Marchwiowa zupa z kurkumą

Oto przepis na apetyczną zupę marchwiową bogatą w surowe pyszności. Wyjątkowe składniki i prostota przygotowania sprawiają, że zupa podbija serca wszystkich, którzy jej spróbują.

Aby sporządzić przepyszną zupę wcale nie trzeba stać godzinami w kuchni i doglądać garnków z różnymi wywarami. Mój przepis nie wymaga gotowania, jedynie krojenia i miksowania w blenderze wielu zdrowych, naturalnych składników.

Kurkuma, przyprawa odpowiedzialna za żółtą barwę zupy, zawiera związek chemiczny o nazwie kurkumina, który stanowi potężny przeciwutleniacz. Natomiast imbir, kolejny składnik zupy, od wieków stosuje się na rozmaite przypadłości ze strony przewodu pokarmowego. W zupie znajduje się też moc kwasów tłuszczowych omega-3, witamin A i K oraz cynku, manganu i wapnia.

Można oczywiście dostosować skład zupy do indywidualnych preferencji smakowych. Ja sama często przyrządzam ją dla mojego 10-miesięcznego synka i wtedy stosuję wersję bez soli oraz z mniejszą ilością kurkumy i imbiru. Zupę można też podawać na ciepło - wystarczy wówczas zamiast zimnej wody dodać wrzątek.

Jeśli zależy nam na tym, by w zupie coś chrupało, możemy na koniec wzbogacić ją o kiełki gryki bądź skruszone orzeszki pekan.

Surowa zupa z marchwi i kurkumy - 4 porcje

Składniki:

3 marchewki średniej wielkości

4 cm świeżego korzenia kurkumy

1,5-2 cm świeżego korzenia imbiru

1 łyżka stołowa nasion konopi

Zupa z marchwi i kurkumy

1 łyżka stołowa pestek dyni

1 łyżka stołowa nasion sezamu

1/4 szklanki orzeszków piniowych lub nerkowców

1/4 świeżej cytryny obranej ze skórki

1 łyżeczka suszonego kminu rzymskiego

1 łyżka stołowa suszonego majeranku

Szczypta suszonego pieprzu kajeńskiego

1/2 łyżeczki soli himalajskiej

2,5 szklanki czystej wody

Wskazówki: Wrzuć wszystkie składniki do blendera wysokoobrotowego i miksuj, aż uzyskasz gładką, kremową konsystencję.

Markéta Bola

Marketa Bola

Markéta Bola jest specjalistą zdrowego żywienia i szefem kuchni, propaguje dietę opartą na surowych i nieprzetworzonych produktach.

W Wielkiej Brytanii, skąd pochodzi, prowadzi warsztaty, zajęcia i szkołę gotowania zgodnego z "dietą surową".

Jest także współorganizatorką spotkań promujących zdrowy styl życia Tree of Life Wellbeing&Vitality Festivals w Middlands.

Polecamy

Zobacz także

Jak przechowywać jedzenie po Świętach? Zaglądamy do lodówki

Jak przechowywać jedzenie po Świętach? Zaglądamy do lodówki

Przed świętami gromadzisz produkty, które są niezbędne do przygotowania wigilijnych smakołyków. Gdy Boże Narodzenie mija, okazuje się, że znów zostało mnóstwo jedzenia. Ja je przechować, by było zdrowe i nadal smaczne?

Oczyszczamy organizm

Oczyszczamy organizm

Złogi toksyn mogą powodować rozwój wielu chorób. Dlatego od czasu do czasu warto zafundować sobie oczyszczenie organizmu.

Zdrowe słodycze na Święta

Zdrowe słodycze na Święta

Bożonarodzeniowe przysmaki też mogą być zdrowe. Marketa Bola zdradza przepisy na urocze bałwanki i babeczki bez pieczenia.

Tłuszcze nasycone - czy jest się czego bać?

Tłuszcze nasycone - czy jest się czego bać?

Owoc awokado zawiera ich tyle samo, co 5 paczek chipsów. W oliwie z oliwek jest ich niewiele mniej niż w margarynie, a absolutnym rekordzistą pozostaje olej kokosowy, składający się z nich w 87%. Złe wieści dla miłośników zdrowego żywienia? Niekoniecznie. Bo wbrew pozorom tłuszcze nasycone nie muszą nam szkodzić.

Terapia Gersona: dieta, która wygrywa z rakiem

Terapia Gersona: dieta, która wygrywa z rakiem

Doktor Max Gerson wyleczył kilkuset pacjentów cierpiących na nowotwory dzięki zmianie ich nawyków żywieniowych.

Raport specjalny

Gluten

Gluten