Drugie oblicze skrobi

Artykuł pochodzi z magazynu

Holistic Health listopad - grudzień 2018

Kup ten numer
Dodano: 1 grudzień 2018

Naukowcy ostrzegają: jeśli w twojej diecie są obecne produkty light i pokarmy zagęszczane skrobią, w krótkim czasie odczujesz zgubne skutki przecukrzenia organizmu.

Skrobia jest węglowodanem roślinnym występującym w produktach zbożowych, warzywach i owocach. Jeśli zostaje poddana obróbce termicznej, po spożyciu ulega w organizmie rozkładowi do glukozy, będącej źródłem energii. W postaci surowej jest wykorzystywana jako włókno pokarmowe przez biotę jelitową. Ale skrobię stosuje się również w przemyśle spożywczym jako naturalny dodatek do żywności, tylko pozornie bezpieczny dla zdrowia. Pełni ona funkcję zagęstnika, stabilizatora i wypełniacza w jogurtach, serkach, śmietanach, dżemach, pasztetach, konserwach mięsnych, wędlinach, sosach i gotowych daniach. Jej szkodliwość wynika z ilości, w jakiej ją spożywamy - nadmiar węglowodanów w diecie zagraża zdrowiu1.

Skrobia: pułapka w wersji light

Produkty o mniejszej zawartości tłuszczu oznaczane jako light mają z założenia wspomagać odchudzanie i zapewniać zdrowie. Tymczasem nie tyjemy od nadmiaru tłuszczu w diecie, tylko od spożywania w zbyt dużych ilościach glukozy, która jako łatwiejsza do przetworzenia w energię jest metabolizowana w pierwszej kolejności. W produktach light to właśnie skrobia modyfikowana zastępuje tłuszcz, zmieniając je w bombę cukrową2. Nadprogramowa ilość glukozy zostaje w organizmie przetworzona w kwasy tłuszczowe, magazynowane w tkance tłuszczowej podskórnej. Nic więc dziwnego, że wybierając produkty light czy takie artykuły spożywcze, jak jogurty, sery, dżemy owocowe i musli, tyjemy. Zmęczenie, zaburzenia widzenia, trudności z koncentracją i wzmożone pragnienie to pierwsze objawy nadmiaru węglowodanów w diecie. Stąd już bardzo blisko do zaburzeń metabolicznych oraz cukrzycy.

Rozpoznaj skrobię

Na każdym produkcie powinna znajdować się etykieta z informacją o wszystkich składnikach i dodatkach. Jeśli jej nie ma, możemy przeprowadzić prostą próbę jodową wykorzystywaną w browarnictwie. Do próbki jedzenia dodajemy kilka kropli jodyny. Jeśli pokarm zabarwi się na granatowo - jest w nim skrobia. Jod wchodzi bowiem w reakcję barwną z D-glukozą, będącą składnikiem amylozy, wielocukru, który stanowi nawet 35% składu skrobi3.

Zobacz także

Układ odpornościowy i próchnica

Układ odpornościowy i próchnica

Badacze z Uniwersytetu w Toronto odkryli, że ubytki w zębach mogą być wynikiem zbytniej aktywności komórek układu odpornościowego.

Mikrobiom decyduje o depresji?

Mikrobiom decyduje o depresji?

Osoby, których biota jest uboga w 2 gatunki bakterii, są bardziej narażone na depresję.

Lek na potencję uszkadza oczy

Lek na potencję uszkadza oczy

Popularna niebieska tabletka może zniszczyć siatkówkę oka i wpłynąć na to, jak odbierasz kolory.

Zbyt mało witaminy D? Sięgnij po magnez

Zbyt mało witaminy D? Sięgnij po magnez

Specjaliści odkryli, że magnez odgrywa kluczową rolę w regulowaniu poziomu witaminy D w organizmie.

Jedzenie, które chroni przed utratą pamięci

Jedzenie, które chroni przed utratą pamięci

Dieta bogata w warzywa i owoce to najlepszy sposób na ochronę pamięci i funkcji poznawczych.

Nowe placówki lecznicze dla pacjentów z chorobą Pompego

Nowe placówki lecznicze dla pacjentów z chorobą Pompego

Gdy zwykłe podnoszenie ręki sprawia ból, a wejście po schodach zabiera oddech, warto wykonać testy krwi. W porę wykryta choroba Pompego poddaje się leczeniu.

Raport specjalny

Prawa pacjenta

Prawa pacjenta

Wydanie tabletowe

Tablet O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą App Store