Marchwiowa zupa z kurkumą

Oto przepis na apetyczną zupę marchwiową bogatą w surowe pyszności. Wyjątkowe składniki i prostota przygotowania sprawiają, że zupa podbija serca wszystkich, którzy jej spróbują.

Aby sporządzić przepyszną zupę wcale nie trzeba stać godzinami w kuchni i doglądać garnków z różnymi wywarami. Mój przepis nie wymaga gotowania, jedynie krojenia i miksowania w blenderze wielu zdrowych, naturalnych składników.

Kurkuma, przyprawa odpowiedzialna za żółtą barwę zupy, zawiera związek chemiczny o nazwie kurkumina, który stanowi potężny przeciwutleniacz. Natomiast imbir, kolejny składnik zupy, od wieków stosuje się na rozmaite przypadłości ze strony przewodu pokarmowego. W zupie znajduje się też moc kwasów tłuszczowych omega-3, witamin A i K oraz cynku, manganu i wapnia.

Można oczywiście dostosować skład zupy do indywidualnych preferencji smakowych. Ja sama często przyrządzam ją dla mojego 10-miesięcznego synka i wtedy stosuję wersję bez soli oraz z mniejszą ilością kurkumy i imbiru. Zupę można też podawać na ciepło - wystarczy wówczas zamiast zimnej wody dodać wrzątek.

Jeśli zależy nam na tym, by w zupie coś chrupało, możemy na koniec wzbogacić ją o kiełki gryki bądź skruszone orzeszki pekan.

Surowa zupa z marchwi i kurkumy - 4 porcje

Składniki:

3 marchewki średniej wielkości

4 cm świeżego korzenia kurkumy

1,5-2 cm świeżego korzenia imbiru

1 łyżka stołowa nasion konopi

Zupa z marchwi i kurkumy

1 łyżka stołowa pestek dyni

1 łyżka stołowa nasion sezamu

1/4 szklanki orzeszków piniowych lub nerkowców

1/4 świeżej cytryny obranej ze skórki

1 łyżeczka suszonego kminu rzymskiego

1 łyżka stołowa suszonego majeranku

Szczypta suszonego pieprzu kajeńskiego

1/2 łyżeczki soli himalajskiej

2,5 szklanki czystej wody

Wskazówki: Wrzuć wszystkie składniki do blendera wysokoobrotowego i miksuj, aż uzyskasz gładką, kremową konsystencję.

Markéta Bola

Marketa Bola

Markéta Bola jest specjalistą zdrowego żywienia i szefem kuchni, propaguje dietę opartą na surowych i nieprzetworzonych produktach.

W Wielkiej Brytanii, skąd pochodzi, prowadzi warsztaty, zajęcia i szkołę gotowania zgodnego z "dietą surową".

Jest także współorganizatorką spotkań promujących zdrowy styl życia Tree of Life Wellbeing&Vitality Festivals w Middlands.

Polecamy

Zobacz także

Powrót mięsa czyli dlaczego pożegnałem weganizm

Powrót mięsa czyli dlaczego pożegnałem weganizm

Amerykański autor Kevin Gianni był zatwardziałym weganinem, dopóki nie uświadomił sobie, że dieta wpędza go w chorobę. Odkrył, że zarówno jemu, jak i wielu innym ludziom bardziej służy jadłospis oparty na mięsie.

Woda kokosowa - tłusty uzdrowiciel

Woda kokosowa - tłusty uzdrowiciel

Woda kokosowa to znacznie więcej niż tylko modny napój gaszący pragnienie.

Ciecierzyca w kuchni. Czas na hummus!

Ciecierzyca w kuchni. Czas na hummus!

Ciecierzyca może posłużyć jako baza wyjątkowo smacznej i pożywnej przekąski witariańskiej.

Rozbieramy rosół do rosołu

Rozbieramy rosół do rosołu

Według Louise Hay i Heather Dane nasze babcie najlepiej wiedziały, co dobre. Domowej roboty rosół na kościach to jedna z potraw o najsilniejszym działaniu przeciwstarzeniowym. Szczególnie leczniczy wpływ ma on na trawienie.

Zdrowa czekolada: 6 sekretów, jakie skrywa królowa wszystkich słodyczy

Zdrowa czekolada: 6 sekretów, jakie skrywa królowa wszystkich słodyczy

W ostatnich latach czekolada wyzbyła się statusu śmieciowego jedzenia i stopniowo zyskuje opinię zdrowej. Jak wykazują badania, regularne jej spożywanie - zwłaszcza gorzkiej - pobudza nie tylko kubki smakowe, ale również narządy wewnętrzne w całym ciele, przede wszystkim mięsień sercowy, a wystarczy już kilka kostek dziennie, by dostrzec zdrowotne korzyści.