Kancerogenne patogeny w krowim mleku i mięsie?

Dodano: 28 październik 2019

Od najmłodszych lat karmieni jesteśmy informacjami o zdrowotnych właściwościach mleka. Co drugi Polak spożywa mleko każdego dnia, a kolejne 40% kilka razy w tygodniu. 

Niemieccy naukowcy zidentyfikowali w wołowinie i produktach z mleka krowiego nowe patogeny, które mogą powodować stany zapalne i zwiększać ryzyko raka u ludzi. Nazwali je czynnikami wołowego mleka i mięsa (bovine milk and meat factors, BMMF) i stwierdzili, że są podobne zarówno do wirusów, jak i bakterii (stanowią więc nową, znajdującą się między nimi klasę patogenów).

Mogą powodować przewlekłe stany zapalne, które nawet po latach potencjalnie sprzyjają rozwojowi raka okrężnicy i piersi. BMMF zidentyfikowano zarówno w samym krowim mleku, jak również w serach i jogurtach. Zdaniem naukowców ze względu na ich obecność kobiety nie powinny podawać tych produktów dzieciom do 1. r.ż. - ich układ odpornościowy nie jest bowiem na tyle ukształtowany, by mógł sobie poradzić z tymi patogenami.

Naukowcy uprzedzają jednak, że BMMF to potencjalny kancerogen, potrzeba zatem dokładniejszych badań, by to potwierdzić. Do tego czasu nie zalecają zatem usunięcia mleka krowiego z diety dorosłych osób. Podtrzymują natomiast opinię Niemieckiego Towarzystwa Żywieniowego (DGE), by ograniczyć spożycie czerwonego mięsa do maksymalnie 600 g tygodniowo.

Źródło: BfR Federal Institute for Risk Assesment, Opinion No 014/2019, 18 April 2019

Znajdź terapeutę i uzyskaj pomoc
Zgodnie ze swoimi potrzebami medycyny niekonwencjonalnej

Zobacz także

Przełom w terapii reumatoidalnego zapalenia stawów

Przełom w terapii reumatoidalnego zapalenia stawów

Stymulacja nerwu błędnego może całkowicie zrewolucjonizować leczenie RZS i innych chronicznych schorzeń zapalnych.

Od chorych zębów do raka wątroby

Od chorych zębów do raka wątroby

Osoby, które cierpią na choroby przyzębia (takie jak krwawienie z dziąseł lub ubytki w uzębieniu), są nawet o 75% bardziej zagrożone zachorowaniem na nowotwór wątrobowokomórkowy.

Kancerogenne patogeny w krowim mleku i mięsie?

Kancerogenne patogeny w krowim mleku i mięsie?

Od najmłodszych lat karmieni jesteśmy informacjami o zdrowotnych właściwościach mleka. Co drugi Polak spożywa mleko każdego dnia, a kolejne 40% kilka razy w tygodniu. 

Chodź na boso - uziemienie łagodzi ból

Chodź na boso - uziemienie łagodzi ból

Ludzkie ciało jest naturalnym przewodnikiem prądu, ponieważ zbudowane jest głównie z wody i minerałów.

Jedz surowe brokuły, to one zabijają raka

Jedz surowe brokuły, to one zabijają raka

Wszyscy wiemy, że brokuły należą do grupy "warzyw mocy", warto je jeść, zawierają cenne składniki i chronią przed rakiem.

Jajka nie podwyższają poziomu cholesterolu

Jajka nie podwyższają poziomu cholesterolu

Pomimo tego, że jajka są bogate w cholesterol, to nie przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi.

Szczególnie polecamy
Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Ten ważny pierwiastek uczestniczy w wielu funkcjach organizmu. Jaki suplement...

Raport specjalny

Bezpieczny dom

Bezpieczny dom

Wydanie tabletowe

Tablet O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą App Store