Frytki osłabiają działanie szczepionek

Dodano: 14 sierpień 2019

Badacze odkryli, że na i tak wątpliwą skuteczność szczepionek przeciwko grypie dodatkowo negatywnie może wpływać nasza dieta.

Okazuje się, że wysokoprzetworzone posiłki skutecznie hamują aktywność szczepionek. Konkretnie chodzi o pewien składnik wykryty w żywności typu fast food: TBHQ, czyli tert-butylohydrochinon. To konserwant oznaczany symbolem E319, o którym już wcześniej było wiadomo, że wpływa negatywnie na zdrowie (może prowadzić m.in. do zaburzeń pracy tarczycy, alergii pokarmowych i obniżenia odporności).

Teraz udowodniono, że tBHQ utrudnia układowi immunologicznemu walkę z materiałem biologicznym zawartym w szczepionce. Mechanizm jego działania jest związany z limfocytami T: opóźnia proces ich uwalniania i skraca okres aktywności. Co więcej, sprawia, że białe krwinki "zapominają", jak walczyć z wirusami. Tert-butylohydrochinon można znaleźć we frytkach, krakersach i daniach mrożonych.

Źródło: Experimental Biology 2019 annual meeting, April 7, 2019

Znajdź terapeutę i uzyskaj pomoc
Zgodnie ze swoimi potrzebami medycyny niekonwencjonalnej

Zobacz także

Czerwone wino zmniejsza lęk i depresję

Czerwone wino zmniejsza lęk i depresję

Znany jest powód, dla którego wiele osób lubi odpoczywać przy lampce czerwonego wina po stresującym dniu. Dzieje się tak za sprawą resweratrolu, głównego związku występującego w winie.

Żyto ma najzdrowszy gluten

Żyto ma najzdrowszy gluten

Jeśli tolerujesz gluten, żyto jest jednym z najzdrowszych jego źródeł, szczególnie wykorzystywany w celu utrzymania "dobrych" bakterii jelitowych.

Przełom w terapii reumatoidalnego zapalenia stawów

Przełom w terapii reumatoidalnego zapalenia stawów

Stymulacja nerwu błędnego może całkowicie zrewolucjonizować leczenie RZS i innych chronicznych schorzeń zapalnych.

Od chorych zębów do raka wątroby

Od chorych zębów do raka wątroby

Osoby, które cierpią na choroby przyzębia (takie jak krwawienie z dziąseł lub ubytki w uzębieniu), są nawet o 75% bardziej zagrożone zachorowaniem na nowotwór wątrobowokomórkowy.

Kancerogenne patogeny w krowim mleku i mięsie?

Kancerogenne patogeny w krowim mleku i mięsie?

Od najmłodszych lat karmieni jesteśmy informacjami o zdrowotnych właściwościach mleka. Co drugi Polak spożywa mleko każdego dnia, a kolejne 40% kilka razy w tygodniu. 

Chodź na boso - uziemienie łagodzi ból

Chodź na boso - uziemienie łagodzi ból

Ludzkie ciało jest naturalnym przewodnikiem prądu, ponieważ zbudowane jest głównie z wody i minerałów.

Szczególnie polecamy
Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Ten ważny pierwiastek uczestniczy w wielu funkcjach organizmu. Jaki suplement...

Raport specjalny

Bezpieczny dom

Bezpieczny dom

Wydanie tabletowe

Tablet O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą App Store