Zdrowe słodycze na Święta

Bożonarodzeniowe przysmaki też mogą być zdrowe. Marketa Bola zdradza przepisy na urocze bałwanki i babeczki bez pieczenia.

Jeśli nie masz w tym roku pomysłu na świąteczne prezenty, polecam wręczyć najbliższym paczuszkę pysznych czekoladek domowej roboty. Przyrządza się je łatwo, szybko i przyjemnie, a uczestniczyć może w tym cała rodzina. Czekoladkami mojego przepisu można delektować się do woli, ponieważ w ich skład wchodzą wyłącznie surowe, naturalne produkty pochodzenia roślinnego.

Czekoladki są też wolne od cukru wysokoprzetworzonego oraz nabiału, pszenicy i glutenu, dlatego też idealnie nadają się dla osób z alergiami pokarmowymi.

W czasie Świąt również można jeść zdrowo

Fot. FreeImages.com/Mark Nikellis

Oto lista składników, które będą potrzebne do ich przygotowania:

• olej kokosowy

• masło kokosowe

• kakao w proszku

• karob w proszku

• lucuma w proszku

• kokos suszony

• syrop z agawy (lub inny płynny słodzik naturalny)

• ekstrakt lub proszek z wanilii

• sól himalajska

• nasiona konopi

• jagody goji

• pistacje

• mieszanka orzechów i suszonych owoców

• foremki w świątecznych kształtach

• wysokoobrotowy blender

Ilość składników możesz dopasować do indywidualnych preferencji smakowych, a przy dekorowaniu słodyczy puść wodze fantazji. Wesołych Świąt!

Czekoladowe choinki organiczne

2/3 szklanki oleju kokosowego (topnieje w 24°C)

1/3 szklanki masła kakaowego (topnieje w 36°C)

2/3 szklanki kakao w proszku

1/3 szklanki karobu w proszku

Czekoladowe choinki i inne pyszności

1 łyżka stołowa łuskanych nasion konopi

1 łyżka stołowa lucumy w proszku

1/3 szklanki jasnego syropu z agawy

15 kropli ekstraktu z wanilii

szczypta soli himalajskiej

1/4 szklanki jagód goji, pokrojonych w drobne kawałki

1/4 szklanki orzechów i nasion (np. orzechy włoskie, brazylijskie, pistacjowe), zmielonych lub posiekanych na małe kawałki

1. W bemarze lub dehydratorze powoli roztop olej i masło kokosowe. Aby nie uszkodzić struktury cennych składników odżywczych, pilnuj, by temperatura nie przekroczyła 43°C.

2. Roztopiony tłuszcz przelej do blendera i dodaj wszystkie pozostałe składniki, oprócz jagód goji oraz mieszanki orzechów i nasion (jeśli nie posiadasz blendera, po prostu wymieszaj wszystko w misce).

3. Do masy dodaj jagody goji oraz orzechy i nasiona, aby czekoladki przyjemnie chrupały.

4. Przelej masę do foremek w kształcie choinki albo w innych świątecznych kształtach i wstaw do lodówki na kilka godzin. Gdy czekoladki się zestalą, udekoruj je sproszkowanymi pistacjami.

Kokosowe bałwanki

Kokosowe bałwanki Markety

1/2 szklanki oleju kokosowego (topnieje w 24°C)

1/4 szklanki orzechów makadamii

1 szklanka suszonego kokosa

1/4 szklanki jasnego syropu z agawy

15 kropli ekstraktu z wanilii

szczypta soli himalajskiej

Dekoracje: suszone owoce (goji, rodzynki, daktyle itp.)

1. Wszystkie składniki porządnie wymieszaj, najlepiej korzystając z blendera wysokoobrotowego, aż się połączą i zyskają gładką konsystencję.

2. Przelej masę do foremek i wsadź do zamrażalnika na pół godziny. Gdy czekoladki się zestalą, udekoruj je suszonymi owocami i szczyptą suszonego kokosa, co sprawi, ze bałwanki będą wyglądały na przyprószone śniegiem.

Babeczki bez pieczenia

Tak jest, da się przestrzegać witariańskiej diety bez cukru, nie odmawiając sobie przy tym słodkości! Smakowite babeczki są naprawdę zdrowe, nie zawierają bowiem cukru wysokoprzetworzonego, glutenu czy nabiału. Zamiast tego znajdziemy w nich pełne minerałów orzechy makadamii oraz śliwki i borówki o działaniu antyoksydacyjnym. Oprócz tego w przepisie pojawił się proszek z mchu irlandzkiego, czyli bogaty w składniki odżywcze naturalny zagęszczacz.

Do przyrządzenia tych słodyczy nie potrzeba piekarnika, gdyż składniki wystarczy zmiksować i przed podaniem przechowywać w lodówce. Rzecz jasna można poeksperymentować z dodawaniem do babeczek innych owoców i orzechów, ale podany przeze mnie przepis jest sprawdzony i bardzo udany. Zadziwisz gości tym, że taki pyszny deser jest jednocześnie korzystny dla zdrowia.

Przepis na 5 porcji

Surowe babeczki Markety

Spód

1/4 szklanki orzechów makadamii

1/4 szklanki suszonego kokosa

6 daktyli

2 łyżki stołowe oleju kokosowego

Nadzienie

1/4 szklanki orzechów makadamii

6 świeżych i dojrzałych śliwek bez pestek

1/4 szklanki czystej wody

1 łyżka stołowa soku z cytryny

1/4 szklanki suszonej morwy

1/4 szklanki rodzynek

1 łyżeczka proszku z irlandzkiego mchu

1/4 szklanki oleju kokosowego

Dekoracje

1/2 szklanki świeżych i dojrzałych borówek

2-3 świeże i dojrzałe śliwki bez pestek

Markéta Bola jest specjalistką żywienia naturalnego i profesjonalną kucharką, zajmującą się tzw. "dietą surową" (inaczej raw food lub witariańską). Prowadzi warsztaty, wykłady i wydarzenia kulinarne w oparciu o dietę witariańską oraz festiwal Tree of Life Wellbeing & Vitality w angielskim Midlands.

1. Najpierw przyrządź spód, mieszając orzechy makadamii i suszony kokos w robocie kuchennym z ostrzem w kształcie litery S.

2. Dodaj daktyle i olej kokosowy. Miksuj, aż masa stanie się gęsta i gładka.

3. Na dnie każdej papierowej foremki ułóż i dociśnij 1,5 łyżki masy.

4. Aby przyrządzić nadzienie, wymieszaj orzechy, śliwki, wodę, sok z cytryny i suszone owoce, aż powstała masa nabierze gładkiej i gęstej konsystencji. Aby stała się jeszcze bardziej kremowa, przed rozpoczęciem namocz orzechy i suszone owoce przez 3-4 godz. w wodzie.

5. Dodaj proszku z irlandzkiego mchu, który zagęści masę i upodobni ją do galaretki. Jeżeli nie odpowiada Ci zapach wodorostów, użyj zamiast nich nasion chia.

6. Dodaj olej kokosowy i całość dokładnie wymieszaj.

7. Nadzienie przenieś do papierków za pomocą łyżki stołowej i uformuj je na spodzie. Możesz wcisnąć do każdej babeczki po kilka borówek.

8. Udekoruj babeczki borówkami i śliwkami, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, żeby zestaliły się przed podaniem.

 

Zobacz też:

Polecamy

Zobacz także

Dobroczynne ciepło. Zalety sauny

Dobroczynne ciepło. Zalety sauny

Kąpiele w saunie to starożytny rytuał, który oczyszcza organizm, przywraca witalność i relaksuje.

Analiza kwantowa - co to takiego? Badanie analizatorem kwantowym

Analiza kwantowa - co to takiego? Badanie analizatorem kwantowym

Kilka minut wystarczy, by dowiedzieć się, jaki jest poziom witamin, minerałów, aminokwasów i enzymów w organizmie oraz poznać faktyczną kondycję narządów.

Kiedy fitoterapia może zaszkodzić? Zioła nie dla każdego

Kiedy fitoterapia może zaszkodzić? Zioła nie dla każdego

Choć nie sposób przecenić ich dobroczynnego wpływu na zdrowie, należy pamiętać, że zioła mogą wpływać na aktywność innych leków, a przyjmowane w nadmiarze - powodować uczulenie, nadciśnienie czy problemy z wątrobą.

Kleszcz - co teraz?

Kleszcz - co teraz?

Choć o chorobie z Lyme mówi się dziś najwięcej, tak naprawdę kontakt z tymi stawonogami może spowodować jeszcze poważniejsze zagrożenia dla naszego zdrowia.

Niebezpieczne e-papierosy

Niebezpieczne e-papierosy

E-papierosy miały być bezpiecznym sposobem odzwyczajania się od tytoniu. Tymczasem, jak dowiedziała się Cate Montana, tzw. wapowanie niesie ze sobą szereg nowych zagrożeń.

Raport specjalny

Niebezpieczne kosmetyki

Niebezpieczne kosmetyki

Nowości

Mleko niskotłuszczowe a choroba Parkinsona

Mleko niskotłuszczowe a choroba Parkinsona

21 wrzesień 2017