Okrzyki podczas backhandu mogą zwiększyć siłę uderzenia o 10%

Dodano: 23 kwiecień 2019

Jęki i piski mogą denerwować i rozpraszać przeciwnika, a w efekcie doprowadzić do zwycięstwa.

Okrzyki w sportach i wszelkich aktywnościach wymagających krótkotrwałego wysiłku są znane od zarania dziejów. Tenisistka Maria Sharapova słynie z głośnych okrzyków podczas rozegrań. Niektórzy zawodnicy twierdzą, że jest to zabieg celowy, wywierający presję psychiczną na przeciwniku.

Z kolei Martina Navratilova ocenia to jako formę zmylenia przeciwnika, oczekującego silnego uderzenia, gdy w rzeczywistości zagranie wcale nie jest silne.

Fenomen okrzyków zainteresował Scotta Sinnetta, profesora psychologii na Uniwersytecie Hawajskim w Manoa, który przyjrzał się temu bliżej. Eksperyment Scotta obejmował 20 zawodników mieszanych sztuk walki MMA, zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Mieli za zadanie kopać w specjalny worek, który w środku zawierał urządzenie do mierzenia siły. Uczestnicy wykonywali serię kopnięć z towarzyszącym okrzykiem oraz serię kopnięć w całkowitym milczeniu. Następna część badania obejmowała grupę 22 studentów psychologii, którzy mieli za zadanie obejrzeć obie serie nagrań w przyspieszonym tempie i ocenić czy kopnięcie było wysokie czy niskie. Wyniki badań okazały się bardzo interesujące - siła kopnięcia z okrzykiem była o około 10% wyższa od kopnięcia w ciszy. Odgłosy wydawane przez zawodników były jednak mało przyjemne dla obserwatorów. Podczas oglądania serii nagrań z okrzykami, reakcje widzów były wolniejsze i obarczone większym błędem.

Podobne obserwacje uzyskano z innego badania, którego wyniki potwierdziły, że krzyczący tenisiści generowali większą siłę uderzenia, jednak osoby obserwujące mecz były bardziej zdezorientowane i miały problem w ocenie czy piłka leciała ku lewej czy prawej stronie boiska.

 

Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5823375

Znajdź terapeutę i uzyskaj pomoc
Zgodnie ze swoimi potrzebami medycyny niekonwencjonalnej

Zobacz także

Żyto ma najzdrowszy gluten

Żyto ma najzdrowszy gluten

Jeśli tolerujesz gluten, żyto jest jednym z najzdrowszych jego źródeł, szczególnie wykorzystywany w celu utrzymania "dobrych" bakterii jelitowych.

Przełom w terapii reumatoidalnego zapalenia stawów

Przełom w terapii reumatoidalnego zapalenia stawów

Stymulacja nerwu błędnego może całkowicie zrewolucjonizować leczenie RZS i innych chronicznych schorzeń zapalnych.

Od chorych zębów do raka wątroby

Od chorych zębów do raka wątroby

Osoby, które cierpią na choroby przyzębia (takie jak krwawienie z dziąseł lub ubytki w uzębieniu), są nawet o 75% bardziej zagrożone zachorowaniem na nowotwór wątrobowokomórkowy.

Kancerogenne patogeny w krowim mleku i mięsie?

Kancerogenne patogeny w krowim mleku i mięsie?

Od najmłodszych lat karmieni jesteśmy informacjami o zdrowotnych właściwościach mleka. Co drugi Polak spożywa mleko każdego dnia, a kolejne 40% kilka razy w tygodniu. 

Chodź na boso - uziemienie łagodzi ból

Chodź na boso - uziemienie łagodzi ból

Ludzkie ciało jest naturalnym przewodnikiem prądu, ponieważ zbudowane jest głównie z wody i minerałów.

Jedz surowe brokuły, to one zabijają raka

Jedz surowe brokuły, to one zabijają raka

Wszyscy wiemy, że brokuły należą do grupy "warzyw mocy", warto je jeść, zawierają cenne składniki i chronią przed rakiem.

Szczególnie polecamy
Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Ten ważny pierwiastek uczestniczy w wielu funkcjach organizmu. Jaki suplement...

Raport specjalny

Bezpieczny dom

Bezpieczny dom

Wydanie tabletowe

Tablet O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą App Store