Awokado i jagody goji - idealne połączenie

Potrawy z surowych produktów wcale nie muszą być nudne.

Czerwony i zielony to przeciwstawne kolory, ale przecież przeciwieństwa się przyciągają! Dlatego też zaliczane do tzw. superżywności awokado i jagody goji doskonale się komponują, tworząc połączenie idealne na wiosenne przyjęcia.

Awokado nie tylko jest wyjątkowo smaczne i sycące, ale też pełne korzystnych dla zdrowia składników odżywczych, takich jak potas, magnez, luteina, niacyna, kwas foliowy oraz witaminy A, E, C i K.

Chociaż awokado bogate jest w tłuszcze i kalorie, zdaniem naukowców spożywanie go pomaga w utrzymaniu wagi na prawidłowym poziomie. Jak wykazano w pewnym przeglądzie, osoby jedzące awokado mają zazwyczaj niższy wskaźnik masy ciała (BMI) i mniejszy obwód pasa niż ludzie unikający tego owocu. Występuje u nich również wyższy poziom "dobrego" cholesterolu frakcji HDL - najprawdopodobniej dlatego, że w awokado znajduje się mnóstwo dobroczynnych dla serca kwasów tłuszczowych1.

Jagody goji również stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, takich jak błonnik pokarmowy, witaminy A i C, ryboflawina, żelazo, potas, cynk, miedź czy selen. W połączeniu z awokado i pozostałymi składnikami tej wyjątkowo zdrowej przystawki owoce goji zapewnią nam istną bombę witaminową.

O Autorce

Marketa Bola

Markéta Bola jest specjalistką żywienia naturalnego i profesjonalną kucharką, zajmującą się tzw. "dietą surową" (inaczej raw food lub witariańską).

Prowadzi warsztaty, wykłady i wydarzenia kulinarne w oparciu o dietę witariańską, a także festiwal Tree of Life Wellbeing & Vitality w angielskim Midlands (www.treeoflifeevents.co.uk).

Łódeczki awokado wypełnione sałatką z jagód goji

Przepis na 4-8 porcji

4 awokado

5 dużych liści szpinaku

1 mały ogórek

2 łyżki stołowe arame (suszonych wodorostów)

2 łyżki stołowe suszonych jagód goji

Sos tahini:

5 łyżek stołowych tahini (z olejem)

2 łyżki stołowe soku z cytryny

1 łyżeczka kminku

1 łyżeczka wasabi (lub chrzanu) w proszku

1/3 łyżeczki soli himalajskiej

1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1/2 szklanki czystej wody

1. Jagody goji namocz w wodzie, aż nasiąkną i odzyskają sprężystość.

2. Arame namocz w czystej wodzie przez ok. 10 min, aż dwukrotnie zwiększy objętość.

3. Szpinak i nieobrany ogórek pokrój w cienkie paseczki.

4. Szpinak, ogórek i arame wymieszaj w szczelnym woreczku foliowym.

5. Skrop sałatkę oliwą i odrobiną soku z cytryny, przyprósz szczyptą soli.

6. Dojrzałe awokado obierz ze skórki, przetnij na pół i wyjmij pestki.

7. Wszystkie składniki sosu tahini dokładnie wymieszaj, po czym wypełnij nim połówki awokado.

8. Na wierzchu ułóż szpinak i ogórek z arame, a następnie udekoruj namoczonymi owocami goji.

9. Jeśli masz ochotę, dodaj na wierzch nieco sosu tahini.

Bibliografia

  1. Crit Rev Food Sci Nutr, 2013; 53: 738–50

Polecamy

Zobacz także

Smoothie na wiosnę

Smoothie na wiosnę

Pierwsze ciepłe dni, a my czujemy się przemęczeni? Dodające wigoru smoothie jest idealne na świeży początek wiosny.

Powrót mięsa czyli dlaczego pożegnałem weganizm

Powrót mięsa czyli dlaczego pożegnałem weganizm

Amerykański autor Kevin Gianni był zatwardziałym weganinem, dopóki nie uświadomił sobie, że dieta wpędza go w chorobę. Odkrył, że zarówno jemu, jak i wielu innym ludziom bardziej służy jadłospis oparty na mięsie.

Woda kokosowa - tłusty uzdrowiciel

Woda kokosowa - tłusty uzdrowiciel

Woda kokosowa to znacznie więcej niż tylko modny napój gaszący pragnienie.

Ciecierzyca w kuchni. Czas na hummus!

Ciecierzyca w kuchni. Czas na hummus!

Ciecierzyca może posłużyć jako baza wyjątkowo smacznej i pożywnej przekąski witariańskiej.

Rozbieramy rosół do rosołu

Rozbieramy rosół do rosołu

Według Louise Hay i Heather Dane nasze babcie najlepiej wiedziały, co dobre. Domowej roboty rosół na kościach to jedna z potraw o najsilniejszym działaniu przeciwstarzeniowym. Szczególnie leczniczy wpływ ma on na trawienie.

Raport specjalny

Choroba Parkinsona

Choroba Parkinsona