Jak przygotować w domu mleko z orzechów?

Masz nietolerancję laktozy? Odżywiasz się według diety witariańskiej? A może po prostu chcesz nauczyć się przygotować w domu zdrowszy zamiennik mleka z orzechów, które można znaleźć w sklepie? Marketa Bola pokazuje, jak przygotować w domu mleko z orzechów.

Odkąd 20 lat temu zrezygnowałam z mleka i jego przetworów, przestały nękać mnie nawracające infekcje ucha, z którymi walczyłam od dziecka. Żałuję tylko, że wcześniej nie brałam pod uwagę nietolerancji laktozy jako podłoża moich zdrowotnych problemów.

Spośród wszystkich pokarmów, jakie odstawiłam, przechodząc na witarianizm, z mlekiem najtrudniej było mi się pożegnać. Na szczęście dziś w sklepach dostępny jest cały szereg produktów zastępczych, idealnych dla osób unikających nabiału. Wybierać można między mlekiem migdałowym, ryżowym, orkiszowym i wieloma innymi. Problem w tym, że w takich produkowanych przemysłowo napojach nierzadko kryją się cukier, zagęszczacze, stabilizatory, emulgatory i sztuczne ulepszacze smaku, i to w zatrważającej ilości.

Moje rozwiązanie jest proste: sama produkuję substytut mleka w domu, co okazuje się zaskakująco łatwe. Oto bazowy przepis na organiczne, surowe mleko z orzechów, które bez problemu można przyrządzić we własnej kuchni. Podaję też inne warianty mleka o dodatkowych walorach zdrowotnych.

Domowe mleko orzechowe

1/2 szklanki surowych orzechów namoczonych w wodzie (migdałów, orzechów pekan, laskowych, włoskich lub brazylijskich) 2 szklanki (500 ml) czystej wody

1. Orzechy włóż do naczynia z wodą i pozostaw na noc. Po upływie 8-12 godz. wodę wylej albo wykorzystaj do podlania kwiatów.

2. Orzechy wymieszaj z 2 szklankami wody, najlepiej w blenderze wysokoobrotowym, aż do uzyskania rzadkiej, delikatnej konsystencji.

3. Używając woreczka do robienia mleka z orzechów (do kupienia w internecie), wyciśnij płyn do miseczki albo pojemnika. Możesz użyć też ściereczki muślinowej lub gęstego sitka, żeby oddzielić od cieczy gęsty osad. Wykorzystaj go później do przyrządzenia pasztetu, ciastek, zupy, sosu czy napoju owocowego.

4. Włóż mleko do lodówki. Należy je wypić w ciągu 3 dni. Aby przyrządzić mleko według poniższych przepisów, wystarczy wymieszać wszystkie składniki razem. Smacznego!

Mleko migdałowe z kurkumą

250 ml mleka migdałowego

1 łyżka stołowa agawy (lub innego naturalnego słodzika, wedle uznania)

1 łyżka stołowa proszku maca

1/2 łyżeczki kurkumy w proszku

Szczypta soli himalajskiej

Mleko pekanowe z morwą

250 ml mleka z orzechów pekan

1/4 szklanki suszonych owoców morwy

1 łyżka stołowa karobu (mączki świętojańskiej)

1/2 łyżeczki cynamonu w proszku

1/2 łyżeczki wanilii w proszku

Szczypta soli himalajskiej

Zdrowotne dodatki

• Orzechy pekan bogate są w witaminy A, B, C i E oraz żelazo, magnez i mangan.

• Maca to doskonałe źródło witaminy B6, potasu oraz manganu i jeszcze lepsze witaminy C, żelaza i miedzi.

• Owoce morwy obfitują w błonnik pokarmowy, ryboflawinę, magnez, potas i żelazo oraz witaminy C i K.

Markéta Bola jest specjalistką żywienia naturalnego i profesjonalną kucharką, zajmującą się tzw. "dietą surową" (inaczej raw food lub witariańską). Prowadzi warsztaty, wykłady i wydarzenia kulinarne w oparciu o dietę witariańską oraz festiwal Tree of Life Wellbeing & Vitality w angielskim Midlands.

Polecamy

Zobacz także

Rozbieramy rosół do rosołu

Rozbieramy rosół do rosołu

Według Louise Hay i Heather Dane nasze babcie najlepiej wiedziały, co dobre. Domowej roboty rosół na kościach to jedna z potraw o najsilniejszym działaniu przeciwstarzeniowym. Szczególnie leczniczy wpływ ma on na trawienie.

Zdrowa czekolada: 6 sekretów, jakie skrywa królowa wszystkich słodyczy

Zdrowa czekolada: 6 sekretów, jakie skrywa królowa wszystkich słodyczy

W ostatnich latach czekolada wyzbyła się statusu śmieciowego jedzenia i stopniowo zyskuje opinię zdrowej. Jak wykazują badania, regularne jej spożywanie - zwłaszcza gorzkiej - pobudza nie tylko kubki smakowe, ale również narządy wewnętrzne w całym ciele, przede wszystkim mięsień sercowy, a wystarczy już kilka kostek dziennie, by dostrzec zdrowotne korzyści.

Jak przechowywać jedzenie po Świętach? Zaglądamy do lodówki

Jak przechowywać jedzenie po Świętach? Zaglądamy do lodówki

Przed świętami gromadzisz produkty, które są niezbędne do przygotowania wigilijnych smakołyków. Gdy Boże Narodzenie mija, okazuje się, że znów zostało mnóstwo jedzenia. Ja je przechować, by było zdrowe i nadal smaczne?

Oczyszczamy organizm

Oczyszczamy organizm

Złogi toksyn mogą powodować rozwój wielu chorób. Dlatego od czasu do czasu warto zafundować sobie oczyszczenie organizmu.

Zdrowe słodycze na Święta

Zdrowe słodycze na Święta

Bożonarodzeniowe przysmaki też mogą być zdrowe. Marketa Bola zdradza przepisy na urocze bałwanki i babeczki bez pieczenia.

Raport specjalny

Gluten

Gluten

Nowości

Warsztaty zdrowotne doktora Pokrywki

Warsztaty zdrowotne doktora Pokrywki

20 luty 2017