Popularny słodzik to sprzymierzeniec bakterii

Dodano: 18 styczeń 2018

Trehaloza występująca w wielu produktach spożywczych i w kosmetykach to ulubiona pożywka antybiotykoopornych bakterii.

Dwa szczepy niebezpiecznych bakterii Clostridium difficile znów znalazły się w centrum uwagi naukowców. Te mikroorganizmy wywołują rzekomobłoniaste zapalenie jelit - niezwykle groźne zatrucie pokarmowe, które może zakończyć się nawet śmiercią. W samych Stanach Zjednoczonych w 2011 r. z powodu zakażenia C. difficile zachorowało prawie 500 tys. osób, z których około 29 tys. zmarło w ciągu 30 dni od diagnozy.

Wiele wskazuje na to, że ulubionym pokarmem tych bakterii jest trehaloza - popularny słodzik stosowany w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Trehaloza jest też używana do konserwacji organów przed przeszczepem. Jej smakowi nie mogą oprzeć się 2 antybiotykooporne szczepy C. difficile RT027 i RT078. Co ciekawe, pozostałe szczepy nie są trehalozą specjalnie zainteresowane.

Naukowcy z  Baylor College of Medicine w Teksasie (Stany Zjednoczone) postanowili sprawdzić swoją teorię w eksperymencie na myszach. Gryzonie zarażono bakteriami z aktywnym genem metabolizmu trehalozy lub bakteriami pozbawionymi tego genu. Zwierzęta, w których organizmie zagnieździły się drobnoustroje zdolne rozkładać słodzik, częściej umierały z powodu zakażenia.

Eksperyment znalazł potwierdzenie we wstępnym badaniu na ochotnikach. Od 3 osób odżywiających się standardową zachodnią dietą (uczestnicy spożywali produkty zawierające trehalozę) pobrano płyny z jelita cienkiego i wyhodowano na nich kolonie bakterii C. difficile. Konieczne jednak będą dalsze badania.

 

Źródło: http://www.latimes.com/science/sciencenow/la-sci-sn-sugar-c-diff-20180103-story.html

Znajdź terapeutę i uzyskaj pomoc
Zgodnie ze swoimi potrzebami medycyny niekonwencjonalnej

Zobacz także

Opryszczka i alzheimer

Opryszczka i alzheimer

Kolejne badanie wskazuje na możliwą korelację między wirusem opryszczki wargowej a demencją.

Nadmiar kawy wzmaga migrenę

Nadmiar kawy wzmaga migrenę

Jedna z częstszych i najbardziej dokuczliwych dolegliwości bólowych wciąż oznacza dla naukowców więcej pytań niż odpowiedzi.

Witamina D chroni przed cukrzycą

Witamina D chroni przed cukrzycą

Naukowcy odkryli kolejne cenne właściwości słonecznej witaminy.

Jak długo możemy żyć?

Jak długo możemy żyć?

Naukowcy zaczęli zadawać sobie pytanie, czy istnieje nieprzekraczalna granica wieku.

Witamina A chroni przed rakiem skóry

Witamina A chroni przed rakiem skóry

Ludzie, którzy jedzą dużo owoców i warzyw lub przyjmują suplementy z witaminą A, mają mniejsze ryzyko rozwoju raka płaskonabłonkowego – drugiej najczęstszej postaci nowotworu skóry.

Czy zapalenie stawów jest wywoływane przez bakterie jelitowe?

Czy zapalenie stawów jest wywoływane przez bakterie jelitowe?

Czy istnieje związek między zaburzeniem mikrobioty jelitowej a zapaleniem stawów? Naukowcy zauważyli, że bakterie z jelit mogą zainfekować protezę kolanową i biodrową, ale nie są pewni, czy atakują one również zdrowe stawy i wywołują w nich zmiany zapalne.

Szczególnie polecamy
Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Ten ważny pierwiastek uczestniczy w wielu funkcjach organizmu. Jaki suplement...

Raport specjalny

Bezpieczny dom

Bezpieczny dom

Wydanie tabletowe

Tablet O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą App Store