Magnez - król życia

Obudził Cię skurcz łydki? A może ostatnio często drętwieją Ci nogi, tak jakby setki mrówek spacerowało w żyłach? Jesteś poddenerwowana, nie możesz się skupić, drga Ci powieka? To mogą być objawy niedoboru magnezu.

Lep na wapń

Magnez występuje w każdej ludzkiej komórce. To jeden z najbardziej zapracowanych pierwiastków - codziennie aktywuje ponad 320 enzymów w naszym organizmie. Bierze udział w konstrukcji błon komórkowych. Chroni przed otyłością, miażdżycą i nadciśnieniem. Wzmacnia mechanizmy obronne organizmu.

Zapobiega również rozwojowi osteoporozy - działa bowiem jak gęste sito, które zatrzymuje wapń w organizmie. Neutralizuje także ołów i pomaga go usunąć. Spowalnia również procesy starzenia. Łagodzi bezsenność. Ma działanie przeciwwymiotne i przeciwbiegunkowe. Sprzyja rozpuszczaniu kamieni nerkowych... A także walczy ze stresem i chroni nas przed depresją.

Magnez w odwrocie

Peter Wilhelmsson, zajmujący się wpływem minerałów na zdrowie człowieka, twierdzi, że nawet stosując najbardziej zróżnicowaną dietę, nie jesteśmy w stanie pokryć zapotrzebowania organizmu na minerały. Tego samego zdania jest Polskie Towarzystwo Magnezologiczne. Jego członkowie podkreślają, że produkty, które jemy, są coraz uboższe w magnez, ponieważ coraz mniej tego pierwiastka jest w glebie.

Winne są temu m.in. sztuczne nawozy, którymi zasilamy uprawy, oraz niski poziom magnezu w wodzie. Jednak to nie wszystko. Pozostały magnez wytracamy w czasie czyszczenia, gotowania i konserwowania żywności. Zaś ta resztka, która przetrwała wszystko, nie zostanie przyswojona przez organizm, gdy jemy produkty zawierające kwasy tłuszczowe i fosforany, gdyż związki te ograniczają wchłanianie magnezu.

Podobnie rzecz ma się z białym pieczywem i cukrem. Inną przyczyną niedoboru tego pierwiastka jest nadmierne przywiązanie do kawy i tłuszczów w diecie oraz picie alkoholu. W przypadku dzieci wystarczy, że wypiją 0,3 l coca-coli, a już przez najbliższą dobę w ich organizmach zostanie zablokowane wchłanianie wapnia i magnezu! W efekcie nasz organizm przyswaja ok. 15-40 proc. magnezu obecnego w pożywieniu. Konsekwencją tego jest fakt, że 30-60 proc. Polaków cierpi na niedobór magnezu!

Zalecane dzienne spożycie magnezu

Dla dzieci:

  • w wieku 4-8 lat - 130 mg
  • w wieku 9-13 lat - 240 mg
  • w wieku 14-18 lat - 410 mg

Dla dorosłych:

  • kobiety do 30 lat - 310 mg
  • kobiety po 31. roku życia - 320 mg
  • ciężarne i karmiące - 600 mg
  • mężczyźni do 30 lat - 400 mg
  • mężczyźni powyżej 30 lat - 420 mg

Przyjmowanie magnezu jest zabronione tylko w przypadku ciężkiej niewydolności nerek, bloku przedsionkowo-komorowego oraz miastenii.

Więcej mogą przyjąć jedynie osoby, które ciężko pracują umysłowo lub fizycznie.

Tymczasem niedobór magnezu powoduje wiele zaburzeń ogólnoustrojowych, które najbardziej odczuwają narządy pracujące najintensywniej: mózg, serce i mięśnie.

Stąd właśnie skurcze mięśni, drętwienie kończyn, drganie powiek, arytmia, nadciśnienie tętnicze, drażliwość, brak koncentracji, stałe poczucie zmęczenia, a nawet depresja!

To nie ADHD?

Jak pokazują badania, w przypadku dziecka wystarczy zaledwie 10 minut stresu, by jego organizm spożytkował całodzienną dawkę magnezu. A zbyt niski poziom tego pierwiastka może być przyczyną kłopotów w nauce.

Zdaniem Polskiego Towarzystwa Magnezologicznego nadpobudliwość i agresywne zachowania dzieci (często brane za objaw ADHD) mogą wynikać z braku magnezu. Z danych Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że jego niedobór występuje u 20 proc. przedszkolaków oraz 50 proc. dzieci w wieku szkolnym.

Dieta czy tabletka?

Z pewnością warto wprowadzić do diety jedzenie bogate w magnez: kakao, czekoladę, migdały, orzechy brazylijskie i włoskie, soję, rośliny strączkowe, szpinak, kukurydzę, kaszę gryczaną i ryż.

Na naszym stole powinny się również pojawiać pokarmy o umiarkowanej zawartości magnezu: makrela, łosoś, śledź, makaron, banany, rodzynki, suszone śliwki, suszone brzoskwinie, groch, seler oraz ziemniaki gotowane w skórce.

Jadwiga Górnicka, autorka poradnika "Apteka natury", podkreśla, że również zioła mogą dostarczyć magnezu. Znajdziemy go m.in. w: fiołku trójbarwnym, przytulii białej, przelocie złocistym, korzeniu czarnego dzikiego bzu, korze i owocach dzikiej róży oraz we wrotyczu balsamicznym.

Dobrym źródłem magnezu jest również woda mineralna, która zawiera przynajmniej 50 mg magnezu na litr, dlatego nim sięgniesz po butelkę, przestudiuj etykietę. Znajdziesz tam dane, jakie mikroelementy i w jakich proporcjach znajdują się w napoju. Możesz też zaopatrzyć się w specjalne filtry magnezowe, które wzbogacą zwykłą kranówkę w ten pierwiastek.

Wilhelmsson i badacze z Polskiego Towarzystwa Magnezologicznego są jednak zgodni mimo to: musimy uzupełnić dietę suplementami. Najlepiej takimi, które zawierają organiczne sole magnezu (np. pidolan lub cytrynian), gdyż wchłaniają się one znacznie lepiej niż sole nieorganiczne, często podawane w formie tabletek. W aptece można natomiast kupić specjalne preparaty z magnezem. Wybieraj te, które zawierają dodatkowo witaminę B6, ponieważ dzięki niej zwiększysz wchłanianie tego ważnego makroelementu nawet o 40 proc.

Wystarczy, że dziecko wypije 0,3 l coca-coli, a już przez najbliższą dobę w jego organizmie zostanie zablokowane wchłanianie wapnia i magnezu!

Uważaj!

Jeśli przyjmujesz antybiotyki, leki uspokajające, środki antykoncepcyjne albo zażywasz preparaty moczopędne bądź na przeczyszczenie, możesz mieć niedobór magnezu. Sprawdź poziom tego pierwiastka również wtedy, gdy zdrowo się odżywiasz.

Magnez jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania następujących układów wewnątrz organizmu:

Magnez jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

 

Polecamy

Zobacz także

Zdrowa czekolada: 6 sekretów, jakie skrywa królowa wszystkich słodyczy

Zdrowa czekolada: 6 sekretów, jakie skrywa królowa wszystkich słodyczy

W ostatnich latach czekolada wyzbyła się statusu śmieciowego jedzenia i stopniowo zyskuje opinię zdrowej. Jak wykazują badania, regularne jej spożywanie - zwłaszcza gorzkiej - pobudza nie tylko kubki smakowe, ale również narządy wewnętrzne w całym ciele, przede wszystkim mięsień sercowy, a wystarczy już kilka kostek dziennie, by dostrzec zdrowotne korzyści.

Jak przechowywać jedzenie po Świętach? Zaglądamy do lodówki

Jak przechowywać jedzenie po Świętach? Zaglądamy do lodówki

Przed świętami gromadzisz produkty, które są niezbędne do przygotowania wigilijnych smakołyków. Gdy Boże Narodzenie mija, okazuje się, że znów zostało mnóstwo jedzenia. Ja je przechować, by było zdrowe i nadal smaczne?

Oczyszczamy organizm

Oczyszczamy organizm

Złogi toksyn mogą powodować rozwój wielu chorób. Dlatego od czasu do czasu warto zafundować sobie oczyszczenie organizmu.

Zdrowe słodycze na Święta

Zdrowe słodycze na Święta

Bożonarodzeniowe przysmaki też mogą być zdrowe. Marketa Bola zdradza przepisy na urocze bałwanki i babeczki bez pieczenia.

Tłuszcze nasycone - czy jest się czego bać?

Tłuszcze nasycone - czy jest się czego bać?

Owoc awokado zawiera ich tyle samo, co 5 paczek chipsów. W oliwie z oliwek jest ich niewiele mniej niż w margarynie, a absolutnym rekordzistą pozostaje olej kokosowy, składający się z nich w 87%. Złe wieści dla miłośników zdrowego żywienia? Niekoniecznie. Bo wbrew pozorom tłuszcze nasycone nie muszą nam szkodzić.

Raport specjalny

Gluten

Gluten

Nowości

Nonkonformizm czy choroba psychiczna?

Nonkonformizm czy choroba psychiczna?

17 styczeń 2017