Smoothie na wiosnę

Pierwsze ciepłe dni, a my czujemy się przemęczeni? Dodające wigoru smoothie jest idealne na świeży początek wiosny.

Na wiosnę warto odświeżyć organizm energetyzującym smoothie pełnym witamin i minerałów. To mój ulubiony przepis na zdrowy, zielony napój - jabłko, mandarynka i ananas zapewniają pyszny, słodki smak, natomiast ogórek, pietruszka, mięta i limonka nadają pięknej barwy, dostarczając przy tym cennych składników odżywczych.

Radzę przy tym nie rezygnować z pietruszki, nawet jeśli się za nią nie przepada. Nie tylko dodaje ona orzeźwiającego smaku, ale też stanowi doskonałe źródło witamin K, C i A oraz kwasu foliowego i żelaza. Co więcej pietruszka zawiera składnik o nazwie apigenina, który wykazuje obiecujące działanie przeciwnowotworowe w badaniach przedklinicznych na myszach z przeszczepionymi guzami ludzkimi1.

Kolejnym kluczowym składnikiem tego smoothie jest mandarynka bogata w antyoksydacyjną witaminę C. Jak sugerują przeprowadzone w Japonii badania, spożywanie mandarynek (lub picie z nich soku) może ograniczyć ryzyko rozwoju raka wątroby oraz innych groźnych chorób, w tym miażdżycy (stwardnienia tętnic) czy insulinooporności (prowadzącej do cukrzycy)2. Cytrusy te uważane są w kulturze wschodniej za symbole dobrobytu i szczęścia.

Smoothie najlepiej wypić od razu po przyrządzeniu, ale można przechowywać je w lodówce, w szczelnym opakowaniu, jednak nie dłużej niż 48 godz.

Orzeźwiające zielone smoothie

Przepis na 2 szklanki

Składniki

1 cały ogórek (jeśli nie pochodzi z hodowli organicznej, obierz go ze skórki)

szczypta świeżej pietruszki

szczypta świeżej mięty

3 obrane mandarynki

2-3 cm obranego ananasa

Bibliografia

  1. Horm Cancer, 2012; 3: 160–71
  2. https://goo.gl/BIESZY

1 jabłko

1-2 cm świeżego korzenia imbiru

1/2 obranej limonki

1 łyżeczka nasion chia

1 szklanka czystej, przefiltrowanej wody

Wskazówki

1. Wszystkie składniki wyciśnij w wyciskarce.

2. Wypij od razu lub przechowuj w lodówce.

 

 

Markéta Bola jest dietetykiem naturalistką i kucharką potraw surowych. Oferuje posiłki kuchni witariańskiej, prowadzi też warsztaty i kursy. Jest współprowadzącą festiwali Tree of Life Wellbeing & Vitality Festivals w środkowej Anglii.

Zobacz też:

Zobacz także

Kuchnia witariańska na zielono: ogórek, pistacje i koper włoski

Kuchnia witariańska na zielono: ogórek, pistacje i koper włoski

Smoothie w połączeniu z orzechową przekąską to idealna propozycja na lato.

Czystek - właściwości lecznicze i zastosowanie

Czystek - właściwości lecznicze i zastosowanie

Czystek jest ziołem o licznych właściwościach leczniczych. Działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo oraz zwalcza stany zapalne w organizmie. Regularne picie herbaty z czystka przyczynia się do wzrostu odporności, zmniejszając podatność na infekcje.

Pyszna tęczowa sałatka

Pyszna tęczowa sałatka

Ta wyśmienita i oryginalna sałatka błyskawicznie zapewni Ci porcję zdrowia.

Rak z grilla

Rak z grilla

Kiedy tłuszcz wytapiający się z mięsa ścieka na rozgrzany węgiel, powstają kancerogenne substancje PAH i HCA. Im częściej i dłużej grillujemy w wysokiej temperaturze, tym bardziej zwiększa się ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego, pęcherza moczowego i piersi.

Lody bez mleka

Lody bez mleka

Z sezonowych owoców przyrządzimy bajeczne sałatki i sorbety.

Raport specjalny

Niebezpieczne kosmetyki

Niebezpieczne kosmetyki

Nowości

Serce w podróży

Serce w podróży

22 październik 2017