Wegańskie burgery

Też mogą być zdrowe, zwłaszcza w wersji witariańskiej.

Wszystkim miłośnikom burgerów polecam poniższy przepis, który przypadnie do gustu zarówno wegetarianom, jak i osobom ceniącym mięso. Moje warzywno-orzechowe burgery przyrządza się wyłącznie z pysznych, surowych składników o wielu korzystnych właściwościach, co odróżnia je od zwykłych, wysokoprzetworzonych kanapek.

Najważniejsze składniki to orzechy brazylijskie (bogate w selen, rewelacyjnie wpływający na cerę), migdały (doskonałe źródło wapnia), nasiona chia (pełne zbawiennych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3) oraz bataty (zawierające moc witaminy C).

Idealnym uzupełnieniem burgerów będzie słodko-kwaśny sos z jagód goji - lekki i równie prosty w przygotowaniu.

Zdrowe wegańskie burgery na 5 porcji

Orzechowa baza:

  • po 1/3 szklanki namoczonych w wodzie przez 4-8 godz. pestek słonecznika,  pestek dyni, szklanki orzechów brazylijskich, orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki suchego siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki migdałów, namoczonych w wodzie przez 8-12 godz.
  • 1 batat obrany ze skórki, 2 marchewki, 3 łodygi selera naciowego, 1/2 czerwonej cebuli, 2,5 cm świeżego pora, 5 pomidorów suszonych na słońcu, 1-1,5 cm świeżego korzenia imbiru, 1/2 małej cytryny bez skórki
  • po 1 łyżce stołowej łusek babki płesznik, suszonej czerwonej papryki, suszonej bazylii
  • 1/2 łyżki stołowej kminku
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
    Burgery warzywno-orzechowe

Posypka z nasionek:

  • po 2 łyżki stołowe suszonych nasion konopi indyjskich, suszonych nasion sezamu, suszonych nasion chia

Słodko-kwaśny sos z jagód goji:

  • po 2 łyżki stołowe suszonych lub namoczonych jagód goji, oleju sezamowego tłoczonego na zimno, oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno
  • 4 łyżki stołowe czystego syropu z surowej agawy
  • po 1 łyżeczce surowego octu jabłkowego, kminku w proszku
  • szczypta goździków w proszku, szczypta pieprzu cayenne
  • 4 pomidory suszone na słońcu, 1 szalotka
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  •  1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki orzechowej bazy do burgerów wymieszaj w robocie kuchennym z ostrzami w kształcie litery S do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Jeśli wolisz bardziej chrupiącą konsystencję, słonecznik i dynię dodaj na samym końcu i mieszaj delikatnie tylko przez chwilę.

2. Z masy o objętości ok. 1 szklanki uformuj w dłoniach burgera. Powinno jej wystarczyć na 5 porcji.

3. Aby przyrządzić posypkę z nasion, wymieszaj w misce konopie, sezam i nasiona chia. Do miski włóż po kolei każdego burgera i dokładnie obtocz w posypce. Może zajść potrzeba przyciśnięcia burgerów palcami albo widelcem.

4. Aby przyrządzić słodko-kwaśny sos z jagód goji, wszystkie składniki wymieszaj w mikserze wysokoobrotowym, aż zyskają gładką konsystencję. Przenieś do salaterki.

Na talerzu poukładaj w kole kilka liści sałaty rzymskiej, a na środku umieść garść kiełków lucerny. Gotowe burgery ułóż na wierzchu. Podawaj z salaterką słodko-kwaśnego sosu z jagód goji.

Markéta Bola jest specjalistką żywienia naturalnego i profesjonalną kucharką, zajmującą się tzw. "dietą surową" (inaczej raw food lub witariańską). Prowadzi warsztaty, wykłady i wydarzenia kulinarne w oparciu o dietę witariańską, a także festiwal Tree of Life Wellbeing & Vitality w angielskim Midlands (www. treeoflifeevents.co.uk).

Polecamy

Zobacz także

Zdrowe tłuszcze: masła i oleje, które warto jeść

Zdrowe tłuszcze: masła i oleje, które warto jeść

Brzmi jak herezja, prawda? Dalej będzie jeszcze gorzej! Czy to możliwe, że tłuszcze nasycone chronią serce, a roślinne szkodzą zdrowiu? Na czym smażyć, a co dodawać do sałatek? Czy wybrać olej rafinowany, czy raczej tłoczony na zimno? Z rzepaku czy z oliwek?

Awokado i jagody goji - idealne połączenie

Awokado i jagody goji - idealne połączenie

Potrawy z surowych produktów wcale nie muszą być nudne.

Smoothie na wiosnę

Smoothie na wiosnę

Pierwsze ciepłe dni, a my czujemy się przemęczeni? Dodające wigoru smoothie jest idealne na świeży początek wiosny.

Powrót mięsa czyli dlaczego pożegnałem weganizm

Powrót mięsa czyli dlaczego pożegnałem weganizm

Amerykański autor Kevin Gianni był zatwardziałym weganinem, dopóki nie uświadomił sobie, że dieta wpędza go w chorobę. Odkrył, że zarówno jemu, jak i wielu innym ludziom bardziej służy jadłospis oparty na mięsie.

Woda kokosowa - tłusty uzdrowiciel

Woda kokosowa - tłusty uzdrowiciel

Woda kokosowa to znacznie więcej niż tylko modny napój gaszący pragnienie.

Raport specjalny

Wszystko o skórze

Wszystko o skórze

Nowości

Czy bakterie zwalczą raka?

Czy bakterie zwalczą raka?

23 lipiec 2017