Jak przechowywać jedzenie po Świętach? Zaglądamy do lodówki

Przed świętami gromadzisz produkty, które są niezbędne do przygotowania wigilijnych smakołyków. Gdy Boże Narodzenie mija, okazuje się, że znów zostało mnóstwo jedzenia. Ja je przechować, by było zdrowe i nadal smaczne?

Okazuje się, że odpowiednie ułożenie oraz opakowanie żywności może przedłużyć jej przydatność do spożycia. W lodówce krąży stosunkowo suche powietrze, aby więc jedzenie się nie zeschło, przechowuj je w pojemnikach, specjalnym pergaminowym papierze i folii plastikowej lub aluminiowej. Pamiętaj, każdy rodzaj opakowania ma swoje przeznaczenie.

Folią spożywczą można owijać produkty o małej wilgotności (np. żółty ser, pieczywo). Dobrze się też sprawdzi jako przykrycie półmisków z rybą w galarecie lub sałatki warzywnej. Jako że nie przepuszcza pary wodnej, łatwo rozwija się w niej pleśń, dlatego nie owijaj nią warzyw ani wędlin.

Folia aluminiowa chroni przed utratą wilgotności, światłem i przenikaniem zapachów. Z tego powodu nadaje się do zawijania wędlin, ryb, pieczonych mięs i mokrych serów. Nie należy jej stosować do warzyw i owoców, wchodzą bowiem w reakcję z aluminium.

Na jak długo można zamrozić?

Podczas mrożenia nie zmienia się struktura białek, nie jełczeją tłuszcze, żywność nie traci witamin. Od rodzaju żywności zależy czas, na jaki ja można zamrozić:

• wołowina - do 12 miesięcy,

• wieprzowina - do 8 miesięcy,

• cielęcina -do 4 miesięcy (pieczona nawet do 8 miesięcy),

• chude ryby - do 8 miesięcy, natomiast tłuste - 4 miesiące,

• pieczywo - nawet rok,

• pizza -12 miesięcy,

• lody -2 miesiące.

Papier spożywczy nadaje się do przechowywania wędlin. Dzięki niemu nie obeschną i zachowają swój smak.

Szklane naczynia, np. słoiki, nie wchodzą w żadne reakcje z przechowywaną żywnością oraz nie przepuszczają zapachów.

Pojemniki próżniowe mają tę samą zaletę, a przy tym przedłużają przydatność potrawy do spożycia nawet 3-5 razy skuteczniej niż w przypadku tradycyjnych metod. Jest to możliwe, ponieważ produkty spożywcze nie mają wówczas styczności z powietrzem. Dzięki temu sypkie produkty, jak np. cukier, nie wchłaniają wilgoci, mokre jej nie oddają, a tłuste potrawy nie jełczeją.

Teraz pozostaje tylko zrewidować swoje nawyki dotyczące ustawiania rzeczy w lodówce. Wewnątrz niej zazwyczaj występują pewne różnice temperatur (chyba że jest to urządzenie typu no frost - wtedy nie ma znaczenia umiejscowienie produktów żywnościowych oraz sposób ich ułożenia1).

Najwyższa półka jest najcieplejszym miejscem, dlatego powinna zostać zarezerwowana dla produktów o długiej trwałości. Niżej, na środkowych półkach, można przechowywać żywność o krótszym okresie przydatności do spożycia. Nie upychaj w lodówce zbyt wielu produktów. Jeżeli będą ściśnięte, nie schłodzą się prawidłowo.

Pamiętaj też, że nie każdy rodzaj żywności musi być chłodzony. Na przykład niektóre owoce albo warzywa (m.in. ziemniaki, pomidory, ananasy, mango, banany, awokado) przechowywane w lodówce tracą smak i aromat i już na pewno nie dojrzeją. Z kolei wędlinę zapakowaną w folię lub w opakowaniu MAP (pakowana w atmosferze ochronnej) po otwarciu należy wyjąć z foliowego opakowania i zawinąć w pergamin2.

Na górnej półce przechowuj dżemy i powidła oraz puszki. Tu też dobrze czują się ciasta.

Na drugiej półce od góry stawiaj mleko, kefiry i jogurty oraz sery żółte. Na niższych półkach, gdzie jest zimniej, zepsują się szybciej. To dlatego, że dobre bakterie kwaszące rozwijają się w wyższej temperaturze, a kiedy jest za zimno, aktywują się szkodliwe bakterie gnilne.

Na trzeciej półce od góry trzymaj produkty o krótkiej trwałości: biały ser, twarożek, pokrojoną wędlinę. Kieruj się przy tym terminem przydatności do spożycia podanym na opakowaniu. To też dobre miejsce na domowe potrawy, które wymagają odgrzania, np. garnek z zupą.

Bibliografia

  1. https://goo.gl/BDnmKR
  2. https://goo.gl/ojKb8c
  3. dr inż. Monika Trząskowska "Jak bezpiecznie przechowywać żywność?" Szkoła Główna Gospodarstwa wiejskiego w Warszawie, 2011 Warszawa

Na dolnej półce stawiaj sałatki, kutię, pokrojone owoce i świeże mięso. Jest to miejsce przeznaczone na produkty, które najszybciej się psują. Dzięki temu, że są na najniższym poziomie, soki z nich nie skapną na inne produkty.

W dolnych szufladach warunki są zbliżone do piwnicznych. Z tego powodu najlepiej tu przechowywać niemyte warzywa i owoce. W nowszych typach lodówek dolne pojemniki mają regulację wietrzenia. To istotne, bo przewiew opóźnia pleśnienie. Z tego też powodu nawet zapakowane warzywa należy trzymać w nieszczelnych opakowaniach, a sałatę bezwzględnie wyjąć z folii.

By uniknąć przechłodzenia warzyw, szuflady można wyłożyć pergaminem. Do dolnych szuflad warto też wkładać sery twarde w pojemnikach. Właśnie tu wspaniale dojrzewają.

Niektóre lodówki wyposażone są w tzw. szufladę cool select zone, w której można ustawić temperaturę. W takiej szufladzie można przechowywać mięso i ryby, a także wykorzystać ją do błyskawicznego schładzania napojów.

Półki na drzwiach to najcieplejsze miejsce w lodówce. Nadają się do przechowywania oleju roślinnego, majonezu, ketchupu, chrzanu, soków w kartonach, butelek z sosami oraz masła. Na drzwiach lodówki znajduje się zazwyczaj pojemnik na jajka. Można je przechowywać 2-3 tygodnie, ale niemyte! Skorupka jest pokryta naturalną, specjalną warstwą ochronną, która nie przepuszcza drobnoustrojów3.

Pamiętaj, gotową żywność możesz przetrzymać w lodówce nie dłużej niż 2-3 dni. Garnki i naczynia z gotowymi potrawami wstawiaj do lodówki wystudzone i szczelnie przykryte. Parujące potrawy przyspieszają oszranianie tylnej ścianki i zmniejszają efekt chłodzenia.

W zamrażalniku trzymaj przygotowane potrawy, np. bigos (do pół roku), pierogi (surowe i ugotowane), zupy, mięso - zarówno przygotowane (np. ubite kotlety), jak i surowe - oraz ryby. Można tam też przechowywać surowe ciasto kruche i niektóre upieczone (np. makowiec, piernik). To również dobre miejsce na warzywa i owoce oraz, rzecz jasna, lody.

Nastaw zamrażalnik na temperaturę -18°C lub niższą. Aby pracował sprawnie, produkty spożywcze układaj w nim ciasno. Nie trzymaj tam żywności dłużej niż 3-12 miesięcy. Rozmrożone jedzenie przyrządzaj od razu. Nigdy nie zamrażaj go ponownie!

Zobacz też:

Zobacz także

Jak opóźnić procesy starzenia? 10 sposobów na skórę bez zmarszczek

Jak opóźnić procesy starzenia? 10 sposobów na skórę bez zmarszczek

Jędrna, gładka i promienna skóra to synonim młodości. Upływający czas nie jest dla niej łaskawy. Gdy jednak wiemy, jakie substancje jej służą, możemy sprawić, że pozostanie pełna blasku i witalności bez względu na mijające lata.

Zdrowy układ oddechowy. Czy prawidłowo oddychasz?

Zdrowy układ oddechowy. Czy prawidłowo oddychasz?

Gdy czytasz te słowa, najprawdopodobniej już 3 razy zaczerpnąłeś powietrze. Przeszło ono przez gardło, krtań i tchawicę do oskrzeli, a stamtąd do płuc. To jednak nie koniec podróży.

10 sekretów młodości

10 sekretów młodości

Czy można zachować piękną skórę, zdrowe ciało i sprawny umysł wbrew upływowi lat?

Dobroczynne ciepło. Zalety sauny

Dobroczynne ciepło. Zalety sauny

Kąpiele w saunie to starożytny rytuał, który oczyszcza organizm, przywraca witalność i relaksuje.

Analiza kwantowa - co to takiego? Badanie analizatorem kwantowym

Analiza kwantowa - co to takiego? Badanie analizatorem kwantowym

Kilka minut wystarczy, by dowiedzieć się, jaki jest poziom witamin, minerałów, aminokwasów i enzymów w organizmie oraz poznać faktyczną kondycję narządów.

Raport specjalny

Niebezpieczne kosmetyki

Niebezpieczne kosmetyki

Nowości

Inne spojrzenie na sól

Inne spojrzenie na sól

23 październik 2017