Mózg, sen i przekąski

Dodano: 16 styczeń 2019

Najnowsze badania pokazują, że długość snu wpływa na to, co chcemy zjeść.

Niedostatek snu zwiększa prawdopodobieństwo sięgnięcia po przekąski - do takich wniosków doszli naukowcy po przeprowadzeniu badania z udziałem 32 ochotników. Ich zadaniem było zjeść kolację składającą się z cielęciny z makaronem, jabłka i jogurtu. Następnie eksperci kazali części ochotników wrócić do domu i położyć się spać, pozostałym zaś nakazali pozostanie w laboratorium i podejmowanie różnych aktywności, które uniemożliwiały im zaśnięcie.

Następnego dnia wszyscy ochotnicy mieli poddać się badaniu rezonansem magnetycznym oraz jednocześnie oglądać obrazki przedstawiające m.in. produkty spożywcze i decydować, czy zapłaciliby za nie sugerowaną przez naukowców cenę. Pobrano też od nich próbki krwi i zmierzono poziom glukozy oraz hormonów powiązanych ze stresem i apetytem.

Okazało się, że poziom hormonów i glukoza były w normie u obu grup. Natomiast osoby, które nie spały całą noc, były gotowe wydać więcej pieniędzy na przekąski niż osoby wyspane. Odnotowano też większą aktywność tych obszarów mózgu, które odpowiadają za uczucie nagrody powiązane z jedzeniem i za kontrolę łaknienia.

To badanie sugeruje, że za nasze wybory żywieniowe może odpowiadać to, czy jesteśmy wyspani. Warto więc zadbać o odpowiednią jakość i ilość snu, by móc świadomie podejmować decyzje co do spożywanych posiłków.

Źródło: https://www.biorxiv.org/content/early/2018/01/10/245845

Znajdź terapeutę i uzyskaj pomoc
Zgodnie ze swoimi potrzebami medycyny niekonwencjonalnej

Zobacz także

Przełom w terapii reumatoidalnego zapalenia stawów

Przełom w terapii reumatoidalnego zapalenia stawów

Stymulacja nerwu błędnego może całkowicie zrewolucjonizować leczenie RZS i innych chronicznych schorzeń zapalnych.

Od chorych zębów do raka wątroby

Od chorych zębów do raka wątroby

Osoby, które cierpią na choroby przyzębia (takie jak krwawienie z dziąseł lub ubytki w uzębieniu), są nawet o 75% bardziej zagrożone zachorowaniem na nowotwór wątrobowokomórkowy.

Kancerogenne patogeny w krowim mleku i mięsie?

Kancerogenne patogeny w krowim mleku i mięsie?

Od najmłodszych lat karmieni jesteśmy informacjami o zdrowotnych właściwościach mleka. Co drugi Polak spożywa mleko każdego dnia, a kolejne 40% kilka razy w tygodniu. 

Chodź na boso - uziemienie łagodzi ból

Chodź na boso - uziemienie łagodzi ból

Ludzkie ciało jest naturalnym przewodnikiem prądu, ponieważ zbudowane jest głównie z wody i minerałów.

Facebook. Regulamin Konkursu

Facebook. Regulamin Konkursu

Niniejszy regulamin konkursowy (zwany dalej Regulaminem) określa warunki, na jakich odbywa się konkurs na fanpage'u "O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą".

Jedz surowe brokuły, to one zabijają raka

Jedz surowe brokuły, to one zabijają raka

Wszyscy wiemy, że brokuły należą do grupy "warzyw mocy", warto je jeść, zawierają cenne składniki i chronią przed rakiem.

Szczególnie polecamy
Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Ten ważny pierwiastek uczestniczy w wielu funkcjach organizmu. Jaki suplement...

Raport specjalny

Bezpieczny dom

Bezpieczny dom

Wydanie tabletowe

Tablet O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą App Store