Żyto ma najzdrowszy gluten

Dodano: 18 listopad 2019

Jeśli tolerujesz gluten, żyto jest jednym z najzdrowszych jego źródeł, szczególnie wykorzystywany w celu utrzymania "dobrych" bakterii jelitowych.

Zakwas żytni, używany do wypieku chleba żytniego, jest bogaty w bakterie kwasu mlekowego, które usprawniają mikrobiotę jelitową, kontrolują metabolizm insuliny, zmniejszając ryzyko cukrzycy.

Według naukowców z University of Eastern Finland, bakterie kwasu mlekowego wywołują także pozytywną reakcję łańcuchową, która zmniejsza zapotrzebowanie mięśnia sercowego na tlen, co może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu.

Chociaż korzyści zdrowotne płynące z żyta są znane od dawna, naukowcy nie badali procesów biologicznych zachodzących podczas jego spożywania. Fińscy badacze zaczęli przeprowadzać testy na myszach laboratoryjnych, a wyniki tych badań pokazały, że żyto zawiera związki bioaktywne oraz fitochemiczne, które działają jako przeciwutleniacze, a ich korzyści zdrowotne są wzmacniane dodatkowo przez oddziaływanie na bakterie jelitowe.

Źródło: Microbiome, 2019; 7:103

Znajdź terapeutę i uzyskaj pomoc
Zgodnie ze swoimi potrzebami medycyny niekonwencjonalnej

Zobacz także

Opryszczka i alzheimer

Opryszczka i alzheimer

Kolejne badanie wskazuje na możliwą korelację między wirusem opryszczki wargowej a demencją.

Nadmiar kawy wzmaga migrenę

Nadmiar kawy wzmaga migrenę

Jedna z częstszych i najbardziej dokuczliwych dolegliwości bólowych wciąż oznacza dla naukowców więcej pytań niż odpowiedzi.

Witamina D chroni przed cukrzycą

Witamina D chroni przed cukrzycą

Naukowcy odkryli kolejne cenne właściwości słonecznej witaminy.

Jak długo możemy żyć?

Jak długo możemy żyć?

Naukowcy zaczęli zadawać sobie pytanie, czy istnieje nieprzekraczalna granica wieku.

Witamina A chroni przed rakiem skóry

Witamina A chroni przed rakiem skóry

Ludzie, którzy jedzą dużo owoców i warzyw lub przyjmują suplementy z witaminą A, mają mniejsze ryzyko rozwoju raka płaskonabłonkowego – drugiej najczęstszej postaci nowotworu skóry.

Czy zapalenie stawów jest wywoływane przez bakterie jelitowe?

Czy zapalenie stawów jest wywoływane przez bakterie jelitowe?

Czy istnieje związek między zaburzeniem mikrobioty jelitowej a zapaleniem stawów? Naukowcy zauważyli, że bakterie z jelit mogą zainfekować protezę kolanową i biodrową, ale nie są pewni, czy atakują one również zdrowe stawy i wywołują w nich zmiany zapalne.

Szczególnie polecamy
Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Ten ważny pierwiastek uczestniczy w wielu funkcjach organizmu. Jaki suplement...

Raport specjalny

Bezpieczny dom

Bezpieczny dom

Wydanie tabletowe

Tablet O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą App Store