W serach jest zbyt dużo soli!

Dodano: 5 luty 2015

Markowe sery zawierają zbyt duże stężenia soli, które znacznie przekraczają zalecane ilości. Produkty te mogą zatem przyczyniać się do występowania nadciśnienia tętniczego, raka żołądka oraz osteoporozy.

Naukowcy z Consensus Action on Salt & Health wskazują, że średnia zawartość soli w 612 rodzajach serów wynosi 1,78 g.

Prawdopodobnie odmiany pleśniowe są najgorsze pod tym względem, ponieważ w 100 g sera zawiera się około 2,71 g soli. Nawet zwykły cheddar nie jest niewinny, ponieważ na jego 100 g przypada aż 1,78 g soli.

Zgodnie z zaleceniami brytyjskiej agencji zdrowia dzienne nie powinniśmy zjeść więcej niż 6 gram soli. Na świecie dąży się jednak do obniżania spożycia soli do 5 g dziennie.

Choć panuje powszechne przekonanie o złym wpływie soli na ciśnienie krwi czy żołądek, to nie jest to teoria popierana przez wszystkich.

Naukowcy z Cochrane Database of Systematic Reviews udowodnili bowiem, że sól, którą zjemy, nie ma wpływu na ogólny stan zdrowia, nawet u osób z ciśnieniem tętniczym utrzymującym się od poziomu prawidłowego do wysokiego.  

Źródło: Simon Doggett, flickr.com, CC BY 2.0

Znajdź terapeutę i uzyskaj pomoc
Zgodnie ze swoimi potrzebami medycyny niekonwencjonalnej

Zobacz także

Przełom w terapii reumatoidalnego zapalenia stawów

Przełom w terapii reumatoidalnego zapalenia stawów

Stymulacja nerwu błędnego może całkowicie zrewolucjonizować leczenie RZS i innych chronicznych schorzeń zapalnych.

Od chorych zębów do raka wątroby

Od chorych zębów do raka wątroby

Osoby, które cierpią na choroby przyzębia (takie jak krwawienie z dziąseł lub ubytki w uzębieniu), są nawet o 75% bardziej zagrożone zachorowaniem na nowotwór wątrobowokomórkowy.

Kancerogenne patogeny w krowim mleku i mięsie?

Kancerogenne patogeny w krowim mleku i mięsie?

Od najmłodszych lat karmieni jesteśmy informacjami o zdrowotnych właściwościach mleka. Co drugi Polak spożywa mleko każdego dnia, a kolejne 40% kilka razy w tygodniu. 

Chodź na boso - uziemienie łagodzi ból

Chodź na boso - uziemienie łagodzi ból

Ludzkie ciało jest naturalnym przewodnikiem prądu, ponieważ zbudowane jest głównie z wody i minerałów.

Jedz surowe brokuły, to one zabijają raka

Jedz surowe brokuły, to one zabijają raka

Wszyscy wiemy, że brokuły należą do grupy "warzyw mocy", warto je jeść, zawierają cenne składniki i chronią przed rakiem.

Jajka nie podwyższają poziomu cholesterolu

Jajka nie podwyższają poziomu cholesterolu

Pomimo tego, że jajka są bogate w cholesterol, to nie przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi.

Szczególnie polecamy
Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Ten ważny pierwiastek uczestniczy w wielu funkcjach organizmu. Jaki suplement...

Raport specjalny

Bezpieczny dom

Bezpieczny dom

Wydanie tabletowe

Tablet O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą App Store