Stomatolog wykryje cukrzycę?

Co dentysta może mieć wspólnego z diabetologią? - pytamy prof. dr. hab. n. med. Leszka Czupryniaka, kierownika Kliniki Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

OCL: Stomatologia wydaje się tak odległą dziedziną od diabetologii, że aż trudno uwierzyć, żeby dentyści mogli coś dla chorych na cukrzycę zrobić… Kardiolodzy, nefrolodzy, okuliści - tak, bo cukrzyca daje wiele powikłań w narządach organizmu, którymi zajmują się właśnie ci specjaliści, ale stomatolodzy…?

Leszek Czupryniak: Stomatolodzy mogą mieć znaczący udział w wykrywaniu cukrzycy. Choroby zębów i jamy ustnej u osób z cukrzycą są bowiem bardzo częste. Chorzy na cukrzycę mają znacznie mniej zębów niż osoby zdrowe. Ludzie w wieku 60-70 lat powinni mieć co najmniej 10 własnych zębów, tymczasem bardzo mało chorych na cukrzycę może się takim wynikiem pochwalić. Ponadto zmiany chorobowe w jamie ustnej u pacjentów z cukrzycą, jak np. próchnica czy stany zapalne dziąseł, postępują szybciej. Trudniejsze są także w takich przypadkach procesy gojenia. Wyraźnie zwiększa się skłonność do zakażeń i zmian grzybiczych. I wreszcie - cukrzyca ma negatywny wpływ na wszczepianie implantów, może być przyczyną wielu poważnych zmian błony śluzowej w jamie ustnej.

OCL: Czy dlatego zawiązała się we wrześniu Koalicja Diabeto-Stomatologiczna?

Leszek Czupryniak: Kilka lat temu przeprowadziliśmy badanie oceniające stan uzębienia u ponad 2,5 tys. chorych na cukrzycę. Okazało się, że mają oni znacznie mniej zębów niż odpowiednio dobrana grupa kontrolna bez tej choroby. I to nasunęło nam pomysł współpracy stomatologów z diabetologami. Obecna koalicja jest więc jakby kontynuacją poprzedniego projektu.

OCL: Na czym polega działalność koalicji?

Leszek Czupryniak: W koalicji bierze udział już ponad 500 stomatologów. Każdy z nich otrzyma 20 skierowań na badanie poziomu cukru we krwi u swoich pacjentów. Skierowania będą wręczane tym pacjentom, u których istnieje realne ryzyko cukrzycy. Dla stomatologów biorących udział w projekcie przygotowaliśmy konkretny protokół, pozwalający na kwalifikację chorego. Podejrzenie cukrzycy ma sugerować nie tylko stan jamy ustnej, ale także nadwaga lub otyłość, wiek powyżej 45. r.ż., cukrzyca występująca u najbliższej rodziny. I jeśli choć jeden z tych czynników będzie dotyczył pacjenta, otrzyma on skierowanie na badanie poziomu cukru. Przygotowaliśmy 50 tys. takich skierowań.

OCL: Jakie zmiany w jamie ustnej, widoczne gołym okiem, mogą wskazywać na cukrzycę albo sugerować, że występuje jej zwiększone ryzyko?

Leszek Czupryniak: To np. grzybicze zakażenie w kącikach ust, blady, gorzej unaczyniony język, suchość w jamie ustnej, szybko postępujące ubytki, odsłonięte szyjki oraz zaawansowana próchnica.

OCL: Cukrzycę w Polsce bardzo często rozpoznaje się wówczas, kiedy poczyni poważne spustoszenie w organizmie. Dlaczego nadal tak źle jest z jej wykrywaniem?

Leszek Czupryniak: Bo cukrzyca długo nie daje żadnych objawów. Późna rozpoznawalność cukrzycy to powszechny problem. Nawet w krajach, które mogą się pochwalić najlepszymi wynikami, ok. 25% przypadków cukrzycy pozostaje długo nierozpoznawanych. I dzieje się tak mimo dobrej, nawet bardzo dobrej podstawowej opieki zdrowotnej i właściwego systemu badań. W Polsce mamy ok. 3 mln diabetyków, ale ponad pół miliona nie jest świadomych występowania tej choroby. Warto dodać, że ponad drugie tyle ma stan przedcukrzycowy, ale jeszcze nie jest tego świadoma.

Czy istnieje zależnosć między chorobami dziąseł i cukrzycą?

Fot. Archiwum

OCL: A gdyby każdy z nas systematycznie robił badania profilaktyczne?

Leszek Czupryniak: Otóż to. A już na pewno raz do roku badanie poziomu cukru we krwi powinny oznaczać: osoby z nadwagą, czyli z BMI równym i powyżej 25 kg/m2, z cukrzycą w rodzinie, małą aktywnością fizyczną, nadciśnieniem, hiperlipidemią, zespołem policystycznych jajników, chorobami układu sercowo-naczyniowego, przebytą cukrzycą w ciąży, urodzeniem dziecka o wadze powyżej 4 kg.

Zobacz też:

Polecamy

Raport specjalny

Niebezpieczne kosmetyki

Niebezpieczne kosmetyki

Nowości

Mleko niskotłuszczowe a choroba Parkinsona

Mleko niskotłuszczowe a choroba Parkinsona

21 wrzesień 2017