Ser na serce!

Dodano: 17 luty 2017

Kwestia konieczności ograniczenia spożycia sodu przez osoby z nadciśnieniem tętniczym ostatnio budzi wiele wątpliwości. Na szczęście istnieje inny sposób zadbania o zdrowie serca: wystarczy wzbogacić dietę o nabiał, który reguluje poziom sodu we krwi.

Zdaniem ekspertów z Penn State University mimo że sery są słone, to ich obecność w diecie pozytywnie wpływa na poziom sodu w organizmie. Według Lacy Alexander, która współuczestniczyła w badaniu, to może tłumaczyć, dlaczego osoby spożywające dużo nabiału mają niższe ciśnienie krwi.

Swoje wnioski badacze oparli na obserwacji zmian dotyczących stanu zdrowia ochotników, którzy w swoją dietę włączyli nabiał, ser z soi lub precle. Mimo tego, że wszystkie te produkty zawierają takie samo stężenie sodu, tylko nabiał wywarł pozytywny wpływ na układ krążenia uczestników badania.

Naukowcy uważają, że białka i składniki odżywcze obecne w serach mogą chronić naczynia krwionośne przed niektórymi negatywnymi skutkami zbyt wysokiego stężenia sodu w organizmie.

Źródło: Br J Nutr, 2016; 116: 658-65

Zobacz też:

Zobacz także

Choroba Fabry'ego. Ping-pong z Ministerstwem Zdrowia

Choroba Fabry'ego. Ping-pong z Ministerstwem Zdrowia

Osoby z chorobą Fabry'ego znajdują się w grupie szczęśliwców: jako nieliczne spośród cierpiących na choroby rzadkie mogą uzyskać skuteczną pomoc. Lekarstwo pozwalające im w pełni cieszyć się życiem jest refundowane w kilkudziesięciu europejskich krajach. Ale nie w Polsce.

Graj w zielone - zmniejszysz ryzyko demencji

Graj w zielone - zmniejszysz ryzyko demencji

Dieta bogata w zielone warzywa liściaste, jajka i awokado oraz picie zielonej herbaty zwiększają prawdopodobieństwo zachowania jasnego umysłu aż do późnej starości.

Zespół przewlekłego zmęczenia (CFS) w kontekście mitochondriopatii

Zespół przewlekłego zmęczenia (CFS) w kontekście mitochondriopatii

CFS (chronic fatigue syndrome) to bardzo ciężka choroba, u podłoża której leży zaburzenie w funkcjonowaniu mitochondriów. Prawidłowa diagnoza tej choroby nie jest prosta ze względu na obecność wielu zaburzeń biochemicznych i szeregu różnorodnych objawów. Charakteryzuje ją niejednolity przebieg, ale z pewnością można stwierdzić jednoznaczną przyczynę - obniżony poziom energii komórkowej wynikający z zaburzonej pracy mitochondriów1.

Mózg lubi, kiedy spokojnie przeżuwamy każdy kęs

Mózg lubi, kiedy spokojnie przeżuwamy każdy kęs

Od dzieciństwa słyszymy, aby uważnie przeżuwać jedzenie - unikniemy w ten sposób zakrztuszenia. Okazuje się, że i nasz mózg korzysta, kiedy stosujemy się do tej rady.

Problemy ze snem? Znajdź powód, aby wstawać

Problemy ze snem? Znajdź powód, aby wstawać

Nowe badania sugerują, że osoby, które mają problemy ze snem, powinny znaleźć życiowy cel ułatwiający im poranne wstawanie.

Już 1 e-papieros przyczynia się do choroby serca

Już 1 e-papieros przyczynia się do choroby serca

Kolejny dowód na to, że elektroniczne papierosy wcale nie są "zdrowszą alternatywą" dla tradycyjnych papierosów tytoniowych.