Wymowne grafiki

Kiedy warto kupować żywność organiczną

Czy wszystkie warzywa i owoce, które kupujemy powinny być organiczne? Odpowiedź na pytanie, kiedy warto kupować żywność organiczną, znajdziesz w tym artykule.

Kiedy warto kupować żywność organiczną

Jest kilka produktów nieorganicznych, po które możemy bezpiecznie sięgać, kiedy za sprawą napiętego budżetu domowego nie możemy sobie pozwolić na większy wydatek.

Oficjalne rekomendacje rządowe (brytyjskie) mówiące o pięciu porcjach warzyw i owoców, które powinniśmy spożywać każdego dnia, powinny być uzupełnione o dodatkową klauzulę: upewnij się, że jak najwięcej z nich jest organicznych, tj. z upraw ekologicznych.

Przy intensywnej uprawie warzyw i owoców, gleba, w której wzrastają jest tak wypłukana ze wszelkich składników odżywczych, że w efekcie niewiele z tego, co dzisiaj jemy zawiera w sobie taką dawkę zdrowia, jak to, czym zajadali się nasi dziadkowie. Dla ochrony upraw stosuje się m.in. pestycydy. Badania pokazują, że pewna niewielka ilość pestycydów nadal pozostaje na owocach i warzywach, nawet jeśli przed zjedzeniem dokładnie je umyjemy.

Żywność organiczna jest niestety zwykle droższa. Mając na uwadze zasobność twojego portfela i możliwości domowego budżetu amerykańska organizacja Enviromental Working Group (w skrócie EWG), która zajmuje się m.in. prawami konsumenta, kwestiami zdrowia, ochrony środowiska itp., rok w rok dokonuje zakupu warzyw i owoców w supermarketach i mniejszych sklepach. Następnie poddaje je analizie pod względem zawartości pestycydów, jakie nadal się na nich znajdują. Wiele z tych produktów jest importowanych, a więc informacje, jakie w ten sposób EWG pozyskuje mogą być użyteczne dla konsumentów z całego świata.

To, do jakich wniosków dochodzą jest dość przerażające. Często pestycydy, których stosowania zakazano są nadal w użyciu. Niektóre są śmiertelnie niebezpieczne, a ich toksyczność jest tak wysoka, że atakują nasz układ nerwowy.

Bibliografia

  1. Environmental Working Group 2013 Shopper's Guide to Pesticides in Produce, online at www.ewg.org

Po zakończeniu badania organizacja EWG sporządza listę produktów pod względem zawartości pestycydów: te, które wypadły najgorzej tworzą tzw. "Brudny tuzin", a te, które odznaczyły się najmniejszą zawartością pestycydów tworzą tzw. "Czystą piętnastkę". Jest to więc dla ciebie przewodnik, który pomoże ci zdecydować, kiedy powinieneś kupić żywność organiczną a kiedy możesz zaoszczędzić pieniądze, kupując nieorganiczną.

Oczywiście, co podkreśla EWG, nie zrażaj się całkowicie do kupowania warzyw i owoców, bo korzyści zdrowotne przeważają nad ryzykiem, nawet w przypadku tych z "Brudnego tuzina".

Polecamy

Zobacz także

Jabłko i gruszka zamiast BMI

Jabłko i gruszka zamiast BMI

Wskaźnik masy ciała BMI to niedokładna metoda pomiaru, jednak lekarze wciąż się nią posługują, by stwierdzić nadwagę lub otyłość. Zamiast tego warto przyjrzeć się budowie ciała - czy przypomina bardziej jabłko, czy gruszkę?

Co można wyczytać z twarzy?

Co można wyczytać z twarzy?

Według medycyny tradycyjnej stan zdrowia jest wypisany na twarzy, ale czy ma to odniesienie do rzeczywistości? Coraz więcej lekarzy oraz naukowców uważa, że tak.

Zdrowe ziarna. Produkty pełnoziarniste chronią przed chorobami

Zdrowe ziarna. Produkty pełnoziarniste chronią przed chorobami

Produkty pełnoziarniste są niezwykle korzystne dla zdrowia, a dziś po raz pierwszy udało się wyliczyć, ile należy ich jeść, by odczuć dobroczynne efekty.

Telefony komórkowe przyczyną wypadków z udziałem pieszych

Telefony komórkowe przyczyną wypadków z udziałem pieszych

Z uwagi na wszechobecne smartfony oraz absorbujące nas media społecznościowe i SMS-y jesteśmy wiecznie rozproszeni, a przez to coraz częściej ulegamy wypadkom.

Służba zdrowia a przewidywana długość życia

Służba zdrowia a przewidywana długość życia

Im więcej państwo wydaje na konwencjonalną służbę zdrowia, tym krótsze życie obywateli.