Smoothie na wiosnę

Pierwsze ciepłe dni, a my czujemy się przemęczeni? Dodające wigoru smoothie jest idealne na świeży początek wiosny.

Na wiosnę warto odświeżyć organizm energetyzującym smoothie pełnym witamin i minerałów. To mój ulubiony przepis na zdrowy, zielony napój - jabłko, mandarynka i ananas zapewniają pyszny, słodki smak, natomiast ogórek, pietruszka, mięta i limonka nadają pięknej barwy, dostarczając przy tym cennych składników odżywczych.

Radzę przy tym nie rezygnować z pietruszki, nawet jeśli się za nią nie przepada. Nie tylko dodaje ona orzeźwiającego smaku, ale też stanowi doskonałe źródło witamin K, C i A oraz kwasu foliowego i żelaza. Co więcej pietruszka zawiera składnik o nazwie apigenina, który wykazuje obiecujące działanie przeciwnowotworowe w badaniach przedklinicznych na myszach z przeszczepionymi guzami ludzkimi1.

Kolejnym kluczowym składnikiem tego smoothie jest mandarynka bogata w antyoksydacyjną witaminę C. Jak sugerują przeprowadzone w Japonii badania, spożywanie mandarynek (lub picie z nich soku) może ograniczyć ryzyko rozwoju raka wątroby oraz innych groźnych chorób, w tym miażdżycy (stwardnienia tętnic) czy insulinooporności (prowadzącej do cukrzycy)2. Cytrusy te uważane są w kulturze wschodniej za symbole dobrobytu i szczęścia.

Smoothie najlepiej wypić od razu po przyrządzeniu, ale można przechowywać je w lodówce, w szczelnym opakowaniu, jednak nie dłużej niż 48 godz.

Orzeźwiające zielone smoothie

Przepis na 2 szklanki

Składniki

1 cały ogórek (jeśli nie pochodzi z hodowli organicznej, obierz go ze skórki)

szczypta świeżej pietruszki

szczypta świeżej mięty

3 obrane mandarynki

2-3 cm obranego ananasa

Bibliografia

  1. Horm Cancer, 2012; 3: 160–71
  2. https://goo.gl/BIESZY

1 jabłko

1-2 cm świeżego korzenia imbiru

1/2 obranej limonki

1 łyżeczka nasion chia

1 szklanka czystej, przefiltrowanej wody

Wskazówki

1. Wszystkie składniki wyciśnij w wyciskarce.

2. Wypij od razu lub przechowuj w lodówce.

Polecamy

Zobacz także

Zdrowe tłuszcze: masła i oleje, które warto jeść

Zdrowe tłuszcze: masła i oleje, które warto jeść

Brzmi jak herezja, prawda? Dalej będzie jeszcze gorzej! Czy to możliwe, że tłuszcze nasycone chronią serce, a roślinne szkodzą zdrowiu? Na czym smażyć, a co dodawać do sałatek? Czy wybrać olej rafinowany, czy raczej tłoczony na zimno? Z rzepaku czy z oliwek?

Wegańskie burgery

Wegańskie burgery

Też mogą być zdrowe, zwłaszcza w wersji witariańskiej.

Awokado i jagody goji - idealne połączenie

Awokado i jagody goji - idealne połączenie

Potrawy z surowych produktów wcale nie muszą być nudne.

Powrót mięsa czyli dlaczego pożegnałem weganizm

Powrót mięsa czyli dlaczego pożegnałem weganizm

Amerykański autor Kevin Gianni był zatwardziałym weganinem, dopóki nie uświadomił sobie, że dieta wpędza go w chorobę. Odkrył, że zarówno jemu, jak i wielu innym ludziom bardziej służy jadłospis oparty na mięsie.

Woda kokosowa - tłusty uzdrowiciel

Woda kokosowa - tłusty uzdrowiciel

Woda kokosowa to znacznie więcej niż tylko modny napój gaszący pragnienie.

Raport specjalny

Wszystko o skórze

Wszystko o skórze