Smoothie na wiosnę

Pierwsze ciepłe dni, a my czujemy się przemęczeni? Dodające wigoru smoothie jest idealne na świeży początek wiosny.

Na wiosnę warto odświeżyć organizm energetyzującym smoothie pełnym witamin i minerałów. To mój ulubiony przepis na zdrowy, zielony napój - jabłko, mandarynka i ananas zapewniają pyszny, słodki smak, natomiast ogórek, pietruszka, mięta i limonka nadają pięknej barwy, dostarczając przy tym cennych składników odżywczych.

Radzę przy tym nie rezygnować z pietruszki, nawet jeśli się za nią nie przepada. Nie tylko dodaje ona orzeźwiającego smaku, ale też stanowi doskonałe źródło witamin K, C i A oraz kwasu foliowego i żelaza. Co więcej pietruszka zawiera składnik o nazwie apigenina, który wykazuje obiecujące działanie przeciwnowotworowe w badaniach przedklinicznych na myszach z przeszczepionymi guzami ludzkimi1.

Kolejnym kluczowym składnikiem tego smoothie jest mandarynka bogata w antyoksydacyjną witaminę C. Jak sugerują przeprowadzone w Japonii badania, spożywanie mandarynek (lub picie z nich soku) może ograniczyć ryzyko rozwoju raka wątroby oraz innych groźnych chorób, w tym miażdżycy (stwardnienia tętnic) czy insulinooporności (prowadzącej do cukrzycy)2. Cytrusy te uważane są w kulturze wschodniej za symbole dobrobytu i szczęścia.

Smoothie najlepiej wypić od razu po przyrządzeniu, ale można przechowywać je w lodówce, w szczelnym opakowaniu, jednak nie dłużej niż 48 godz.

Orzeźwiające zielone smoothie

Przepis na 2 szklanki

Składniki

1 cały ogórek (jeśli nie pochodzi z hodowli organicznej, obierz go ze skórki)

szczypta świeżej pietruszki

szczypta świeżej mięty

3 obrane mandarynki

2-3 cm obranego ananasa

Bibliografia

  1. Horm Cancer, 2012; 3: 160–71
  2. https://goo.gl/BIESZY

1 jabłko

1-2 cm świeżego korzenia imbiru

1/2 obranej limonki

1 łyżeczka nasion chia

1 szklanka czystej, przefiltrowanej wody

Wskazówki

1. Wszystkie składniki wyciśnij w wyciskarce.

2. Wypij od razu lub przechowuj w lodówce.

Polecamy

Zobacz także

Powrót mięsa czyli dlaczego pożegnałem weganizm

Powrót mięsa czyli dlaczego pożegnałem weganizm

Amerykański autor Kevin Gianni był zatwardziałym weganinem, dopóki nie uświadomił sobie, że dieta wpędza go w chorobę. Odkrył, że zarówno jemu, jak i wielu innym ludziom bardziej służy jadłospis oparty na mięsie.

Woda kokosowa - tłusty uzdrowiciel

Woda kokosowa - tłusty uzdrowiciel

Woda kokosowa to znacznie więcej niż tylko modny napój gaszący pragnienie.

Ciecierzyca w kuchni. Czas na hummus!

Ciecierzyca w kuchni. Czas na hummus!

Ciecierzyca może posłużyć jako baza wyjątkowo smacznej i pożywnej przekąski witariańskiej.

Rozbieramy rosół do rosołu

Rozbieramy rosół do rosołu

Według Louise Hay i Heather Dane nasze babcie najlepiej wiedziały, co dobre. Domowej roboty rosół na kościach to jedna z potraw o najsilniejszym działaniu przeciwstarzeniowym. Szczególnie leczniczy wpływ ma on na trawienie.

Zdrowa czekolada: 6 sekretów, jakie skrywa królowa wszystkich słodyczy

Zdrowa czekolada: 6 sekretów, jakie skrywa królowa wszystkich słodyczy

W ostatnich latach czekolada wyzbyła się statusu śmieciowego jedzenia i stopniowo zyskuje opinię zdrowej. Jak wykazują badania, regularne jej spożywanie - zwłaszcza gorzkiej - pobudza nie tylko kubki smakowe, ale również narządy wewnętrzne w całym ciele, przede wszystkim mięsień sercowy, a wystarczy już kilka kostek dziennie, by dostrzec zdrowotne korzyści.

Raport specjalny

Czas na detoks

Czas na detoks