Czy wszystkie dodatki do żywności są szkodliwe?

Konserwanty, substancje barwiące i wzmacniacze smaku podtruwają nasz organizm i są obwiniane o powodowanie poważnych chorób. Działają jednak podstępnie, dlatego stosunkowo długo nie odczuwamy negatywnych skutków spożywania produktów wysokoprzetworzonych, w których są powszechnie obecne. Przejdźmy jednak do konkretów, ponieważ mogą  okazać się zaskakujące.

Chemicznych substancji z symbolem E jest na etykietach znacznie więcej niż naturalnych. I to one szkodzą nam najbardziej. Na przykład E338, czyli kwas fosforowy wykorzystywany do konserwowania powszechnie dostępnych napojów gazowanych, to agresywny związek, który nasila osteoporozę, powoduje zwapnienie żył, uszkadza nerki, podnosi ciśnienie tętnicze krwi i przyspiesza starzenie się organizmu. Wiadomo, że potrzeba kilku lat, aby te choroby się rozwinęły, ale badania jednoznacznie wykazują, że fosforany są poważnym zagrożeniem dla naszego zdrowia. Jednak najsłynniejsze światowe koncerny produkujące napoje gazowane wymigują się od odpowiedzialności. Zasłaniają się tym, że Unia Europejska dopuściła stosowanie kwasu fosforowego na terenie państw członkowskich.

Każdy z nas bez problemu wymieni kilka popularnych dodatków do żywności, jak chociażby benzoesan sodu, azotyn sodu, karagen czy askorbinian sodu. Tak często występują one na etykietach, że znamy je na pamięć. Jednak nie wgłębiamy się zbyt dokładnie w ich działanie. Nie zdajemy też sobie sprawy z tego, ile i jakich substancji dodawanych do żywności zjadamy w ciągu dnia. Nie znamy całej długiej listy E, a więc próby czytania etykiet w supermarkecie często kończą się po prostu machnięciem ręki i wrzuceniem produktu do koszyka. Tymczasem konserwanty znajdują się niemal we wszystkich produktach spożywczych, nawet przeznaczonych dla dzieci. Producenci odpierają ataki, tłumacząc się tym, że zawartość tego rodzaju substancji w dostarczanych przez nich na rynek artykułach nie przekracza obowiązujących norm. Tyle że konsumenci kupują wiele produktów pochodzących od różnych wytwórców, z których większość stosuje wszelkiego rodzaju niezdrowe dodatki.

Skutek? Łączna dawka wszystkich konserwantów, barwników i polepszaczy smaku zjadanych przez jednego człowieka w ciągu roku wynosi ponad 2 kg! Te szokujące dane powinny prowadzić do gruntownych zmian w naszej diecie. Żaden organizm nie jest odporny na oddziaływanie takiej ilości chemii.