Syrop glukozowo-fruktozowy może wywoływać choroby przewlekłe

Dodano: 26 lipiec 2016

Syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS) - substancja słodząca stosowana w wielu napojach owocowych i deserach - może być czynnikiem wywołującym choroby przewlekłe od alzheimera i ADHD, po cukrzycę i choroby serca.

Naukowcy z University of California w Los Angeles (USA) odkryli, że syrop glukozowo-fruktozowy wprowadza zmiany w zaledwie dwóch genach w mózgu, ale są to geny kluczowe, których modyfikacja doprowadza do reakcji łańcuchowej, obejmującej ponad 200 innych genów, odpowiedzialnych za kontrolę metabolizmu, komunikację międzykomórkową i powstawanie stanów zapalnych - a zmiany te mogą wywoływać przewlekłe problemy ze zdrowiem. Mutacje genetyczne mogą być nawet odpowiedzialne za choroby powiązane z mózgiem, takie jak depresja, parkinson czy zaburzenia afektywne dwubiegunowe.

Mutacja przebiega gwałtownie, prawdopodobnie już po sześciu tygodniach spożywania napojów dosładzanych syropem glukozowo-fruktozowym. Jednak na razie zmiany zostały zaobserwowane jedynie u szczurów.

Na szczęście badacze odkryli także antidotum na szkody wyrządzone przez syrop glukozowo-fruktozowy.

DHA (jeden z kwasów tłuszczowych wchodzący w skład grupy dobroczynnych kwasów omega-3) odwraca mutację i przywraca zdrowie komórkom mózgowym.

Bibliografia

  1. EbioMedicine, 2016; doi:10.1016/j.ebiom.2016.04.008

- DHA nie wpływa na 1-2 geny; prawdopodobnie przywraca do normy cały wzór genów, co jest niesamowite - uważa Xia Yang, prowesor nadzwyczajny wydziału integracji biologii i psychologii oraz członek zespołu badawczego.

DHA można znaleźć m. in. w mięsie łososia i innych ryb, rybim oleju, orzechach, siemieniu lnianym, owocach i warzywach. Amerykanie chętniej jednak sięgają po syrop glukozowo-fruktozowy - udowodniono, że przeciętny mieszkaniec Stanów Zjednoczonych spożywa ponad 12 kg substancji słodzących rocznie.

Syrop glukozowo-fruktozowy to płynny słodzik otrzymywany ze skrobi kukurydzianej i wykorzystywany przy produkcji napojów bezalkoholowych, syropów i deserów.

Zobacz także

Leki nasenne podnoszą ciśnienie

Leki nasenne podnoszą ciśnienie

Osoby leczące farmakologicznie bezsenność są bardziej narażone na wysokie ciśnienie - co oczywiście zmusi je do przyjmowania kolejnego leku.

Niebezpieczne e-hulajnogi

Niebezpieczne e-hulajnogi

Jazda na elektrycznej hulajnodze może kosztować zdrowie, a nawet życie.

Leki zawierają alergeny

Leki zawierają alergeny

Niemal każdy lek zawiera co najmniej 1 substancję powodującą działania niepożądane lub mogącą wywołać ostrą reakcję alergiczną.

Wierzysz w szczepionki? Unikaj fast foodów!

Wierzysz w szczepionki? Unikaj fast foodów!

Mimo kontrowersji wiążących się ze składem i efektywnością szczepionek, wiele osób decyduje się na wakcynację siebie i najbliższych. Okazuje się jednak, że to, co jemy, ma wpływ na ich działanie.

Zielona herbata i pomidory kontra alzheimer

Zielona herbata i pomidory kontra alzheimer

Składniki wyodrębnione z zielonej herbaty, pomidorów i marchwi skutecznie zwalczają objawy choroby Alzheimera. Niestety, póki co tylko u myszy.

Siedzący tryb życia szkodliwy jak papierosy

Siedzący tryb życia szkodliwy jak papierosy

50 tys. - tyle osób umiera co roku przedwcześnie z powodu siedzącego trybu życia tylko na terenie Wielkiej Brytanii.

Narzędzia
Ikona wagi
Sprawdź swoje BMI
Nasz kalkulator pozwoli oszacować czy masa ciała jest prawidłowa
Szczególnie polecamy
Poznaj moc spiruliny

Poznaj moc spiruliny

Mikroalga z odległych Hawajów wspiera odtruwanie wątroby, przeciwdziała...

Raport specjalny

Schudnij na lato!

Schudnij na lato!

Wydanie tabletowe

Tablet O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą App Store