczy, to jednak nie mogę schudnąć, a obwód talii niepokojąco zbliża się do obwodu bioder. Jednak najbardziej przestraszyła mnie przekroczona norma cholesterolu. Lekarz po obejrzeniu wyników badań stwierdził, że najprawdopodobniej mam insulinooporność i ostrzegł mnie, że to prosta droga do cukrzycy. Przepisał mi też metforminę. W internecie czytałam, że insulinooporność można odwrócić. Czy to prawda? Jak mogę to zrobić?

Jak dbać o suchą skórę?

Jak dbać o suchą skórę?

Moja skóra zawsze była wrażliwa i dość intensywnie reagowała na różne czynniki zewnętrzne. Teoretycznie nie mam alergii czy wysypek, ale niewiele trzeba, żeby stała się szorstka i sucha. Zimą dokucza mi to szczególnie: cała twarz, nogi i ręce szybko tracą wodę, przez co skóra szybko się łuszczy i wygląda nieestetycznie. W jaki sposób powinnam o nią dbać, by była trwale nawilżona, elastyczna i gładka?

Migrena to więcej niż ból głowy!

Migrena to więcej niż ból głowy!

Często dopada mnie migrena, muszę wtedy położyć się w ciemnym pomieszczeniu, każdy dźwięk, a nawet mocniejszy zapach jest udręką. Większość środków przeciwbólowych mi nie pomaga. Zastanawiam się, czy istnieją naturalne sposoby leczenia migren? Chciałabym móc zapobiec atakom, ale nie wiem, od czego zacząć.

Raport specjalny

Czas na detoks

Czas na detoks