Cudowna witamina K2

Ta mało znana witamina ma ogromne znaczenie w zapobieganiu i leczeniu osteoporozy, miażdżycy, cukrzycy, chorób nowotworowych, choroby Alzheimera, reumatoidalnego zapalenia stawów oraz SM.

Do witamin mających ogromne znaczenie w profilaktyce i leczeniu wielu chorób dołączyła ostatnio - poza C i D3 -  witamina K2. Nigdy wcześniej nie mówiło się o niej tak głośno jak obecnie. Witamina K2 występuje w dwóch formach: K2-MK4 oraz K2-MK7. Ta druga pozostaje jej najbardziej aktywną biologicznie postacią.

Źródła witaminy K2

Witaminę K2 zawierają fermentowane sery, jogurty, kefiry oraz japońska potrawa natto otrzymywana z fermentowanych ziaren soi. Witamina K2 produkowana jest także w jelitach człowieka przez odpowiednią florę bakteryjną, chociaż jej ilości są niewielkie. Ciągle nie wiemy w jaki sposób, ale jest ona również gromadzona w ludzkim organizmie przez trzustkę, kości mostka oraz mózg.

Przyczyny niedoborów

Wielu pacjentów wykazuje niedobory witaminy K2, które przede wszystkim wynikają z niewłaściwej diety: jedzenia żywności przetworzonej, jałowej, wytworzonej przy użyciu pestycydów i nawozów sztucznych, czy żywności długo przechowywanej. Nadużywanie antybiotyków, spożywanie mięsa i wędlin zawierających antybiotyki oraz stosowanie leków przeciwzakrzepowych to kolejne powody obniżenia jej poziomu w organizmie ludzkim.

 

fot.: Maxim Iorsh via Wikimedia Commons

Rola witaminy K2

Przede wszystkim uczestniczy ona w mineralizacji kości i utrzymywaniu ich prawidłowej gęstości, zapobiegając osteoporozie i próchnicy zębów. Poza tym umożliwia przemieszczanie wapnia oraz aktywację białka odpowiedzialnego za jego transport do kości, blokując jego odkładanie się w naczyniach krwionośnych, a tym samym nie dopuszczając do powstawania blaszki miażdżycowej.

Białko MPG (Matrix GLA Protein), które transportuje wapń w organizmie ludzkim, odkryto niedawno. Stwierdzono, że występuje ono w kościach z osteokalcyną, a jego aktywność zależy od poziomu witaminy K2: gdy jest on właściwy, dochodzi do przenoszenia jonów wapnia do kości, a przy jej braku lub niedoborze jony wapniowe dostają się do tętnic, doprowadzając do powstawania  miażdżycy naczyńkrwionośnych. Właściwy poziom witaminy K2-MK7 zwiększa produkcję aktywnych białek MPG, które "odtransportowują" związki wapnia z tętnic.

Pamiętajmy także, że samo zażywanie preparatu wapnia przy niedoborze witaminy K2 i D3 prowadzi do zwapnienia tętnic i zwiększa ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Dlatego preparaty te (wapń, D3 i K2-MK7) należy zawsze stosować jednocześnie i odpowiednio dozować z posiłkiem zawierającym tłuszcz, który zwiększa wchłanianie witamin.

Dzięki odpowiedniemu dziennemu spożyciu witaminy K2 można skutecznie zahamować powstawanie blaszki miażdżycowej, a tym samym zapobiegać zwapnieniu tętnic - częstej przyczynie niewydolności krążeniowej.

Oprócz znanych wcześniej zastosowań witaminy K2 stwierdzono również jej olbrzymią rolę w profilaktyce i leczeniu wielu innych schorzeń, jak np. cukrzyca i choroba Alzheimera, a nawet nowotwory.

Fot. Flickr.com/Tamaki Sono

Witamina K2 chroni przed cukrzycą

Trzustka jest niezmiernie ważnym organem ludzkiego ciała. Produkuje insulinę i reguluje poziom cukru we krwi. Nieprawidłowy poziom insuliny prowadzi do powstawania cukrzycy, nowotworów i otyłości. W ostatnich badaniach udowodniono, że właściwy poziom K2 w organizmie reguluje gospodarkę insulinowo-cukrową. Podanie jej po posiłku zmniejsza o połowę ilość wydzielanej insuliny, a utrzymanie prawidłowego poziomu w organizmie chroni przed rozwojem cukrzycy.

Witamina K2 a choroby nowotworowe

Według dziesięcioletnich badań przeprowadzonych przez organizacjęeuropejską EpiC, w grupie kobiet w wieku 35-64 lat wykazujących najwyższe spożycie witaminy K2 zaobserwowano zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwór o prawie 30%. Badania przeprowadzone w grupie mężczyzn udowodniły, że wysokie spożycie witaminy K2 obniża ryzyko rozwoju zaawansowanego raka prostaty aż o 63%.

Należy również dodać, że wysokie dawki witaminy D3 są pomocne w zapobieganiu i leczeniu chorób nowotworowych, a według badań klinicznych stosowanie suplementacji witaminą K2 skutecznie chroni przed nawrotem raka wątroby, nowotworem płuc, krwi i prostaty.

Zastosowanie witaminy K2 w zapobieganiu i leczeniu choroby Alzheimera

Fot. Flickr.com/Boris Dzhingarov

Naukowo dowiedziono, że osoby cierpiące na chorobę Alzheimera wykazują niski poziom tej witaminy, co negatywnie wpływa na gospodarkę wapniową mózgu. Wykazano bowiem, że to witamina K2 kieruje w sposób pozytywny tą gospodarką, stąd konieczność jej stałej suplementacji u chorych. Odpowiednie dawki witaminy K2 podawane osobom z alzheimerem poprawiają ich stan zdrowia i opóźniają rozwój tej choroby.

Witamina K2 ma niezwykle pozytywny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego mózgu, ponieważ zabezpiecza przed powstawaniem w nim wolnych rodników, które - tak jak w każdej innej tkance - sieją prawdziwe spustoszenie. W ludzkim mózgu występuje substancja, która chroni komórki przed destrukcyjnym działaniem, ale jej poziom jest uzależniony od obecności i ilości witaminy K2. W tym przypadku wyjątkowo suplementacja dotyczy tylko witaminy K2, bez konieczności dodatkowego stosowania wapnia i witaminy D3.

Witamina K2 w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów

Dobre wyniki w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów uzyskuje się, stosując ciągłą suplementację witaminą K2 w ilości 100 mcg dziennie w połączeniu z wapniem oraz witaminą D3.

Witamina K2 chroni nerwy w stwardnieniu rozsianym (SM)

Oprócz witamin B6, B9, B12 i D3 również odpowiednio wysokie dawki witaminy K2 wpływają regenerująco na osłonkę mielinową u chorych na SM. W tej chorobie autoimmunologicznej dochodzi do niszczenia osłonki mielinowej pokrywającej nerwy, która odpowiedzialna jest za przewodnictwo nerwowe. Chorzy na stwardnienie rozsiane powinni przyjmować ok. 200-300 mcg witaminy K2, jednocześnie z wysoko dozowaną witaminą D3 i preparatem wapnia.

Vitamin K2 from Live Life 360 on Vimeo

Witamina K dla niemowląt i noworodków

Od 5 lat, według obecnie obowiązujących zaleceń medycznych, noworodkom zaraz po urodzeniu podaje się witaminę K w postaci jednorazowej dawki w zastrzyku domięśniowym. Później, do 3. miesiąca życia, zaleca się dalsze jej podawanie w postaci kropli, aby zabezpieczać  dzieci przed niedoborami. Noworodki nie posiadają właściwie wykształconej flory bakteryjnej, stąd wnioskuje się o brakach w ich organizmach witamin K2 i K1. Niedobory te mogą prowadzić do groźnych krwawień czy choroby krwotocznej.

Powyższe fakty i przykłady dowodzą, że suplementacja witaminą K2 zabezpiecza ludzki organizm przed wieloma chorobami oraz wspomaga w procesie zdrowienia z wielu schorzeń. Warto korzystać z tego typu metod medycyny alternatywnej, której udowodnione możliwości nie tylko leczenia, ale i zapobiegania chorobom są doprawdy imponujące.

Mgr farmacji Beata Peszko

Polecamy

Zobacz także

Profilaktyka raka szyjki macicy

Profilaktyka raka szyjki macicy

Zastanawiasz się jak uniknąć raka szyjki macicy? Na szczęście istnieje skuteczna profilaktyka.

Ból pleców. Techniki Egoscue, Gokhale i Foundation Training

Ból pleców. Techniki Egoscue, Gokhale i Foundation Training

Trzy bardzo skuteczne metody leczenia bólu pleców, wszystkie rodem z USA, łagodzą "nieuleczalne" dolegliwości bólowe poprzez aktywację grup mięśni, na które w codziennym życiu zazwyczaj nie zwracamy uwagi.

Choroby zakaźne wieku dziecięcego groźne dla dorosłych!

Choroby zakaźne wieku dziecięcego groźne dla dorosłych!

Wirusy powodujące ospę, świnkę czy różyczkę znacznie gorzej obchodzą się z organizmem dojrzałego człowieka niż dziecka. Okazuje się też, że dorośli są bardziej podatni na powikłania pochorobowe, a te mogą być naprawdę groźne.

Dławica piersiowa (dusznica bolesna). Czy da się pokonać chorobę?

Dławica piersiowa (dusznica bolesna). Czy da się pokonać chorobę?

Kiedy cierpiący na dławicę piersiową Roger Clampit zrezygnował z terapii opartej na lekach i operacji na rzecz ziół i diety, niespodziewanie stracił wsparcie rodziny, przyjaciół i rzecz jasna lekarzy.

7 mocnych stron herbaty

7 mocnych stron herbaty

Bez względu na to, czy preferujesz delikatny smak białej, lekką goryczkę zielonej czy tradycyjny aromat czarnej - herbata wywiera korzystny wpływ na choroby układu krążenia, może pobudzać lub uspokajać, a nawet wykazuje potencjał antynowotworowy.

Nowości

Na studiach tyjemy

Na studiach tyjemy

24 kwiecień 2017