Lody bez mleka

Z sezonowych owoców przyrządzimy bajeczne sałatki i sorbety.

Urok świeżych, dojrzałych owoców polega w dużej mierze na tym, że można się nimi rozkoszować w dowolnym momencie, bez specjalnego przygotowania. Jednak stanowią one również fantastyczny składnik różnorodnych potraw. Przy odrobinie wysiłku możemy wzbogacić nimi proste przepisy i wyczarować bajecznie kolorowe, przepyszne dania w sam raz na ciepłe dni.

Oto moje 3 ulubione przepisy - jeden na ostro i 2 na słodko - wolne od pszenicy, mleka i wysokoprzetworzonego cukru. Przysmaki te nie tylko doskonale orzeźwiają, ale też wyjdą nam na zdrowie, gdyż znajduje się w nich wiele cennych przeciwutleniaczy, witamin i minerałów.

Lody bez mleka

Przepis na 750 ml

1 szklanka miąższu z młodego kokosa

1 łyżka stołowa oleju kokosowego

1/2 szklanki orzechów nerkowca, namoczonych 4-8 godz. w wodzie

1/8 plasterka świeżej cytryny bez skórki

2/3 szklanki czystej wody

1/3 szklanki herbatki malinowej lub wody kokosowej

30 daktyli namoczonych w wodzie (lub inny naturalny słodzik)

15 kropel esencji waniliowej lub 1 łyżeczka organicznego proszku waniliowego

40 wiśni, wydrylowanych i przepołowionych

1. Połowę wiśni odłóż na później, a wszystkie inne składniki wymieszaj w blenderze wysokoobrotowym, aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

2. Wmieszaj pozostawioną połowę wiśni i całość umieść w pojemniku do mrożenia.

3. Wsadź do zamrażalnika na 4-6 godz.

4. Nałóż do salaterki za pomocą łyżki do lodów i udekoruj świeżymi wiśniami.

Sorbet-niespodzianka

Markéta Bola

Markéta Bola jest dietetykiem naturalistką i kucharką potraw surowych. Oferuje posiłki kuchni witariańskiej, prowadzi też warsztaty i kursy.

Jest współprowadzącą festiwali Tree of Life Wellbeing & Vitality Festivals w środkowej Anglii (www.treeoflifeevents.co.uk).

Sorbet truskawkowy:

2 szklanki mrożonych truskawek

1 łyżka stołowa surowego miodu

1 łyżka stołowa proszku lucuma (opcjonalnie)

1 szklanka kostek lodu z czystej wody

1 mrożony banan w plasterkach (opcjonalnie) naturalny słodzik do wyboru (np. stewia, miód, syrop z jakonu)

Sorbet borówkowy:

2 szklanki mrożonych borówek

1 łyżeczka nasion chia

1 łyżka stołowa surowego miodu

1 szklanka kostek lodu z czystej wody

1 mrożony banan w plasterkach (opcjonalnie)

naturalny słodzik do wyboru (np. stewia, miód, syrop z jakonu)

1. Aby przyrządzić oba sorbety, wrzuć wszystkie składniki do miksera wysokoobrotowego, aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Zamiast tego możesz też najpierw z rozmrożonych składników przyrządzić smoothie, a następnie przelać je do odpowiedniego naczynia i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.

2. Do salaterki nałóż po gałce obu sorbetów i udekoruj szczyptą świeżej mięty oraz świeżymi owocami w całości.

Miętowa sałatka z jabłek i wiśni

2 porcje

2 małe, zielone jabłka pokrojone w plasterki

1/2 szklanki kalafiora posiekanego na małe kawałki

1/2 szklanki świeżego groszku

6-8 dużych liści sałaty karbowanej

3 garście kiełków słonecznika

1 garść posiekanych liści mięty

3 łyżki stołowe soku z cytryny

1/4 szklanki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno

12 wiśni, wydrylowanych i przepołowionych

1/3 szklanki startych orzechów laskowych

1. Jabłka z olejem i sokiem z cytryny zamarynuj w dużej misce.

2. Dodaj kalafior oraz groszek i dokładnie wszystko wymieszaj.

3. Dodaj sałatę, kiełki i miętę, a następnie jeszcze raz wymieszaj przed podaniem na 2 talerzach.

4. Oba talerze obsyp 2-3 łyżkami startych orzechów laskowych i udekoruj połówkami wiśni.

Polecamy

Zobacz także

Lody bez mleka

Lody bez mleka

Z sezonowych owoców przyrządzimy bajeczne sałatki i sorbety.

Zdrowe tłuszcze: masła i oleje, które warto jeść

Zdrowe tłuszcze: masła i oleje, które warto jeść

Brzmi jak herezja, prawda? Dalej będzie jeszcze gorzej! Czy to możliwe, że tłuszcze nasycone chronią serce, a roślinne szkodzą zdrowiu? Na czym smażyć, a co dodawać do sałatek? Czy wybrać olej rafinowany, czy raczej tłoczony na zimno? Z rzepaku czy z oliwek?

Wegańskie burgery

Wegańskie burgery

Też mogą być zdrowe, zwłaszcza w wersji witariańskiej.

Awokado i jagody goji - idealne połączenie

Awokado i jagody goji - idealne połączenie

Potrawy z surowych produktów wcale nie muszą być nudne.

Smoothie na wiosnę

Smoothie na wiosnę

Pierwsze ciepłe dni, a my czujemy się przemęczeni? Dodające wigoru smoothie jest idealne na świeży początek wiosny.

Raport specjalny

Niebezpieczne kosmetyki

Niebezpieczne kosmetyki