Maliny na śniadanie uchronią Cię przed cukrzycą

Dodano: 27 sierpień 2019

Dodaj maliny do śniadania, jeśli chcesz zapobiec, a nawet odwrócić cukrzycę typu 2.

Spożywanie 125g malin (mniej niż jedna filiżanka) każdego ranka może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy, nawet u osób już zagrożonych - z nadwagą lub otyłością i już wykazujących oznaki oporności na insulinę. Owoce jagodowe (w tym maliny) mogą obniżyć poziom cukru we krwi u diabetyków po zjedzeniu posiłku.

Maliny są bogate w polifenole, przeciwutleniacze, które chronią także przed nowotworami, chorobami serca i ogólnym stanem zapalnym. W dwóch nowych badaniach analizowano wpływ owoców na przebieg cukrzycy.

1) W pierwszym badaniu uczestniczyły 32 osoby, które miały stan przedcukrzycowy. W ciągu trzech kolejnych dni każdy z badanych zjadał wysokowęglowodanowe śniadanie, które zwykle powoduje, że organizm uwalnia więcej insuliny, do tego zjadali razem lub osobno 125 lub 250 gramów czerwonych malin. Naukowcy z Illinois Institute of Technology stwierdzili, że obie ilości malin znacznie zmniejszyły poziom insuliny.

2) W oddzielnym badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Oklahoma State University przetestowano wpływ malin na osobach, które już miały cukrzycę. Ich poziom glukozy we krwi był znacznie niższy po dwóch i czterech godzinach od zjedzenia malin wraz z posiłkiem. Obniżyły się także markery stanu zapalnego we krwi. Po miesięcznym spożywaniu malin, poziom markerów stanu zapalnego i ciśnienie krwi u uczestników zmniejszyły się w porównaniu do osób na diecie standardowej.

Obesity,2019;27:542-50; AnnNutrMetab,2019; 74:165-74

Znajdź terapeutę i uzyskaj pomoc
Zgodnie ze swoimi potrzebami medycyny niekonwencjonalnej

Zobacz także

Żyto ma najzdrowszy gluten

Żyto ma najzdrowszy gluten

Jeśli tolerujesz gluten, żyto jest jednym z najzdrowszych jego źródeł, szczególnie wykorzystywany w celu utrzymania "dobrych" bakterii jelitowych.

Przełom w terapii reumatoidalnego zapalenia stawów

Przełom w terapii reumatoidalnego zapalenia stawów

Stymulacja nerwu błędnego może całkowicie zrewolucjonizować leczenie RZS i innych chronicznych schorzeń zapalnych.

Od chorych zębów do raka wątroby

Od chorych zębów do raka wątroby

Osoby, które cierpią na choroby przyzębia (takie jak krwawienie z dziąseł lub ubytki w uzębieniu), są nawet o 75% bardziej zagrożone zachorowaniem na nowotwór wątrobowokomórkowy.

Kancerogenne patogeny w krowim mleku i mięsie?

Kancerogenne patogeny w krowim mleku i mięsie?

Od najmłodszych lat karmieni jesteśmy informacjami o zdrowotnych właściwościach mleka. Co drugi Polak spożywa mleko każdego dnia, a kolejne 40% kilka razy w tygodniu. 

Chodź na boso - uziemienie łagodzi ból

Chodź na boso - uziemienie łagodzi ból

Ludzkie ciało jest naturalnym przewodnikiem prądu, ponieważ zbudowane jest głównie z wody i minerałów.

Jedz surowe brokuły, to one zabijają raka

Jedz surowe brokuły, to one zabijają raka

Wszyscy wiemy, że brokuły należą do grupy "warzyw mocy", warto je jeść, zawierają cenne składniki i chronią przed rakiem.

Szczególnie polecamy
Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Ten ważny pierwiastek uczestniczy w wielu funkcjach organizmu. Jaki suplement...

Raport specjalny

Bezpieczny dom

Bezpieczny dom

Wydanie tabletowe

Tablet O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą App Store