Dieta na raka

Pytanie:

Co prawda w najbliższej rodzinie nie było przypadków śmierci z powodu nowotworu, ale obawiam się bardzo tej choroby. Wiem, że odpowiednia dieta może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka. Co powinnam jeść ja i moi bliscy?

Odpowiedź:

Poniższe pokarmy, napoje, zioła i przyprawy hamują rozwój komórek rakowych, a nawet je zabijają.

Współczesna nauka wcale nie jest blisko odnalezienia lekarstwa na raka, a w odwiecznej walce z tą chorobą idzie nam wręcz coraz gorzej. Jak wynika z danych brytyjskiej organizacji charytatywnej Macmillan Cancer Support, na nowotwory zapada coraz więcej ludzi - szacuje się, że prędzej czy później rak rozwinie się u 40% z nas.

Medycyna konwencjonalna nie oferuje może w pełni zadowalających metod terapii, ale na szczęście możemy sami się chronić, wzmacniając swój układ odpornościowy przede wszystkim dzięki właściwemu odżywianiu i prowadzeniu zdrowego trybu życia.

Moje wskazówki: jak żyć, by uniknąć raka

• Podgrzewaj jedzenie w szklanych lub ceramicznych brytfankach, a nie w pojemnikach ze styropianu, polistyrenu czy PCW.

• Do mycia łazienki, kuchni i innych powierzchni używaj soku z cytryny, białego octu lub sody oczyszczonej; unikaj sztucznych mleczek i innych środków czystości zawierających alkilofenole, np. alkilofenole długołańcuchowe (LCAP), krezole lub ksylenole.

• Do odświeżania szaf i odstraszania moli używaj lawendy i kory cedru; zrezygnuj z naftalenu i kamfory.

• Unikaj perfum i środków do pielęgnacji włosów zawierających ftalany (obecne niestety w większości produktów).

• Nigdy nie używaj patelni ani garnków pokrytych teflonem, zamiast tego wybieraj te ze stali nierdzewnej.

• Jedz mięso organiczne pochodzące od zwierząt karmionych trawą, wybieraj też organiczne mleko i jego przetwory.

• Zamiast typowej diety zachodniej stosuj dietę opartą na śródziemnomorskich bądź orientalnych składnikach i sposobach przyrządzania potraw.

• Włącz do jadłospisu oliwę oraz naturalne zamienniki cukru, np. ksylitol czy syrop z agawy.

Wymienione poniżej pokarmy, napoje, zioła i przyprawy znacząco pomagają w walce z nowotworem - niezależnie od tego, czy chcemy się przed nim uchronić, czy też już się z nim zmagamy. Produkty te zapobiegają rozprzestrzenianiu się komórek rakowych, a niektóre mają nawet zdolność ich zabijania, dlatego też warto wprowadzić je do naszej codziennej diety.

Zielona herbata zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy oraz antyrakowych polifenoli, które spowalniają rozrost nowych naczyń krwionośnych niezbędnych komórkom nowotworowym do przetrwania i dalszego rozwoju1.

Ciemna czekolada (o co najmniej 70% zawartości kakao) również bogata jest w przeciwutleniacze i polifenole hamujące rozwój komórek rakowych. Jedna kostka zawiera ich tyle samo co filiżanka zielonej herbaty2.

Grzyby, w tym enoki (płomiennica zimowa), maitake (żagwica listkowata), boczniak ostrygowaty, shiitake (twardnik japoński), huba różnobarwna czy wiele odmian pieczarek, pobudzają powielanie się i czynność komórek odpornościowych3.

Rośliny czosnkowe, a więc czosnek, szczypiorek, por, cebula i szalotka wzmagają apoptozę (naturalną śmierć komórek) w nowotworach piersi, okrężnicy, płuc oraz prostaty4.

Korzeń imbiru starty na surowo do dań smażonych na patelni lub jako napar (pokrojony w plasterki i zalany wrzątkiem) wykazuje silne działanie przeciwrakowe i zapobiega powielaniu się komórek nowotworowych5.

Astragalus membranaceus (Huang Qi, traganek błoniasty) to roślina stosowana w tradycyjnej medycynie chińskiej o udowodnionej skuteczności w leczeniu infekcji wirusowych i raka. Blisko spokrewniony z nią Astragalus oxyphysus również wykazuje obiecujące działanie antynowotworowe, a poza tym zapobiega przerzutom czerniaka u myszy (nie zbadano jeszcze efektów jego działania u ludzi). Przeszczepione myszom ludzkie komórki czerniaka pod wpływem Astragalusa także rozwijały się wolniej6.

W rodzinie tej występują też rośliny trujące dla ludzi, dlatego wybierajmy tylko suplementy od renomowanych producentów (często reklamuje się je jako suplementy aktywujące telomerazę).

Kurkuma (ostryż długi) to przyprawa bogata w przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne, która przyspiesza obumieranie komórek rakowych i spowalnia rozrost guza7. Najlepiej przyjmować kurkumę wymieszaną z czarnym pieprzem oraz oliwą bądź olejem z pestek dyni.

Harald Gaier

Harald GaierJeden z czołowych brytyjskich ekspertów medycyny alternatywnej, zarejestrowany osteopata, naturopata, akupunkturzysta, homeopata i zielarz. Pracuje w Klinice Żywienia i Alergii w Londynie. Strona internetowa: Dr Gaier.

Owoce i warzywa zawierające likopen. Morele, buraki, dynia, marchew, pataty, ziemniaki, arbuz oraz wszelkie kolorowe (nie zielone) warzywa stanowią doskonałe źródło karotenoidów (np. likopenu) i witaminy A. Substancje te hamują rozwój agresywnych nowotworów (prostaty, płuc, odbytu, trzustki, przełyku, szyjki macicy, piersi i żołądka)8.

Warzywa kapustowate, czyli kapusta, kalafior, rzepa, rukiew wodna, brokuły, rzodkiew, kapusta chińska, brukselka, jarmuż czy brukiew zawierają składniki o silnym działaniu przeciwrakowym. Ich cenne właściwości giną w procesie obróbki termicznej, dlatego należy szybko je przesmażać lub krótko gotować na parze9.

Owoce cytrusowe, a więc grejpfruty, cytryny, limonki, pomarańcze, mandarynki, tangelo i pomelo zawierają liczne flawonoidy stymulujące proces oczyszczania wątroby z substancji kancerogennych10.

Zioła i przyprawy, a zwłaszcza bazylia, majeranek, mięta, oregano, rozmaryn i tymianek zawierają olejki terpentynowe, które blokują komórkom rakowym dostęp do enzymów niezbędnych do zajmowania kolejnych tkanek i w ten sposób spowalniają rozwój raka (chociaż do tej pory udowodniono to jedynie w badaniach na zwierzętach)11.

Bibliografia

  1. 14-26; ClinCancerRes, 2004; 10: 4865-732
  2. http://goo.gl/37Lmfs; http://goo.gl/tKPmxZ
  3. WDDTY, 2000; vol 11 no 7: 6-7
  4. Cytotechnology, 2008; 56: 179-85
  5. AnticancerRes, 1997; 17: 873-8; CancerRes, 1996; 56: 1023-30
  6. ChinMedJ, 1990; 103: 304-7; CancerRes, 1988; 48: 1410-5; CancerRes, 1990; 50: 1867-72
  7. ClinCancerRes, 2008; 14: 4491-9
  8. JnatlCancerInst, 1999; 91: 317-31; Jnutr, 2005; 135: 2037S-9S
  9. Lancet, 2005; 366: 1558-60; Jnutr, 2001; 131 [11Suppl]: 3027S-33S10
  10. Carcinogenesis, 1998; 19: 425-31
  11. JnutrBiochem, 2008; 19: 347-61

Zobacz też:

Zobacz także

Spowolnić chorobę Alzheimera

Spowolnić chorobę Alzheimera

Moja żona, jej tata oraz mój własny ojciec wykazują oznaki spadku sprawności umysłowej. Sytuacja pogarsza się z każdym miesiącem. Czy mógłby Pan polecić jakieś domowe sposoby na zatrzymanie lub nawet odwrócenie okropnych skutków choroby Alzheimera?

Jak żyć długo i szczęśliwie

Jak żyć długo i szczęśliwie

Jestem emerytowanym żołnierzem. Moja żona odeszła 9 miesięcy temu. Była wierną czytelniczką Waszego pisma, które nadal przychodzi do mnie pocztą. Z zainteresowaniem czytam rubrykę o domowych sposobach na różne dolegliwości, chociaż mnie samemu akurat nic nie dolega. Ogólnie rzecz biorąc, jestem zdrowym 65-latkiem o żelaznej dyscyplinie: nie palę, prawidłowo się odżywiam, a alkohol zdarza mi się pić niezwykle rzadko. Czy mógłby Pan podsunąć mi jakieś porady, jak żyć jeszcze dłużej i jeszcze zdrowiej?

Zdrowy sen bez chrapania

Zdrowy sen bez chrapania

Mój mąż bardzo głośno chrapie, co jest tak uciążliwe, że czasami muszę sypiać w pokoju gościnnym. Czy możne Pan nam jakoś pomóc?

Domowe sposoby na 10 problemów zdrowotnych

Domowe sposoby na 10 problemów zdrowotnych

Proszę o wskazówki, jak radzić sobie z drobnymi obrażeniami i chorobami, które zawsze przytrafiają się w najgorszym możliwym momencie. Mam na myśli oparzenia, zwichnięcia, skaleczenia, gorączkę, biegunkę itp. Wydaje się, że jak na złość zdarzają się wieczorami bądź w weekend, kiedy ciężko dostać się do lekarza i apteki są już pozamykane, a nie warto kłopotać lekarzy na ostrym dyżurze. Czy mógłby Pan polecić jakieś proste, domowe sposoby na takie problemy?

Choroba Alzheimera. Zmiany, które warto wprowadzić

Choroba Alzheimera. Zmiany, które warto wprowadzić

Moja rodzina jest obciążona chorobą Alzheimera i demencją, chociaż nie jestem pewna, jaka jest między nimi różnica. Najpierw mózg ojca zaczął szwankować, kiedy był on jeszcze w dość młodym wieku. Opiekowałyśmy się nim na zmianę z moją siostrą, lecz kiedy stało się to niemożliwe, musiałyśmy umieścić go w wyspecjalizowanym ośrodku. Później oznaki choroby pojawiły się u mojej matki, a ponieważ od początku była niezbyt skora do współpracy, byłyśmy zmuszone również i ją umieścić w placówce opiekuńczej. Później przyszła kolej na moją teściową. To było dość przygnębiające. Obecnie zastanawiamy się z mężem, jakie są nasze szanse na uniknięcie podobnego losu. Czy można się tego dowiedzieć i co możemy zrobić, by się przed tym ustrzec?

Wydanie tabletowe

Tablet O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą App Store