Wymowne grafiki

Główne przyczyny chorób na świecie

Badania przeprowadzone na zlecenie Billa Gatesa udowadniają, że naszemu zdrowiu najbardziej szkodzi nieodpowiednia dieta. Przemilczają jednak nadmiar leków i niewłaściwą opiekę medyczną...

Główne przyczyny chorób na świecie

Większość z nas najpewniej myśli, że to palenie jest główną przyczyną przedwczesnej śmierci, przynajmniej w krajach Zachodu. Tymczasem znajduje się dopiero na czwartym miejscu listy czynników skracających życie. Według najnowszych badań, obejmujących 188 krajów, niechlubne pierwsze miejsce zajęło śmieciowe jedzenie.

Życie może być paskudne, brutalne i krótkie, ale wcale nie musi. Dobra wiadomość jest taka, że jesteśmy w stanie wiele zrobić, by żyć długo w zdrowiu i umrzeć w latach późnej starości z naturalnych przyczyn związanych z wiekiem.Fast food szkodzi zdrowiu. Niechlubne pierwsze miejsce na liście czynników skracających nasze życie ma śmieciowe jedzenie.

Pierwszą najważniejszą rzeczą, która wpływa na kondycję organizmu, jest niewłaściwa dieta (pełna pustych kalorii zamiast odżywczych składników, zawierająca dużo węglowodanów prostych zamiast świeżych warzyw i owoców). Taki sposób odżywiania aż o 3 pozycje wyprzedza oddziaływanie palenia papierosów.

Powyższe wyniki są rezultatem projektu „Globalne obciążenie chorobami, urazami oraz czynniki ryzyka wpływające na długość życia”, podczas którego badano przyczyny chorób i przedwczesnej śmierci w 188 krajach między 1990 a 2013 r.

Następnymi czynnikami ryzyka znacznie skracającymi życie, zaraz po ubogiej w odżywcze składniki diecie, są podwyższone ciśnienie krwi oraz niedożywienie dzieci i kobiet w ciąży. Ten ostatni powód głównie dotyczy krajów Trzeciego Świata.

W sumie badacze - pod przewodnictwem prof. Christophera Murraya z Instytutu Oceny Zdrowia z Seattle - wyodrębnili 79 czynników ryzyka, wpływających na pojawienie się chronicznych chorób i przedwczesną śmierć. Uwarunkowania te odpowiadają za 57% zgonów - krótko mówiąc, tylko 43% z nas umiera z przyczyn naturalnych, związanych ze starzeniem się organizmu.

Brytyjskie rezultaty przytoczonych badań nie odbiegają od tych globalnych. Główną przyczyną przewlekłych chorób i przedwczesnej śmierci na Wyspach jest również nieodpowiednia dieta. I chociaż przewidywana długość życia między 1990 a 2013 r. wzrosła w Wielkiej Brytanii o 5,4 roku, niedokrwienna choroba serca stanowi główną przyczynę zgonów w Zjednoczonym Królestwie, a jej podłoże często tkwi w nieprawidłowym sposobie odżywiania się i otyłości.

Najczęstszym powodem niepełnosprawności w Wielkiej Brytanii są natomiast dolegliwości bólowe kręgosłupa - na odcinku lędźwiowym i szyjnym.

Bibliografia

  1. Lancet, 2015; Sept 11; www.thelancet.com
  2. Lancet, 2015; Sept 14; www.thelancet.com
  3. JAMA, 2000; 284: 483–5

Największą osobliwością zebranych przez naukowców danych jest fakt, że całkowicie pomijają one trzecią przyczynę przedwczesnych zgonów w Stanach Zjednoczonych, czyli medyczne procedury, w tym wpływ przepisywanych przez lekarzy leków.

Badania te były finansowane przez Billa Gatesa, posiadającego udziały w przemyśle farmaceutycznym, również w firmach zajmujących się produkcją szczepionek.

Być może w tym fakcie należy szukać przyczyny, że uczestniczący w projekcie badacze przymknęli oko na znaczący wpływ leków oraz innych procedur medycznych na przedwczesne zgony w Stanach Zjednoczonych?

Dlaczego chorujemy?

W ramach projektu - „Globalne obciążenie chorobami, urazami oraz czynniki ryzyka wpływające na długość życia” - stworzono 17 grup czynników ryzyka odpowiedzialnych za przedwczesne zgony.W ramach projektu - „Globalne obciążenie chorobami, urazami oraz czynniki ryzyka wpływające na długość życia” - stworzono 17 grup czynników ryzyka odpowiedzialnych za przedwczesne zgony, zarówno wśród kobiet, jak i mężczyzn, sprawdzając, po ilu latach pogarsza się stan zdrowia, pojawia się niepełnosprawność lub następuje przedwczesna śmierć. Kolorowe kwadraciki identyfikują konkretną dolegliwość, którą mogą wywoływać czynniki ryzyka. Słupki zaś pokazują, o ile lat średnio skracają życie poszczególne elementy, np. dieta (i choroby powodowane przez niewłaściwe odżywanie). Dietetyczny czynnik ryzyka zawiera cukrzycę, choroby układu moczowo-płciowego, zaburzenia hormonalne, choroby sercowo-naczyniowe, a także nowotwory.

Co ma wpływ na stan naszego zdrowia?Co i o ile lat najbardziej skraca długość życia?

  • czynniki dietetyczne - 9,7 roku
  • wysokie skurczowe ciśnienie krwi - 8,6 roku
  • niedożywienie dzieci i kobiet w ciąży - 7,3 roku
  • palenie papierosów - 5,8 roku
  • zanieczyszczenie powietrza - 5,7 roku
  • wysokie BMI - 5,5 roku
  • nadużywanie alkoholu - 5,2 roku
  • wysokie stężenie glukozy w osoczu krwi nad czczo - 4,8 roku
  • zanieczyszczona woda, nienależyte warunki sanitarne - 3,4 roku
  • niebezpieczny seks bez zabezpieczeń - 3 lata
  • wysoki poziom cholesterolu całkowitego - 2,6 roku
  • ryzyko wynikające z wykonywanego zawodu - 2,4 roku
  • niski współczynnik filtracji kłębuszkowej - 2,2 roku
  • mała aktywność fizyczna - 1,8 roku
  • przemoc - 0,8 roku
  • inne ryzyko środowiskowe - 0,7 roku
  • niska gęstość kości - 0,6 roku

GSG 5SP - Fast Food from hello i'm Flo on Vimeo.

Zobacz też:

Polecamy

Zobacz także

Rowerem lub pieszo do pracy

Rowerem lub pieszo do pracy

Jak wykazują najnowsze badania, jeżeli do pracy zaczniesz chodzić piechotą lub jeździć rowerem, Twoje zdrowie dużo na tym zyska.

Ile warzyw i owoców należy jeść? Tęczowa dieta

Ile warzyw i owoców należy jeść? Tęczowa dieta

Wyobraź sobie produkty spożywcze jako 6-kolorową tęczę, która zapewni jak najlepsze funkcjonowanie Twojego organizmu.

Kto nie musi obawiać się raka?

Kto nie musi obawiać się raka?

Czarny kontynent możne poszczycić się najmniejszą liczbą zgonów w wyniku raka, podczas gdy Europa i USA pozostają daleko w tyle.

Razem czy osobno: jak przechowywać owoce i warzywa?

Razem czy osobno: jak przechowywać owoce i warzywa?

Co roku w przydomowych koszach lądują 2 mln ton żywności. Co trzeci z nas przyznaje, że wyrzuca przejrzałe lub nadgniłe warzywa i owoce, a statystycznie każdy Polak marnuje w ten sposób ponad 270 zł rocznie. Straty te nierzadko wynikają z nieumiejętnego przechowywania żywności.

Jabłko i gruszka zamiast BMI

Jabłko i gruszka zamiast BMI

Wskaźnik masy ciała BMI to niedokładna metoda pomiaru, jednak lekarze wciąż się nią posługują, by stwierdzić nadwagę lub otyłość. Zamiast tego warto przyjrzeć się budowie ciała - czy przypomina bardziej jabłko, czy gruszkę?

Raport specjalny

Niebezpieczne kosmetyki

Niebezpieczne kosmetyki

Nowości

Mleko niskotłuszczowe a choroba Parkinsona

Mleko niskotłuszczowe a choroba Parkinsona

21 wrzesień 2017