Marchwiowa zupa z kurkumą

Oto przepis na apetyczną zupę marchwiową bogatą w surowe pyszności. Wyjątkowe składniki i prostota przygotowania sprawiają, że zupa podbija serca wszystkich, którzy jej spróbują.

Aby sporządzić przepyszną zupę wcale nie trzeba stać godzinami w kuchni i doglądać garnków z różnymi wywarami. Mój przepis nie wymaga gotowania, jedynie krojenia i miksowania w blenderze wielu zdrowych, naturalnych składników.

Kurkuma, przyprawa odpowiedzialna za żółtą barwę zupy, zawiera związek chemiczny o nazwie kurkumina, który stanowi potężny przeciwutleniacz. Natomiast imbir, kolejny składnik zupy, od wieków stosuje się na rozmaite przypadłości ze strony przewodu pokarmowego. W zupie znajduje się też moc kwasów tłuszczowych omega-3, witamin A i K oraz cynku, manganu i wapnia.

Można oczywiście dostosować skład zupy do indywidualnych preferencji smakowych. Ja sama często przyrządzam ją dla mojego 10-miesięcznego synka i wtedy stosuję wersję bez soli oraz z mniejszą ilością kurkumy i imbiru. Zupę można też podawać na ciepło - wystarczy wówczas zamiast zimnej wody dodać wrzątek.

Jeśli zależy nam na tym, by w zupie coś chrupało, możemy na koniec wzbogacić ją o kiełki gryki bądź skruszone orzeszki pekan.

Surowa zupa z marchwi i kurkumy - 4 porcje

Składniki:

3 marchewki średniej wielkości

4 cm świeżego korzenia kurkumy

1,5-2 cm świeżego korzenia imbiru

1 łyżka stołowa nasion konopi

Zupa z marchwi i kurkumy

1 łyżka stołowa pestek dyni

1 łyżka stołowa nasion sezamu

1/4 szklanki orzeszków piniowych lub nerkowców

1/4 świeżej cytryny obranej ze skórki

1 łyżeczka suszonego kminu rzymskiego

1 łyżka stołowa suszonego majeranku

Szczypta suszonego pieprzu kajeńskiego

1/2 łyżeczki soli himalajskiej

2,5 szklanki czystej wody

Wskazówki: Wrzuć wszystkie składniki do blendera wysokoobrotowego i miksuj, aż uzyskasz gładką, kremową konsystencję.

Markéta Bola

Marketa Bola

Markéta Bola jest specjalistą zdrowego żywienia i szefem kuchni, propaguje dietę opartą na surowych i nieprzetworzonych produktach.

W Wielkiej Brytanii, skąd pochodzi, prowadzi warsztaty, zajęcia i szkołę gotowania zgodnego z "dietą surową".

Jest także współorganizatorką spotkań promujących zdrowy styl życia Tree of Life Wellbeing&Vitality Festivals w Middlands.

Polecamy

Zobacz także

Awokado i jagody goji - idealne połączenie

Awokado i jagody goji - idealne połączenie

Potrawy z surowych produktów wcale nie muszą być nudne.

Smoothie na wiosnę

Smoothie na wiosnę

Pierwsze ciepłe dni, a my czujemy się przemęczeni? Dodające wigoru smoothie jest idealne na świeży początek wiosny.

Powrót mięsa czyli dlaczego pożegnałem weganizm

Powrót mięsa czyli dlaczego pożegnałem weganizm

Amerykański autor Kevin Gianni był zatwardziałym weganinem, dopóki nie uświadomił sobie, że dieta wpędza go w chorobę. Odkrył, że zarówno jemu, jak i wielu innym ludziom bardziej służy jadłospis oparty na mięsie.

Woda kokosowa - tłusty uzdrowiciel

Woda kokosowa - tłusty uzdrowiciel

Woda kokosowa to znacznie więcej niż tylko modny napój gaszący pragnienie.

Ciecierzyca w kuchni. Czas na hummus!

Ciecierzyca w kuchni. Czas na hummus!

Ciecierzyca może posłużyć jako baza wyjątkowo smacznej i pożywnej przekąski witariańskiej.

Raport specjalny

Choroba Parkinsona

Choroba Parkinsona