Nie chcesz mieć raka jelita grubego – odrzuć mięso, jedz ryby!

Pescowegetarianizm, czyli dieta bezmięsna, ale dopuszczająca spożywanie ryb, obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego – dowodzą najnowsze badania przeprowadzone na dużej grupie pacjentów.

Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Naukowcy przeprowadzili badania wśród 77 659 kobiet i mężczyzn - wyznawców Kościoła Adwentystów Dnia Siódmego, pochodzących z różnych terenów Stanów Zjednoczonych.

Zostali oni zakwalifikowani do testów, ponieważ większość z nich nie pije alkoholu, nie pali papierosów oraz stosuje dietę wegetariańską. Wszystkich pacjentów przebadano pod kątem reakcji organizmu na 200 różnych artykułów spożywczych.

Spożycie posiłków mięsnych w tej populacji było małe – około 60g dziennie.

Przez 7 lat, podczas których opisywano wyniki, badacze wykryli u pacjentów 490 przypadków zachorowań na raka jelita grubego.

Okazało się, że po przeanalizowaniu wielu zmiennych dotyczących nawyków zdrowotnych i zachowawczych, wegetarianie mieli o 21 procent mniejsze ryzyko zachorowania w porównaniu z osobami jedzącymi mięso, a wśród pescowegetarian, dopuszczających spożywanie ryb, ryzyko to było aż o 43 procent mniejsze. Badania zostały opublikowane w czasopiśmie medycznym JAMA Internal Medicine.

Tekst: Monika Piorun

Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny