Musisz się skoncentrować? Zjedz czekoladę!

Dodano: 7 wrzesień 2015

Gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao stymuluje fale mózgowe.

Naukowcy z Uniwersytetu Północnej Arizony obserwowali grupę ochotników podłączonych do elektroencelografu (EEG). Początkowo monitorowali fale mózgowe 122 uczestników w trakcie jedzenia kawałka gorzkiej czekolady, w której zawartość kakao wynosiła powyżej 60%. Następnie badanym podano pięć kawałków białej czekolady.

Odpowiednie obszary mózgu reagowały tylko wtedy, gdy biorący udział w eksperymencie spożywali wysokogatunkową gorzką czekoladę. Działo się tak ze względu na to, że zawarte w niej kakao ma właściwości stymulujące mózg.

W jednym z kolejnych badań do czekolady dodano amino-L-teaninę, czyli aminokwas występujący najczęściej w zielonej herbacie. Okazało się, że wśród osób, które jadły tak wzbogaconą czekoladę, obniżyło się ciśnienie krwi, a zwiększyło się odczuwane przez badanych poczucie spokoju.Wysokogatunkowa gorzka czekolada ma wpływ na stymulację fal mózgowych. (fot. allispossible.org.uk, flickr.com, CC BY 2.0)

Czekolada na szczęście

Australijscy naukowcy z kolei przekonują, że jedna lub dwie tabliczki gorzkiej czekolady tygodniowo skutecznie chronią przed udarem mózgu oraz powodują wzrost serotoniny (hormonu szczęścia) w orqanizmie.

Biorąc do ręki opakowanie czekolady warto uważnie sprawdzić, czy w jej składzie nie ma szkodliwego syropu glukozowo - fruktozowego, który ze względu na to, że jest tańszy niż cukier, dodawany jest do większości słodyczy.

Statystycznie najwięcej laureatów Nagrody Nobla pochodzi z krajów o najwyższych na świecie wskaźnikach konsumpcji czekolady. (fot. Thomas Fisher Rare Book Library, UofT, lflickr.com, CC BY 2.0) Dlaczego jest niebezpieczny? Odkładany w nadmiarze przez lata może przyczyniać się do cukrzycy, chorób układu krążenia oraz epidemii otyłości.

Nobel dzięki czekoladzie?

Chcesz dostać Nobla?  Wystarczy, że podczas przełomowych dla świata nauki odkryć będziesz jeść gorzką czekoladę częściej niż dwa razy w tygodniu... Proste?

Okazuje się, że większość naukowców, którzy otrzymali tę prestiżową nagrodę potwierdziło, że w momencie kluczowych badań spożywało zwiększoną dawkę gorzkiej czekolady.

Statystyki potwierdzają, że najwięcej laureatów nagrody Nobla pochodzi z krajów o najwyższej na świecie konsumpcji czekolady!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chocolate RealFlow test from Helen Maslova on Vimeo.

Tekst: Monika Piorun

Źródło: NeuroRegulation 2015; 2:3 3-28

Zobacz też:

Zobacz także

Na jesienną aurę koniecznie witamina C!

Na jesienną aurę koniecznie witamina C!

W ramach medycyny mitochondrialnej podkreśla się ogromne znaczenie witaminy C w procesach ochronnych komórek całego organizmu oraz procesach regeneracyjnych. Obniżony poziom tej substancji oznacza wyższą podatność na zachorowania, których przyczyną są obciążenia toksynami, wynikająca z tego znacznie zaburzona biochemia organizmu i w konsekwencji długotrwale obniżona odporność.

Unikanie słońca tak samo groźne jak palenie papierosów

Unikanie słońca tak samo groźne jak palenie papierosów

Osoby, które dużo przebywają na słońcu, żyją dłużej. Mimo że ryzyko raka skóry jest u nich wyższe, to nie grozi im śmierć w wyniku chorób układu krążenia - oraz wielu innych schorzeń.

Od pestycydów do dziecięcych nowotworów

Od pestycydów do dziecięcych nowotworów

Wystawienie na kontakt z insektycydami wiąże się ze wzrostem ryzyka niektórych odmian raka spotykanych u dzieci.

Nowa ręka na zamówienie

Nowa ręka na zamówienie

Nauka jest coraz bliżej odkrycia, w jaki sposób kierować komórkami macierzystymi, aby zmieniły się w konkretną tkankę, organ lub kończynę. Nowe badania stawiają w centrum uwagi prąd elektryczny. Czy jony zawierające ładunek elektryczny pozwolą nam już zawsze cieszyć się zdrowiem?

Spełnienie marzeń

Spełnienie marzeń

Badania kliniczne przeprowadzone w Australii potwierdziły skuteczność ziół w leczeniu niepłodności.

Dziecko zmienia Twój plan dnia... i Twój układ odpornościowy

Dziecko zmienia Twój plan dnia... i Twój układ odpornościowy

Każdy z nas posiada unikalny układ odpornościowy, składający się nie tylko z białych krwinek, ale też niepowtarzalnej bioty jelitowej. Okazuje się jednak, że może on zmienić się - pod wpływem dziecka.