7 przeciwzapalnych hitów

Unikasz naturalnych ziołowych przypraw? Jeśli tak jest - popełniasz błąd. Oto 7 ziół, które warto jak najczęściej stosować. Wykazują one silne działanie przeciwzapalne, czyli pomagają w leczeniu stanów zapalnych, a także im zapobiegają.

Wiele schorzeń rozwija się w ukryciu, długo nie dając o sobie znać. Często prowadzi to do jeszcze poważniejszych chorób, także autoimmunologicznych, w których organizm kieruje swoje siły przeciw własnym tkankom. Ale moc ziół jest w Twoich rękach. Nie zadziałają, jeśli ich nie użyjesz. Smacznego!

Kurkuma

Jest cenna dla zdrowia, ponieważ wzmacnia odporność. Tę właściwość zawdzięcza obecności kurkuminy, która wspomaga organizm w niszczeniu chorobotwórczych bakterii, wirusów i grzybów (w tym wywołujących kandydozę). Kurkumina pobudza korę nadnerczy do produkcji kortyzonu, związku o działaniu przeciwzapalnym, który chroni organizm przed infekcjami, a pośrednio wspomaga procesy gojenia1. Nałożona na skórę uśmierza ból i zmniejsza stany zapalne mięśni oraz stawów, pomaga nawet przy reumatoidalnym zapaleniu stawów.

Działanie kurkuminy wzmacniają olejki eteryczne kurkumy - one również mają właściwości przeciwbakteryjne. W czasie infekcji górnych dróg oddechowych, a także podczas zwykłego przeziębienia, warto spożywać potrawy z kurkumą i pić napar z kurkumy i imbiru lub soku z cytryny.

Odnotuj! Kurkuma wchłania się w organizmie słabo, niemniej nie można jej nadużywać, bo grozi to rozstrojem żołądka. Najlepiej przyjmować dawkę 500-1000 mg dziennie wraz z bromelainą (enzym trawiący białka uzyskiwany z ananasa) lub piperyną (składnikiem pieprzu czarnego). Należy szukać preparatów zawierających 95% kurkuminoidów (naturalne roślinne związki fenolowe działające zapobiegawczo w chorobach cywilizacyjnych). O wszystkich właściwościach tej niezwykłej rośliny, skutecznej także w chorobach nowotworowych, można przeczytać w Holistic Health nr 1/2016.

Imbir lekarski

Bibliografia

  1. http/www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3633399
  2. bubmed.gov
  3. biuletynfarmacji.wum.edu.pl/1302Pienko/Pienko.html
  4. https://blog.bulletproof.com
  5. www.befit.pl
  6. www.stressfree.pl
  7. http://www.prevention.com/mind-body/natural-remedies/best-healing-herbs

Oddziałuje przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie, ale pomoże nam również stawić czoło pierwotniakom i roztoczom. Wykazuje silne działanie przeciwzapalne oraz pobudza system odpornościowy. Zwalcza pasożyty jelitowe, a także zmniejsza stany zapalne związane z artretyzmem, łagodzi bóle mięśniowe i pomaga na bóle menstruacyjne. Jest traktowany jak niesteroidowy lek przeciwzapalny (NLPZ) o skuteczności porównywalnej do aspiryny i ibupromu2.

Odnotuj! Kupując mielony imbir nie warto kierować się ceną, ponieważ wiąże się to z ryzykiem zakupu produktu o niskiej jakości, a nawet zainfekowanego szkodliwymi dla organizmu człowieka grzybami pleśniowymi2. Toksyny wytwarzane przez niektóre rodzaje grzybów, czyli tzw. mykotoksyny, wpływają niekorzystnie na układ odpornościowy. Z kolei świeży imbir bardzo szybko pleśnieje nawet w lodówce. Dlatego należy przestrzegać dwóch żelaznych zasad: świeży imbir kupujemy wtedy, gdy zamierzamy go w krótkim czasie wykorzystać, a sproszkowany trzymamy w miejscu suchym i chłodnym, ze słabym dostępem światła.

Pieprz cayenne

Zawiera flawonoidy i kartenoidy, które niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój stanów zapalnych i chorób. Flawonoidy pełnią dodatkowo rolę naturalnych insektycydów oraz fungicydów, chroniących przed atakiem ze strony owadów i grzybów. Pieprz cayenne to źródło bezcennej dla zdrowia kapsaicyny, organicznego związku chemicznego, który hamuje działanie neuropeptydu odpowiadającego za wszelkie stany zapalne, co łagodzi również objawy zapalenia stawów, bóle głowy oraz ból w przebiegu neuropatii cukrzycowej.

Odnotuj! Prowadzone są obecnie badania nad zastosowaniem kapsaicyny w chorobach nowotworowych3. Stwierdzono, że pobudza ona komórki nowotworowe do apoptozy, czyli samozniszczenia. Uczeni z uniwersytetu w Nottingham potwierdzili, że kapsaicyna zabija mitochondria, które są odpowiedzialne za podział i rozrost komórek rakowych.

Goździki

Są bezcenne w leczeniu przeziębień i kaszlu oraz sezonowej grypy - dzięki zawartości flawonoidów wykazują silne właściwości antywirusowe i antybakteryjne. Obecny w olejku z goździków eugenol, organiczny związek chemiczny, przyczynia się do blokowania odpowiedzialnego za powstawanie stanów zapalnych enzymu COX 2, czyli wykazuje działanie zbliżone do aspiryny i ibuprofenu4.

Odnotuj! Olejek goździkowy jest doskonałym środkiem antygrzybicznym. Zaleca się go nawet w leczeniu kandydozy. Osoby cierpiące z powodu tej dolegliwości powinny pić herbatę z goździków, którą można przygotować z pąków rośliny lub olejku.

Cynamon

Fot. FreeImages.com/Jozsef Szoke

Nie tylko dodaje smaku szarlotce, obdarzając ją przy okazji niezwykłym aromatem, ale również wykazuje silne właściwości przeciwzapalne. Na nasze zdrowie oddziałuje poprzez katechiny, jedne z najsilniejszych antyutleniaczy. Cynamon zawiera ich nawet więcej niż zielona herbata, co pozwala zaliczyć go do szczególnie pożądanych w diecie neutralizatorów wolnych rodników, odpowiedzialnych za powstawanie stanów zapalnych i rozwój chorób. Również obecny w nim kompleks białkowy NF cappa B pełni ważną funkcję w procesach odpornościowych i zapalnych.

Odnotuj! Zawarty w cynamonie aldehyd cynamonowy (cynamal) jest obecnie przedmiotem badań naukowych, które mają potwierdzić nie tylko jego silne właściwości antygrzybiczne i antybakteryjne, lecz również rolę, jaką odgrywa w zapobieganiu mutacjom genów i rozwojowi nowotworów5.

Szałwia lekarska

Najważniejszą substancją aktywną w jej liściach jest olejek eteryczny - działa odkażająco i przeciwgrzybicznie. Cenne są także garbniki o właściwościach ściągających i przeciwzapalnych. Szałwia lekarska oddziałuje na organizm jak antybiotyk, co wykorzystuje się m.in. w leczeniu anginy (zapalenia gardła) i stanów zapalnych w obrębie jamy ustnej. Stosuje się ją również w grzybicach narządów płciowych jako część leczenia zapobiegającego nawrotom choroby.

Odnotuj! Szałwia ma właściwości usprawniające funkcje umysłowe i pamięć, pomaga też utrzymać czujność mózgu. Chińska szałwia stosowana jest w chorobie Alzheimera, ponieważ zawiera inhibitory acetylocholinesterazy, które podnosząc poziom acetylocholiny, spowalniają rozwój choroby6.

Rozmaryn

Sprawdza się w przeziębieniach, hamuje rozwój bakterii i wirusów, działa rozgrzewająco. Zawiera cenny dla naszego zdrowia kwas rozmarynowy, który wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i antyproliferacyjne (hamujące namnażanie się komórek nowotworowych), a także chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.

Badania farmakokinetyczne wskazują, że kwas rozmarynowy wchłania się dobrze z przewodu pokarmowego i przez skórę, co ułatwia prowadzoną z jego udziałem terapię. Olejki uzyskane z rozmarynu wspomagają też układ odpornościowy.

Odnotuj! Badania potwierdzają, że wtarcie rozmarynu w mięso przed pieczeniem lub smażeniem zmniejsza szkodliwość rakotwórczych substancji powstających w procesie obróbki termicznej7. Wiadomo również, że obecny w rozmarynie związek chemiczny apigenina, przeciwutleniacz z grupy flawonoidów, odgrywa ważną rolę w zapobieganiu nowotworom trzustki. Na szczególną uwagę zasługuje potencjalnie korzystne działanie kwasu rozmarynowego w leczeniu choroby Alzheimera.

Artykuł pochodzi z magazynu "Holistic Health" nr 2/2016

Polecamy

Zobacz także

Co siedzi w płucach?

Co siedzi w płucach?

Składają się z 300 mln pęcherzyków płucnych. Gdyby je rozciągnąć, zajęłyby powierzchnię nawet 90 m2. Jednorazowo mieszczą ok. 5 litrów powietrza, a przez cały dzień natleniają 9 tys. litrów krwi. Przy tym wszystkim ważą jedynie kilogram. Płuca są na tyle silne, by pracować bez przerwy, a jednocześnie tak delikatne, że czynniki zewnętrzne łatwo zaburzają rytm tej pracy.

Zdrowa czekolada: 6 sekretów, jakie skrywa królowa wszystkich słodyczy

Zdrowa czekolada: 6 sekretów, jakie skrywa królowa wszystkich słodyczy

W ostatnich latach czekolada wyzbyła się statusu śmieciowego jedzenia i stopniowo zyskuje opinię zdrowej. Jak wykazują badania, regularne jej spożywanie - zwłaszcza gorzkiej - pobudza nie tylko kubki smakowe, ale również narządy wewnętrzne w całym ciele, przede wszystkim mięsień sercowy, a wystarczy już kilka kostek dziennie, by dostrzec zdrowotne korzyści.

Czy ubrania ze sklepu są czyste? Potwory na wieszaku

Czy ubrania ze sklepu są czyste? Potwory na wieszaku

Często wydaje nam się, że świeżo kupionych ubrań nie trzeba prać. To błąd! Siedzą na nich wirusy, bakterie, pasożyty oraz zarodniki grzybów, które mogą szkodzić zdrowiu. A to jeszcze nie wszystko...

Pokonaj bezsenność bez pomocy leków!

Pokonaj bezsenność bez pomocy leków!

Od jakiegoś czasu mam kłopoty z zasypianiem, gorzej też śpię. Permanentny niedobór snu bardzo źle się na mnie odbija. Jestem ciągle zmęczona, rozdrażniona, mam słabszy refleks. Zastanawiam się, czy ta bezsenność może wiązać się ze stresującym trybem życia? Mój lekarz dał mi skierowanie na badania krwi, twierdząc, że to może mieć związek z cukrzycą, a gdy okazało się, że nie mam podwyższonego poziomu glukozy we krwi, zaproponował mi leki nasenne. Ja jednak nie chciałabym ich brać. Co mogę zrobić, by w naturalny sposób poradzić sobie z bezsennością?

Gluten - chłopiec do bicia?

Gluten - chłopiec do bicia?

Nietolerancja glutenu stała się modna, ale naukowcy odkrywają, że ten trend to coś znacznie poważniejszego niż chwilowa fanaberia. Może on mieć związek ze współczesnymi metodami produkcji pieczywa.

Raport specjalny

Gluten

Gluten

Nowości

Nonkonformizm czy choroba psychiczna?

Nonkonformizm czy choroba psychiczna?

17 styczeń 2017