8 produktów na obniżenie ciśnienia

Sprawdź, jakie produkty wybierać, żeby nie doprowadzić do niebezpiecznych skoków ciśnienia tętniczego!

Powszechnie wiadomo, że zdrowe odżywianie to jeden z najlepszych sposobów na utrzymanie wartości ciśnienia krwi pod kontrolą.

Spożywanie dużych ilości warzyw i owoców, wybieranie nieprzetworzonych produktów, kontrola spożycia soli oraz unikanie nadmiaru alkoholu to kilka małych kroków, które można w tym kierunku poczynić. Mogą mieć one duży wpływ na wyniki pomiaru ciśnienia tętniczego.

Istnieje jednak kilka pokarmów, które wyróżniają się wśród wszystkich innych i obiecująco zapowiadają jako silne środki samodzielnie obniżające ciśnienie krwi. Niektóre okazują się nawet tak skuteczne jak leki hipotensyjne i nie dotyczy ich długa lista poważnych objawów niepożądanych.

Oto przegląd pokarmów, które zdaniem naukowców w naturalny sposób obniżają ciśnienie tętnicze.

Dodanie ich do jadłospisu może być prostą metodą wspomagania redukcji nadciśnienia lub powstrzymania jego rozwoju zawczasu.

1

Rodzynki

Jeśli Twoje ciśnienie znajduje się nieznacznie powyżej normy – co lekarze lubią określać jako stan przednadciśnieniowy – wypróbuj codzienną dawkę rodzynek.

Według właśnie opublikowanego badania podjadanie garści tych bakalii trzy razy dziennie w ciągu zaledwie miesiąca powodowało znaczące obniżenie ciśnienia skurczowego (górna wartość), jak i rozkurczowego (dolna wartość).

Spożywanie innego rodzaju przekąsek, takich jak krakersy, ciasteczka lub inne owoce, nie miało wpływu na ciśnienie tętnicze.

Zdaniem naukowców wywoływany przez rodzynki efekt hipotensyjny może tłumaczyć fakt, że zawierają one dużo błonnika i potasu.

 
2
 

Burak

Dietę zawierającą pokarmy bogate w azotany (i będące wynikiem ich przekształcenia azotyny), np. buraki, wiąże się z niższym ciśnieniem krwi.

Warzywa te wydają się mieć działanie wazodylatacyjne (rozszerzające naczynia krwionośne) i wazoprotekcyjne (chroniące je).

Jedno z badań wykazało, że osoby, które piły szklankę soku z buraka dziennie, miały znacząco niższe ciśnienie tętnicze po zaledwie 24 godzinach.

O podobnych efektach poinformowano na podstawie innego eksperymentu, w ramach którego podawano mężczyznom zawierający buraki chleb. Uważa się, że za dobroczynne właściwości buraka odpowiadają azotany.

Podwyższają one bowiem poziom tlenku azotu we krwi. Rozszerza on naczynia krwionośne i w rezultacie obniża ciśnienie tętnicze. Do innych pokarmów bogatych w azotany należą bakłażan, kapusta, jarmuż i sałata.

 
3
 

Siemię lniane

Bogate w błonnik siemię lniane jest dobrym roślinnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Okazuje się, że może być jedną z najlepszych rzeczy, które można dodać do jadłospisu, jeśli chce się obniżyć wysokie ciśnienie krwi.

Potwierdziło to, kontrolowane przy pomocy placebo, badanie nad chorobą tętnic obwodowych, w przebiegu której w tętnicach ramion i nóg tworzą się płytki miażdżycowe.

Biorące w nim udział osoby z nadciśnieniem zauważyły radykalne obniżenie wyników pomiaru ich ciśnienia skurczowego i rozkurczowego po pół roku spożywania dziennie 30 g mielonego siemienia lnianego.

Naukowcy określili rezultat eksperymentu jako „jeden z najsilniejszych efektów hipotensyjnych osiągniętych poprzez interwencję żywieniową” i uznali, że był on porównywalny z tym uzyskanym dzięki obecnie dostępnym lekom.

 
4
 

Owoce jagodowe

Zwiększenie spożycia warzyw i owoców ogólnie pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi, jednak jagody wydają się pod tym względem szczególnie korzystne.

Badanie z udziałem mężczyzn i kobiet w średnim wieku wykazało, że osoby, które codziennie jadły 100 g owoców jagodowych i piły sok z nich, zauważyły u siebie obniżenie wartości ciśnienia skurczowego nawet o 7,3 mmHg, a także pozytywne zmiany w zakresie poziomu cholesterolu i czynności płytek krwi (komórki krwi biorące udział w procesie krzepnięcia).

W jadłospisie uczestników znalazły się czarne i czerwone borówki, czarne porzeczki, truskawki, owoce aronii i maliny. Za prozdrowotne oddziaływanie na serce mogą być odpowiedzialne antocyjany – barwniki z klasy flawonoidów nadające owocom jagodowym ich jaskrawe kolory.

Pewne, trwające czternaście lat, badanie faktycznie wykazało, że prawdopodobieństwo zdiagnozowania nadciśnienia tętniczego u osób, które spożywały największe ilości tych związków chemicznych, było o 8% niższe niż w przypadku tych przyjmujących je w ilościach najmniejszych.

 
5
 

Gorzka czekolada

Odrobina tego, na co masz ochotę, naprawdę może mieć na Ciebie korzystny wpływ.

W badaniu, w którym wzięły udział osoby ze stanem przednadciśnieniowym, spożywanie zaledwie kilku kostek gorzkiej czekolady (6,3 g) dziennie spowodowało obniżenie ciśnienia skurczowego o 2,9 mmHg, a rozkurczowego o 1,9 mmHg.

W dodatku jego uczestnicy w ogóle nie przybrali na wadze.

Dobroczynne właściwości ma jednak tylko ciemna czekolada, która zawiera duże ilości mających prozdrowotny wpływ na serce flawanoli. Biała czekolada nie oddziałuje na ciśnienie tętnicze

 
6
 

Gazpacho

Jeśli chcesz zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju nadciśnienia tętniczego w przyszłości, zacznij przyrządzać gazpacho.

Jak wynika z badania z udziałem osób z grupy wysokiego ryzyka wystąpienia choroby serca, owa zupa na bazie pomidorów może ograniczyć możliwość pojawienia się nadciśnienia o 27%.

Jej składniki – m.in. pomidor, ogórek, czosnek i oliwa z oliwek – indywidualnie łączono z niższym ciśnieniem tętniczym na podstawie wcześniejszych testów. Jednak powyżej wspomniane badanie jako pierwsze wykazało, że spożywanie gazpacho wywiera efekt hipotensyjny.

Chociaż zupa ta zawiera sól, wysokie poziomy karotenów, witaminy C i polifenoli wydają się przeważać nad wszelkimi szkodliwymi skutkami, jakie może mieć jej konsumpcja

 
7
 

Oliwa z oliwek

Odkryto, że oliwa z oliwek – główny składnik wywierającej prozdrowotny wpływ na serce diety śródziemnomorskiej – obniża ciśnienie tętnicze.

Musi ona jednak pochodzić z pierwszego tłoczenia – zawiera wówczas największe ilości silnych antyoksydantów zwanych polifenolami.

Wąsko zakrojone, lecz wartościowe testy z udziałem kobiet z łagodnie podwyższonym ciśnieniem tętniczym wykazały, że te spożywające dziennie 30 mg bogatej w polifenole oliwy z oliwek zauważyły redukcję ciśnienia skurczowego o 7,91 mmHg, a rozkurczowego o 6,65 mmHg.

Podobnych różnic nie stwierdzono w grupie używającej oliwy pozbawionej tych związków chemicznych.

 
8
 

Jajka

Jajka mają kiepską prasę z powodu wysokiej zawartości cholesterolu, jednak najnowsze dowody wskazują na to, że w rzeczywistości mogą mieć korzystny wpływ na serce.

Naukowcy odkryli, że pewien składnik białka – peptyd zwany RVPSL – działa dokładnie tak jak popularne leki hipotensyjne znane jako inhibitory konwertazy angiotensyny (ang. angiotensin-converting enzyme, ACE), jednak bez żadnych widocznych toksycznych skutków.

Kierujący badaniami Zhipeng Yu z Uniwersytetu Jilin w Chinach uważa, RVPSL obniża ciśnienie tętnicze mniej więcej w takim stopniu jak niska dawka inhibitora ACE o nazwie kaptopryl. Peptyd ten wydaje się zachowywać swoje dobroczynne właściwości nawet po ugotowaniu.

Ponieważ jak dotąd badania prowadzone są wyłącznie w próbówkach i na zwierzętach, w przypadku ludzi wyniki mogą być inne. Jednakże codzienne spożywanie jajka (lub tylko białka) może być prostym i bezpiecznym sposobem wspomagania utrzymywania wartości ciśnienia krwi pod kontrolą.

 

 

Super zupa

Super zupa

Tradycyjnie podawane na zimno gazpacho to obiecująca metoda pokonywania nadciśnienia tętniczego. Annemarie Colbin dzieli się swoim przepisem na wyśmienitą pokrzepiającą zupę.

Składniki:

• 8-10 dojrzałych pomidorów,

• 1 łyżeczka soli morskiej (lub ziołowy zamiennik/przyprawa – jeśli ogranicza się spożycie soli),

• 3 średnie ogórki,

• 3 małe zielone papryki,

• 6 całych cebulek dymek,

• 3-6 ząbków czosnku,

• 3 kromki pełnoziarnistego chleba na zakwasie,

• 170 g (3/4 szklanki lub 6 uncji) posiekanej pietruszki,

• 3 łyżki świeżej bazylii,

• 700 ml (3 szklanki lub 24 uncje) zimnej wody,

• 120 ml (pół szklanki lub 4 uncje) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,

• 80 ml (1/3 szklanki lub 2,7 uncji) świeżego soku z limonki,

• 60-80 ml (1/4-1/3 szklanki lub 2-2,7 uncji) octu ze śliwek umeboshi,

• świeżo zmielony czarny pieprz (opcjonalnie).

1. Przekrój pomidory w poprzek na pół i posyp nacięte części solą. Pozostaw je na 30 minut, ułożywszy posoloną stroną w dół. W międzyczasie obierz ogórki, usuń z nich pestki, pokrój je na 2,5-centymetrowe (jednocalowe) kawałki i umieść w średniej wielkości misce.

2. Przekrój zielone papryki na pół, usuń z nich białe nasiona, posiekaj na 2,5-centymetrowe (jednocalowe) kawałki i umieść w oddzielnej misce.

3. Przytnij dymki, posiekaj je na kawałki o długości około 1,3 cm (pół cala), a następnie odstaw na bok.

4. Obierz ząbki czosnku, przepuść je przez praskę lub bardzo drobno zmiel i dodaj do papryki.

5. Z chleba usuń skórkę, pokrój wszystkie kromki w kostkę i dodaj do papryki.

6. Z pomidorów wyciśnij pestki, pokrój je na ćwiartki i dodaj do papryki.

7. W dwóch lub trzech porcjach wkładaj do blendera pomidory, połowę ogórków, chleb, zieloną paprykę, czosnek i około 110 g (pół szklanki lub 4 uncje) pietruszki. Do każdej z nich dodawaj nieco wody.

Miksuj ze średnią prędkością, aż z warzyw i chleba powstanie przecier. Wlej go do dużej miski i dodaj oliwę, sok z limonki, ocet ze śliwek umeboshi i pieprz. Ubijaj energicznie do dokładnego wymieszania składników. Popróbuj i w razie potrzeby dopraw przyprawami. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, rozcieńcz ją trochę większą ilością zimnej wody.

8. Umieść pozostałe ogórki i pietruszkę oraz wszystkie dymki w oddzielnych miseczkach do wykorzystania na przybranie.

Przed podaniem schładzaj zupę przez kilka godzin. Przy stole serwuj do niej warzywa na przybranie.

Polecamy

Zobacz także

Awokado i jagody goji - idealne połączenie

Awokado i jagody goji - idealne połączenie

Potrawy z surowych produktów wcale nie muszą być nudne.

Smoothie na wiosnę

Smoothie na wiosnę

Pierwsze ciepłe dni, a my czujemy się przemęczeni? Dodające wigoru smoothie jest idealne na świeży początek wiosny.

Powrót mięsa czyli dlaczego pożegnałem weganizm

Powrót mięsa czyli dlaczego pożegnałem weganizm

Amerykański autor Kevin Gianni był zatwardziałym weganinem, dopóki nie uświadomił sobie, że dieta wpędza go w chorobę. Odkrył, że zarówno jemu, jak i wielu innym ludziom bardziej służy jadłospis oparty na mięsie.

Woda kokosowa - tłusty uzdrowiciel

Woda kokosowa - tłusty uzdrowiciel

Woda kokosowa to znacznie więcej niż tylko modny napój gaszący pragnienie.

Ciecierzyca w kuchni. Czas na hummus!

Ciecierzyca w kuchni. Czas na hummus!

Ciecierzyca może posłużyć jako baza wyjątkowo smacznej i pożywnej przekąski witariańskiej.

Raport specjalny

Choroba Parkinsona

Choroba Parkinsona