Syrop glukozowo-fruktozowy może wywoływać choroby przewlekłe

Dodano: 26 lipiec 2016

Syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS) - substancja słodząca stosowana w wielu napojach owocowych i deserach - może być czynnikiem wywołującym choroby przewlekłe od alzheimera i ADHD, po cukrzycę i choroby serca.

Naukowcy z University of California w Los Angeles (USA) odkryli, że syrop glukozowo-fruktozowy wprowadza zmiany w zaledwie dwóch genach w mózgu, ale są to geny kluczowe, których modyfikacja doprowadza do reakcji łańcuchowej, obejmującej ponad 200 innych genów, odpowiedzialnych za kontrolę metabolizmu, komunikację międzykomórkową i powstawanie stanów zapalnych - a zmiany te mogą wywoływać przewlekłe problemy ze zdrowiem. Mutacje genetyczne mogą być nawet odpowiedzialne za choroby powiązane z mózgiem, takie jak depresja, parkinson czy zaburzenia afektywne dwubiegunowe.

Mutacja przebiega gwałtownie, prawdopodobnie już po sześciu tygodniach spożywania napojów dosładzanych syropem glukozowo-fruktozowym. Jednak na razie zmiany zostały zaobserwowane jedynie u szczurów.

Na szczęście badacze odkryli także antidotum na szkody wyrządzone przez syrop glukozowo-fruktozowy.

DHA (jeden z kwasów tłuszczowych wchodzący w skład grupy dobroczynnych kwasów omega-3) odwraca mutację i przywraca zdrowie komórkom mózgowym.

Bibliografia

  1. EbioMedicine, 2016; doi:10.1016/j.ebiom.2016.04.008

- DHA nie wpływa na 1-2 geny; prawdopodobnie przywraca do normy cały wzór genów, co jest niesamowite - uważa Xia Yang, prowesor nadzwyczajny wydziału integracji biologii i psychologii oraz członek zespołu badawczego.

DHA można znaleźć m. in. w mięsie łososia i innych ryb, rybim oleju, orzechach, siemieniu lnianym, owocach i warzywach. Amerykanie chętniej jednak sięgają po syrop glukozowo-fruktozowy - udowodniono, że przeciętny mieszkaniec Stanów Zjednoczonych spożywa ponad 12 kg substancji słodzących rocznie.

Syrop glukozowo-fruktozowy to płynny słodzik otrzymywany ze skrobi kukurydzianej i wykorzystywany przy produkcji napojów bezalkoholowych, syropów i deserów.

Zobacz też:

Zobacz także

Cukier i rak

Cukier i rak

Najświeższe badania wykazują, że drastyczne ograniczenie węglowodanów w diecie może skutecznie odwrócić zmiany nowotworowe.

Na jesienną aurę koniecznie witamina C!

Na jesienną aurę koniecznie witamina C!

W ramach medycyny mitochondrialnej podkreśla się ogromne znaczenie witaminy C w procesach ochronnych komórek całego organizmu oraz procesach regeneracyjnych. Obniżony poziom tej substancji oznacza wyższą podatność na zachorowania, których przyczyną są obciążenia toksynami, wynikająca z tego znacznie zaburzona biochemia organizmu i w konsekwencji długotrwale obniżona odporność.

Unikanie słońca tak samo groźne jak palenie papierosów

Unikanie słońca tak samo groźne jak palenie papierosów

Osoby, które dużo przebywają na słońcu, żyją dłużej. Mimo że ryzyko raka skóry jest u nich wyższe, to nie grozi im śmierć w wyniku chorób układu krążenia - oraz wielu innych schorzeń.

Od pestycydów do dziecięcych nowotworów

Od pestycydów do dziecięcych nowotworów

Wystawienie na kontakt z insektycydami wiąże się ze wzrostem ryzyka niektórych odmian raka spotykanych u dzieci.

Nowa ręka na zamówienie

Nowa ręka na zamówienie

Nauka jest coraz bliżej odkrycia, w jaki sposób kierować komórkami macierzystymi, aby zmieniły się w konkretną tkankę, organ lub kończynę. Nowe badania stawiają w centrum uwagi prąd elektryczny. Czy jony zawierające ładunek elektryczny pozwolą nam już zawsze cieszyć się zdrowiem?

Spełnienie marzeń

Spełnienie marzeń

Badania kliniczne przeprowadzone w Australii potwierdziły skuteczność ziół w leczeniu niepłodności.