Nie tylko Candida. Problemy z jelitami

Pytanie:

Po posiłku często doskwierają mi zaparcia, gazy oraz wzdęcia. Rano budzę się zmęczona, a w ciągu dnia nie mogę się skoncentrować i mam problemy z pamięcią. Mam dopiero 36 lat, ale znacznie spadło mi libido. Coraz częściej męczą mnie nocne poty, a pod oczami pojawiły się cienie. Wszyscy eksperci, do których chodziłam, twierdzą, że to na pewno drożdżyca jelit, ale badania krwi i kału niezmiennie wykazują brak grzybów Candida w moim organizmie. Czy mogłabym prosić o pomoc i poradę, co z tym problemem zrobić? M.E., Bristol

Odpowiedź:

Mało kto zdaje sobie sprawę, że istnieje schorzenie o nazwie dysbakterioza jelitowa, które objawia się w bardzo podobny sposób do zakażenia Candidą. Drożdżyca powoduje, że cukry proste i złożone (znajdujące się m.in. w pszenicy, życie, jęczmieniu czy owsie) ulegają w jelicie procesowi fermentacji, który przekształca je w etanol oraz gaz (dwutlenek węgla, czyli "bąbelki" w piwie czy szampanie). Etanol zaś to nic innego, jak pospolity alkohol będący bazą piwa, wina czy wódki.

Z kolei w przypadku dysbakteriozy jelitowej pewne niepożądane szczepy bakterii osadzają się na błonie wyścielającej wnętrze jelita i tworzą na niej swego rodzaju kolonie. Antybiotyki, niesteroidowe leki przeciwzapalne (np. ibuprofen) oraz nadmierne spożycie alkoholu zabijają "dobre" bakterie jelitowe, a puste miejsce po nich zajmują skupiska "złych" bakterii.

Co więcej, badacze z Cedars-Sinai Medical Center w Los Angeles odkryli, że nadmierny rozrost bakterii jelitowych występuje u niemal 2/3 pacjentów z IBS (zespołem jelita drażliwego) cierpiących na przewlekłe biegunki oraz u prawie 1/3 wszystkich chorych na IBS1.

Te niesprzyjające nam bakterie również wytwarzają gazy i alkohole, z tym że ich produkty są dla nas silnie toksyczne - są to np. metanol (trujący alkohol, który odpowiada za skażenie denaturatu) czy związki propylu i butylu. Na szczęście ilość toksycznych alkoholi jest na tyle niewielka, że nie zagraża życiu ani nie wyrządza trwałej szkody w organizmie, chociaż na wątrobę działa niekorzystnie. Opisany tu proces to fermentacja jelitowej flory bakteryjnej, a nie fermentacja drożdży, jak w przypadku Candida.

Przepis na zdrowe jelita

Wolno spożywać:

  • ananasy, mango, kiwi, papaję
  • maliny, jeżyny, jagody i inne owoce leśne, oprócz truskawek
  • wszelkie warzywa
  • mięso, owoce morza, ryby
  • migdały, orzeszki piniowe, orzechy nerkowca, kokosy
  • ziemniaki, ryż, kukurydzę
  • wszelkie oleje

Nie wolno spożywać:

  • wszelkich owoców, oprócz wymienionych wyżej
  • wszelkich cukrów
  • pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa
  • czarnej herbaty
  • suszonych przypraw
  • drożdży i grzybów w każdej postaci
  • przetworów mleka krowiego

Powstałe w jelitach gazy są odpowiedzialne za pojawiające się po posiłku wzdęcia i flatulencję, natomiast niewielkie ilości toksycznych alkoholi powodują problemy ze snem, pamięcią i koncentracją, spadek popędu płciowego, pocenie się w nocy oraz cienie pod oczami. Zaburzają one również perystaltykę jelit (tzw. ruchy robaczkowe przesuwające zawartość jelita), gdyż alkohole te wykazują pewne działanie znieczulające, które upośledza pracę przewodu pokarmowego.

Chroniczne zaparcia przerywa często powracająca biegunka, czyli nic innego, jak desperacka próba pozbycia się niechcianych bakterii z organizmu. Tuż po gwałtownym wypróżnieniu jelita powracają zazwyczaj do spowolnionego trybu pracy.

Radzę Pani przede wszystkim znaleźć zarejestrowanego naturopatę, który przeprowadzi testy mające na celu stwierdzenie, czy w organizmie rzeczywiście zachodzi produkcja owych alkoholi. Badanie fermentacji jelitowej (ang. gut fermentation test) jest w stanie w naukowo udowodniony sposób precyzyjnie zdiagnozować, czy w jelicie faktycznie "warzy się" alkohol2. Jeśli wynik testu będzie pozytywny, warto poddać się leczeniu trwającemu 8-10 tygodni, a czasem i dłużej.

W okresie leczenia należy rygorystycznie przestrzegać wyznaczonej diety (podobnej do diety na drożdżaki, lecz nie aż tak restrykcyjnej). Ma ona na celu zapobiec sytuacji, w której usiłując pozbyć się "złych" bakterii, jednocześnie żywimy je sprzyjającymi im produktami (patrz ramka po prawej).

Oprócz tego polecam nalewkę ziołową z berberysu pospolitego (Berberis vulgaris) w dawce 1 łyżka stołowa 2 razy dziennie po posiłku. Pozwoli to oczyścić jelito ze "złych" bakterii, pozostawiając te "dobre" w nienaruszonym stanie. Do tego koniecznie trzeba przyjmować porządny probiotyk, aby flora bakteryjna jelita miała szansę poprawnie się zregenerować. W tym celu szczególnie polecam szczepy Lactobacillus, Bifidobacterium, Saccharomyces boulardii oraz niegroźne odmiany szczepów Escherichia coli i Streptococcus.

Kolejnym przydatnym suplementem jest proszek z bentonitu, czyli koloidalna glinka krzemu znana z właściwości wspomagających oczyszczanie jelit. Ma ona zdolność wiązania licznych toksyn, endotoksyn oraz bakterii obecnych w przewodzie pokarmowym i usuwania ich z organizmu. Pomaga też naprawić uszkodzenia ścian jelita wyrządzone przez toksyczne alkohole, które nieustannie usiłują przeniknąć przez nie do krwiobiegu.

Bentonit należy przyjmować na pusty żołądek, rozpuszczony w wodzie, w dawce 1 łyżka stołowa 2 razy dziennie.

Polecam również porządny suplement multiwitaminowy wraz z olejami rybnymi, witaminą A i D oraz witaminami z grupy B, wszystkie te substancje wspomagają bowiem regenerację jelita.

Zdarza się to rzadko, jednak spotkałem w swojej praktyce pacjentów zakażonych jednocześnie grzybem drożdżakowatym Geotrichum. Jeżeli jest tak i w Pani przypadku, z diety trzeba wykluczyć również wszelkie zboża, w tym ryż i kukurydzę.

Bibliografia

  1. Dig Dis Sci, 2012; 57: 3213–8
  2. J Nutr Med, 1990, 1:338

Harald Gaier

Zobacz także

Ból brzucha - przyczyny, naturalnie metody leczenia

Ból brzucha - przyczyny, naturalnie metody leczenia

Gdy ostatnio córka zostawiła u nas wnuczka na święta, zaczął go boleć brzuch. Lekarka, z którą się skonsultowałam, powiedziała, że to może być zakażenie wirusem rota i trzeba obserwować i uzupełniać płyny, żeby się nie odwodnił. Tak też zrobiliśmy. Jednak w nocy skurcze były coraz mocniejsze, dziecko miało dreszcze. Wezwaliśmy pogotowia. Jej obsługa poinstruowała nas surowo, że do bólu brzucha nie wzywa się karetki. Tymczasem lekarz w szpitalu stwierdził, że to może być zapalenie wyrostka robaczkowego i nakrzyczał na nas, że zbyt długo zwlekaliśmy. Koniec końców okazało się, że było to zapalenie żołądka i jelit wywołane przez jakąś bakterię. Zastanawiam się, jak w przyszłości mam rozróżnić, co jest bólem brzucha wymagającym kontroli lekarskiej, a co nie? I jak sobie radzić z tymi mniej groźnymi dolegliwościami? Nie ukrywam, że bardzo mnie przestraszyła sytuacja z wnuczkiem i chciałabym uniknąć podobnej w przyszłości.

Naturalne sposoby na dolegliwości ciążowe

Naturalne sposoby na dolegliwości ciążowe

Po roku bezowocnych starań w końcu udało mi się zajść w ciążę. Teraz najważniejsze jest dla mnie zdrowie dziecka. Wiem, że większość leków może mieć negatywny wpływ na jego rozwój, ale z drugiej strony obawiam się o własne samopoczucie - co robić, gdy pojawią się ataki migreny (z którą się zmagam), nudności czy zaparcia, by nie zaszkodzić dziecku? I jak uniknąć groźnych komplikacji, takich jak niedokrwistość?

Parkinsonizm (zespół parkinsonowski) - objawy, leczenie niekonwencjonalne, dieta

Parkinsonizm (zespół parkinsonowski) - objawy, leczenie niekonwencjonalne, dieta

Mój dziadek chorował na parkinsona. Teraz również ojciec zaczyna mieć problemy z poruszaniem się i drżeniem rąk. Obawiam się, że na razie dość dyskretne objawy staną się coraz silniejsze, ale lekarz twierdzi, że nie jest to choroba Parkinsona, a parkinsonizm. Nie bardzo rozumiem, na czym polega różnica? I co możemy robić, aby choroba taty nie postępowała, a ominęła mnie i moje dzieci?

Cholestaza (zastój żółci) - profilaktyka, leczenie ziołami

Cholestaza (zastój żółci) - profilaktyka, leczenie ziołami

Jakiś czas temu zaczęłam mieć problemy z trawieniem, zwłaszcza tłustych potraw. Z czasem pojawiły się kłopoty z wypróżnieniami, a później dziwne swędzenie skóry. Lekarz rodzinny podejrzewa, że to cholestaza, choć usg nie wykazało żadnych kamieni w pęcherzyku. Czy to możliwe, że mimo braku złogów mam zastój żółci? A jeśli tak, to co robić, by usprawnić jej przepływ?

Siniaki - przyczyny, domowe sposoby na krwiaki

Siniaki - przyczyny, domowe sposoby na krwiaki

Od dziecka miałam dość wrażliwą skórę i łatwo nabijałam sobie siniaki. Teraz podobną przypadłość obserwuję u swojej córki. Martwi mnie jednak, że zmiany na ciele pojawiają się u niej nawet przy mocniejszym dotknięciu. Czy może to oznaczać jakiś większy problem zdrowotny? I co robić, kiedy po kilkunastu dniach siniak nadal nie chce zniknąć?

Narzędzia
Ikona wagi
Sprawdź swoje BMI
Nasz kalkulator pozwoli oszacować czy masa ciała jest prawidłowa
Szczególnie polecamy
Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Co wpływa na przyswajalność magnezu?

Ten ważny pierwiastek uczestniczy w wielu funkcjach organizmu. Jaki suplement...

Raport specjalny

Schudnij na lato!

Schudnij na lato!

Nowości

MIKROplastik, MAKRO zagrożenie

MIKROplastik, MAKRO zagrożenie

23 sierpień 2019

Wydanie tabletowe

Tablet O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą App Store